Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Забава
Досие X на форумот
Вили и самовили
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Sofija..." data-source="post: 206665" data-attributes="member: 2132"><p>Па да почнеме од лично искуство .. за време одмор сум во селото каде потекнува татко ми имамае кука која е стра точно 107 години ..бевме собрани наче семејство на тетка ми и на стрико ми и една вечер на 11 јули пред точно 5 години ..сите беа легна ти а јас спиев во ист кревет со брат ми помалиот ..бев легната со главата свтена до прозорот значи не контра него туку до него ..селово штама невидена И само се слушнаа тропоци од шекори не во куката туки надвор .. и набрзо слушнав како чука некој со тапан значи баш под нашето пенџере и како да игра некој оро и се случаа виења од брзи движење ..звуците е се што си замислував во главта е тоа дека има сигурно некој надвор и дека сигурно го слушам тапанот и дека се игра оро ..Воопшто не се преплашив ..буквално потстанав и бидејки е ниско пенџерто се навалив само колку да се уверам кој има под мене надвор ..и просто не видов самомивали за кои дотогаш имав слушнато само за звончица од Петар Пан . врска си немав што се тоа самовили едноставно не се ни замарв ..и еве како пред очи уште да ми стои глемиот кругот што беше направен во песокот што до ден денес стои под куката оти на никој не му текнува да го тргне за ѕидот што го планираат тако ми и чичко ми ..ова ви кажаувам бидејки кога станав роно изутрината прво што му прашав тато е тоа кој го исцртал кругот? он ми вика секоја година пред Петровден пред да започне вториот ден за Галичката свадба покрај дерево се собираат кафкули ( сите жени кои умреле за време на сопствената свадба, а биле зли и се мажеле само заради таткова примораност и поради тоа што биле одвоени од саканите ..тие невести пробувале да избегаат токму за вроиот ден од свадбата кога требаат да се венчаат, а најчесто бегаат после 12 на полнок и кога ке избегаат од тераса или од пенѕера на секоја невеста и се појавува убава девојка која и вели дека ке ја сокрие и ке ја однесе дирекно кај саканиот ..таа нагазувала на лист од даб и била жртва на кафкула - самовила) После ова што ми го кажа татко ми мене до ден денес ме ежи ова што го пишувам .. ми се има случено и кога ке ми се примочка после дванаесет се стискам и чекам да изгрее сонце</p><p>Инаку имам слушано од постари дека после дванаесет да не се шета со коњ, и да се пази да не се погледнува покрај некое дере и од околу бидејки ина еден работник кај нас ми има кажано дека така жена му погледнала додека била трудна ..и после утре дента го погубила а она тогаш се вракала од работа ..работела како чистачка во некоја богата христијанаска кука, а имаку они се торбеши..</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Sofija..., post: 206665, member: 2132"] Па да почнеме од лично искуство .. за време одмор сум во селото каде потекнува татко ми имамае кука која е стра точно 107 години ..бевме собрани наче семејство на тетка ми и на стрико ми и една вечер на 11 јули пред точно 5 години ..сите беа легна ти а јас спиев во ист кревет со брат ми помалиот ..бев легната со главата свтена до прозорот значи не контра него туку до него ..селово штама невидена И само се слушнаа тропоци од шекори не во куката туки надвор .. и набрзо слушнав како чука некој со тапан значи баш под нашето пенџере и како да игра некој оро и се случаа виења од брзи движење ..звуците е се што си замислував во главта е тоа дека има сигурно некој надвор и дека сигурно го слушам тапанот и дека се игра оро ..Воопшто не се преплашив ..буквално потстанав и бидејки е ниско пенџерто се навалив само колку да се уверам кој има под мене надвор ..и просто не видов самомивали за кои дотогаш имав слушнато само за звончица од Петар Пан . врска си немав што се тоа самовили едноставно не се ни замарв ..и еве како пред очи уште да ми стои глемиот кругот што беше направен во песокот што до ден денес стои под куката оти на никој не му текнува да го тргне за ѕидот што го планираат тако ми и чичко ми ..ова ви кажаувам бидејки кога станав роно изутрината прво што му прашав тато е тоа кој го исцртал кругот? он ми вика секоја година пред Петровден пред да започне вториот ден за Галичката свадба покрај дерево се собираат кафкули ( сите жени кои умреле за време на сопствената свадба, а биле зли и се мажеле само заради таткова примораност и поради тоа што биле одвоени од саканите ..тие невести пробувале да избегаат токму за вроиот ден од свадбата кога требаат да се венчаат, а најчесто бегаат после 12 на полнок и кога ке избегаат од тераса или од пенѕера на секоја невеста и се појавува убава девојка која и вели дека ке ја сокрие и ке ја однесе дирекно кај саканиот ..таа нагазувала на лист од даб и била жртва на кафкула - самовила) После ова што ми го кажа татко ми мене до ден денес ме ежи ова што го пишувам .. ми се има случено и кога ке ми се примочка после дванаесет се стискам и чекам да изгрее сонце Инаку имам слушано од постари дека после дванаесет да не се шета со коњ, и да се пази да не се погледнува покрај некое дере и од околу бидејки ина еден работник кај нас ми има кажано дека така жена му погледнала додека била трудна ..и после утре дента го погубила а она тогаш се вракала од работа ..работела како чистачка во некоја богата христијанаска кука, а имаку они се торбеши.. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Забава
Досие X на форумот
Вили и самовили
На врв
Bottom