Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Философија
Инспиративни текстови кои поттикнуваат размислување
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="melpomena" data-source="post: 115673" data-attributes="member: 613"><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">ТРГОВЕЦОТ И НЕГОВИТЕ ЧЕТИРИ ЖЕНИ</span></span></strong></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">ЧЕТВРТАТА ЖЕНА ја сакаше најмногу. Ја обожаваше, ја даруваше со скапоцени поклони, се грижеше за неа најмногу и ѝ даруваше само најдобро.</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Многу ја сакаше и ТРЕТАТА ЖЕНА. Беше горд на неа и често ја покажув</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">аше на своите пријатели. Но, секогаш се плашеше да не го остави и да замине со друг.</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #333333"><span style="font-family: 'lucida grande'">Секако дека ја сакаше и својата ВТОРА ЖЕНА.</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #333333"><span style="font-family: 'lucida grande'">Таа беше многу внимателна, стрплива и во неа имаше голема доверба. Секогаш кога ќе наидеше на некој проблем, трчаше кај неа и таа секогаш му помагаше да ги совлада прапреките полесно.</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #333333"><span style="font-family: 'lucida grande'">А ПРВАТА ЖЕНА му беше многу приврзан партнер. Му помагаше во работата и во одржувањето на целото богатство. Но, неа и не ја сакаше многу, но таа за возврат го сакаше неизмерно.</span></span></span></p> <p style="text-align: left"></p> <p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #333333"><span style="font-family: 'lucida grande'">. . .</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Еден ден трговецот се разболе. Чувствуваше дека му се ближи времето и дека за кратко ќе умре. Помисли на својот богат живот па рече: „Имам четири жени, но кога ќе умрам ќе бидам сам, многу осамен...“</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Тогаш ја запраша ЧЕТВРТАТА ЖЕНА: „Те сакав најмногу, ти купував најубави нешта. Те опсипав со внимание. Сега кога умирам, ќе дојдеш ли со мене да ми правиш друштво?“ „Никако“ одговори четвртата жена без ниеден друг звор.</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Тогаш трговецот ја запраша ТРЕТАТА ЖЕНА: „Те сакав цел живот. Сега кога умирам, ќе дојдеш ли со мене да ми правиш друштво?“ „Не!“ одговори третата жена. „Животот на земјата е премногу добар, ќе се премажам после твојата смрт.“ Срцето на трговецот се смрзна од ладниот одговор.</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Тогаш ја запраша ВТОРАТА ЖЕНА: „Секогаш бев кај тебе кога ми требаше помош. И сега барам од тебе помош. Сега кога умирам, ќе дојдеш ли со мене да ми правиш друштво?“ „Жал ми е, овојпат не можам да ти помогнам.“ одговори втората жена. „Најмногу што можам е да те закопам.“ Одговорот го покоси како гром.</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Тогаш се слушна глас: „Јас идам со тебе, каде и да одиш.“ Трговецот се сврте и ја виде својата ПРВА ЖЕНА. Беше така слаба и превиткана како да е изгладнета. Заблагодарувајќи се жално, трговецот рече: „Требаше за тебе да се грижам повеќе додеја сеуште можев.“</span></span></span></p><p></p><p></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Всушност, сите ние имаме четири жени во својот живот...</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">ЧЕТВРТАТА ЖЕНА Е НАШЕТО ТЕЛО... Без оглед колку го негуваме и му посветуваме внимание, ќе не напушти кога ќе умреме.</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">ТРЕТАТА ЖЕНА Е НАШАТА ЛАКОМОСТ, СТАТУС И БОГАТСТВО... Кога ќе умреме, сѐ ќе замине кај други.</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">ВТОРАТА ЖЕНА Е СЕМЕЈСТВОТО И НАШИТЕ ПРИЈАТЕЛИ... Без оглед колку ни биле блиски за време на животот, не може да дојдат со нас во гробот.</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">ПРВАТА ЖЕНА Е НЕШТО ШТО НЕ МОЖЕШ ДА ГО ВИДИШ - ТВОЈАТА ДУША.</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Често е потисната и не се гледа од материјалните богатства кои нѐ опкружуваат. Но, единствено таа нѐ прати секогаш.</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">--------------------------------------</span></span></span></p><p></p><p style="text-align: left"><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'lucida grande'"><span style="color: #333333">Можеби е добро да се погрижиме за неа СЕГА наместо да плачеме на смртната постела.</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="melpomena, post: 115673, member: 613"] [LEFT][SIZE=4][B][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]ТРГОВЕЦОТ И НЕГОВИТЕ ЧЕТИРИ ЖЕНИ[/COLOR][/FONT][/B][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]ЧЕТВРТАТА ЖЕНА ја сакаше најмногу. Ја обожаваше, ја даруваше со скапоцени поклони, се грижеше за неа најмногу и ѝ даруваше само најдобро.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Многу ја сакаше и ТРЕТАТА ЖЕНА. Беше горд на неа и често ја покажув[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]аше на своите пријатели. Но, секогаш се плашеше да не го остави и да замине со друг.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][COLOR=#333333][FONT=lucida grande]Секако дека ја сакаше и својата ВТОРА ЖЕНА.[/FONT][/COLOR][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][COLOR=#333333][FONT=lucida grande]Таа беше многу внимателна, стрплива и во неа имаше голема доверба. Секогаш кога ќе наидеше на некој проблем, трчаше кај неа и таа секогаш му помагаше да ги совлада прапреките полесно.[/FONT][/COLOR][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][COLOR=#333333][FONT=lucida grande]А ПРВАТА ЖЕНА му беше многу приврзан партнер. Му помагаше во работата и во одржувањето на целото богатство. Но, неа и не ја сакаше многу, но таа за возврат го сакаше неизмерно.[/FONT][/COLOR][/SIZE][/LEFT] [LEFT] [/LEFT] [LEFT][SIZE=4][COLOR=#333333][FONT=lucida grande]. . .[/FONT][/COLOR][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Еден ден трговецот се разболе. Чувствуваше дека му се ближи времето и дека за кратко ќе умре. Помисли на својот богат живот па рече: „Имам четири жени, но кога ќе умрам ќе бидам сам, многу осамен...“[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Тогаш ја запраша ЧЕТВРТАТА ЖЕНА: „Те сакав најмногу, ти купував најубави нешта. Те опсипав со внимание. Сега кога умирам, ќе дојдеш ли со мене да ми правиш друштво?“ „Никако“ одговори четвртата жена без ниеден друг звор.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Тогаш трговецот ја запраша ТРЕТАТА ЖЕНА: „Те сакав цел живот. Сега кога умирам, ќе дојдеш ли со мене да ми правиш друштво?“ „Не!“ одговори третата жена. „Животот на земјата е премногу добар, ќе се премажам после твојата смрт.“ Срцето на трговецот се смрзна од ладниот одговор.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Тогаш ја запраша ВТОРАТА ЖЕНА: „Секогаш бев кај тебе кога ми требаше помош. И сега барам од тебе помош. Сега кога умирам, ќе дојдеш ли со мене да ми правиш друштво?“ „Жал ми е, овојпат не можам да ти помогнам.“ одговори втората жена. „Најмногу што можам е да те закопам.“ Одговорот го покоси како гром.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Тогаш се слушна глас: „Јас идам со тебе, каде и да одиш.“ Трговецот се сврте и ја виде својата ПРВА ЖЕНА. Беше така слаба и превиткана како да е изгладнета. Заблагодарувајќи се жално, трговецот рече: „Требаше за тебе да се грижам повеќе додеја сеуште можев.“[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Всушност, сите ние имаме четири жени во својот живот...[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]ЧЕТВРТАТА ЖЕНА Е НАШЕТО ТЕЛО... Без оглед колку го негуваме и му посветуваме внимание, ќе не напушти кога ќе умреме.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]ТРЕТАТА ЖЕНА Е НАШАТА ЛАКОМОСТ, СТАТУС И БОГАТСТВО... Кога ќе умреме, сѐ ќе замине кај други.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]ВТОРАТА ЖЕНА Е СЕМЕЈСТВОТО И НАШИТЕ ПРИЈАТЕЛИ... Без оглед колку ни биле блиски за време на животот, не може да дојдат со нас во гробот.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]ПРВАТА ЖЕНА Е НЕШТО ШТО НЕ МОЖЕШ ДА ГО ВИДИШ - ТВОЈАТА ДУША.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Често е потисната и не се гледа од материјалните богатства кои нѐ опкружуваат. Но, единствено таа нѐ прати секогаш.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]--------------------------------------[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [LEFT][SIZE=4][FONT=lucida grande][COLOR=#333333]Можеби е добро да се погрижиме за неа СЕГА наместо да плачеме на смртната постела.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/LEFT] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Наука
Философија
Инспиративни текстови кои поттикнуваат размислување
На врв
Bottom