Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Готска поезија (карактеристики, значајни автори и дела, цитати)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Danicleo" data-source="post: 50996" data-attributes="member: 888"><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">Изненаден, мигнум трепнав, од одветот негов сепнат,</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">„Сомневање нема”, шепнав, „Се` е тоа празен збор”.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">Од несреќен стопан сметен, кого пропаст го сплете</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">и го следи уште, ете, до песните преумор,</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">тажачките песни, припев на Надежта непрегор</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">од вечното: „Nevermore!”</span></span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">Но Гавранот грак што срони, макар тажен, в смев ме гони,</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">па на столот седнав сонлив со втренчен во него взор;</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">Врз кадифе глава веднам, но ми тежи мисла една,</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">мисла тажна, мисла бледна: кој е овој зловест створ?</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">Овој кобен страшен хишник каков ли е судботвор</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">со своето: „Nevermore!”</span></span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">В плен на такви мисли седев, птицата со глед ја следев,</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">без да речам ниту еден, дури ниту еден збор;</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">В плен на такви мисли вивнат, понабргу потем стивнав</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">и врз кадифе да здивнам, се отпуштив нем и спор,</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">врз кадифето кај Она нема веќе к’о жив створ</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'sans-serif'"><span style="color: #000000">Пак да седне, „Nevermore!”</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Danicleo, post: 50996, member: 888"] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]Изненаден, мигнум трепнав, од одветот негов сепнат,[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]„Сомневање нема”, шепнав, „Се` е тоа празен збор”.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]Од несреќен стопан сметен, кого пропаст го сплете[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]и го следи уште, ете, до песните преумор,[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]тажачките песни, припев на Надежта непрегор[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]од вечното: „Nevermore!”[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]Но Гавранот грак што срони, макар тажен, в смев ме гони,[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]па на столот седнав сонлив со втренчен во него взор;[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]Врз кадифе глава веднам, но ми тежи мисла една,[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]мисла тажна, мисла бледна: кој е овој зловест створ?[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]Овој кобен страшен хишник каков ли е судботвор[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]со своето: „Nevermore!”[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]В плен на такви мисли седев, птицата со глед ја следев,[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]без да речам ниту еден, дури ниту еден збор;[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]В плен на такви мисли вивнат, понабргу потем стивнав[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]и врз кадифе да здивнам, се отпуштив нем и спор,[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]врз кадифето кај Она нема веќе к’о жив створ[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=sans-serif][COLOR=#000000]Пак да седне, „Nevermore!”[/COLOR][/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Готска поезија (карактеристики, значајни автори и дела, цитати)
На врв
Bottom