Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Децата и религијата
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Electra" data-source="post: 301512" data-attributes="member: 229"><p>Јас воопшто не се сеќавам моиве кога и како ме запознале со религиите, едноставно природно дошло, преку празници, адети, итн. иако и тие самите не се нешто религиозни, туку ете, ми бојадисувале јајца на Велигден да се радувам и да споделувам со другите деца, за поголемиве празници полнеле трпеза чисто да се одбележи и пошто иделе гости...притоа чат-пат сум потпрашувала зошто, но не сметам дека на едно дете му се интересни мотивите зад тој празник, туку битна им е еуфоријата. Моиве никогаш не ми наметнувале никаков Бог како најдобар/најправеден/„наш“ итн. или како некој кому треба да се покорувам, уште помалку пак да ме учат како други не се прави верници т.е. не се „наши“ и со самото тоа демек не чинат.</p><p>Ми помогна и тоа што израснав во мултиетнички (а со тоа и мулти-религиски) маала каде за секој празник меѓусебно се делеле балкави, јагнешко, јајца, ово оно, а притоа и ни се објаснувало зошто е тоа кај другата религија така.</p><p>И тоа е сето „практично“ учење кое го имам стекнато ко дете. Останатото било по сопствена иницијатива т.е. интерес со тек на време.</p><p>Што и како во иднина, не знам...веројатно ако некогаш имам деца, мислам дека нема да ги седнам со цел да им објаснувам за религиите, туку тоа ќе дојде спонтано - ако видат филм, икона некоја, поминат покрај црква/џамија, па прашаат што е.</p><p>Понатака, сакале или не, од самото опкружување учиме.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Electra, post: 301512, member: 229"] Јас воопшто не се сеќавам моиве кога и како ме запознале со религиите, едноставно природно дошло, преку празници, адети, итн. иако и тие самите не се нешто религиозни, туку ете, ми бојадисувале јајца на Велигден да се радувам и да споделувам со другите деца, за поголемиве празници полнеле трпеза чисто да се одбележи и пошто иделе гости...притоа чат-пат сум потпрашувала зошто, но не сметам дека на едно дете му се интересни мотивите зад тој празник, туку битна им е еуфоријата. Моиве никогаш не ми наметнувале никаков Бог како најдобар/најправеден/„наш“ итн. или како некој кому треба да се покорувам, уште помалку пак да ме учат како други не се прави верници т.е. не се „наши“ и со самото тоа демек не чинат. Ми помогна и тоа што израснав во мултиетнички (а со тоа и мулти-религиски) маала каде за секој празник меѓусебно се делеле балкави, јагнешко, јајца, ово оно, а притоа и ни се објаснувало зошто е тоа кај другата религија така. И тоа е сето „практично“ учење кое го имам стекнато ко дете. Останатото било по сопствена иницијатива т.е. интерес со тек на време. Што и како во иднина, не знам...веројатно ако некогаш имам деца, мислам дека нема да ги седнам со цел да им објаснувам за религиите, туку тоа ќе дојде спонтано - ако видат филм, икона некоја, поминат покрај црква/џамија, па прашаат што е. Понатака, сакале или не, од самото опкружување учиме. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Децата и религијата
На врв
Bottom