Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Засраменост
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 324304" data-attributes="member: 1867"><p>Мене син ми ме праша пред некој ден, зошто е срамота да оди гол кога е толку топло. Сметаше дека нема ништо срамно во тоа гол да се шета на овие горештини. Му објаснував за тоа дека луѓето ке реагираат на неговата голотија и дека ке го избегаваат ако се шета гол, дека ке му се смеат... ме болеше душата што тоа му го зборам. Не му беше јасно зошто е тоа така и велеше дека луѓето полуделе, ме убедуваше дека тој е во право и за пример ги даваше мачињата кои ги чуваме.</p><p>Го прашав што ке биде ако јас се шетам гола, дали тоа ке биде во ред? Ми рече дека ке биде во ред, ама ако сум дома, бидејки и самата сум кажала дека надвор ке ми се смеат и ке мислат дека не сум нормална.</p><p>Не знаев како да продолжам со муабетот. Се договоривме дека дома може да си оди на гакички (изговор беше хигиената), а за надвор да се облекува за да не остава лош впечаток на лугето (тоа ретко се почитува, најчесто е на гакички и надвор) .</p><p>Искрено мене не ми е гајле каков впечаток тој ке им остави на другите, ама кога ке се случи такво нешто сите си земаат за право да ми солат памет. Се трудам само да избегнам такви ситуации.</p><p>Од друга страна пак... јас многу се срамам. Понекогаш мислам дека мојата анксиозност има врска со тоа што сум претерано срамежлива. Не ми е важно многу што мислат останатите, незнам зошто е така... Можеби има врска со воспитувањето. Мене ме учеа дека срамота е да бидеш тоа што си, дека секогаш треба да земам некаква улога според ситуацијата, а верувам дека сите сме на тој начин воспитувани. Дома пред родителите не смееш да зборуваш сешто и да правиш нешта кои не би требало да ги правиш пред нив. Нема простор за искреност и спонтаност. На училиште други правила, на улица трети, во црква четврти и така натаму.</p><p>Најверојатно се срамиме кога сме свесни дека не ја играме улогата како што треба или не сме сигурни која улога треба да ја одиграме.</p><p>Гласовите на нашите авторитети постојано ни зујат во мозокот... така сме програмирани уште од мали... затоа.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 324304, member: 1867"] Мене син ми ме праша пред некој ден, зошто е срамота да оди гол кога е толку топло. Сметаше дека нема ништо срамно во тоа гол да се шета на овие горештини. Му објаснував за тоа дека луѓето ке реагираат на неговата голотија и дека ке го избегаваат ако се шета гол, дека ке му се смеат... ме болеше душата што тоа му го зборам. Не му беше јасно зошто е тоа така и велеше дека луѓето полуделе, ме убедуваше дека тој е во право и за пример ги даваше мачињата кои ги чуваме. Го прашав што ке биде ако јас се шетам гола, дали тоа ке биде во ред? Ми рече дека ке биде во ред, ама ако сум дома, бидејки и самата сум кажала дека надвор ке ми се смеат и ке мислат дека не сум нормална. Не знаев како да продолжам со муабетот. Се договоривме дека дома може да си оди на гакички (изговор беше хигиената), а за надвор да се облекува за да не остава лош впечаток на лугето (тоа ретко се почитува, најчесто е на гакички и надвор) . Искрено мене не ми е гајле каков впечаток тој ке им остави на другите, ама кога ке се случи такво нешто сите си земаат за право да ми солат памет. Се трудам само да избегнам такви ситуации. Од друга страна пак... јас многу се срамам. Понекогаш мислам дека мојата анксиозност има врска со тоа што сум претерано срамежлива. Не ми е важно многу што мислат останатите, незнам зошто е така... Можеби има врска со воспитувањето. Мене ме учеа дека срамота е да бидеш тоа што си, дека секогаш треба да земам некаква улога според ситуацијата, а верувам дека сите сме на тој начин воспитувани. Дома пред родителите не смееш да зборуваш сешто и да правиш нешта кои не би требало да ги правиш пред нив. Нема простор за искреност и спонтаност. На училиште други правила, на улица трети, во црква четврти и така натаму. Најверојатно се срамиме кога сме свесни дека не ја играме улогата како што треба или не сме сигурни која улога треба да ја одиграме. Гласовите на нашите авторитети постојано ни зујат во мозокот... така сме програмирани уште од мали... затоа. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Засраменост
На врв
Bottom