Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Верски календар
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Hip.Hop_MKD" data-source="post: 31923" data-attributes="member: 194"><p><strong><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ </span></span></span></strong></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 23 февруари.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Денеска е Св. свештеномаченик Поликарп Смирнски.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Свети Поликарп е една од најсветлите личности од поапостолското време. Живеел во првиот и вториот век и бил епископ на гра¬дот Смирна. Во 155 или 156 година во Смирна бил фрлен на ѕверо¬вите некојси христијанин Германик, кој храбро ја дочекал сво¬јата смрт во арената. Неговата смрт не ја задоволила толпата и таа го побарала и Поликарп. По епископот бил испратен цел одред војска вооружена до заби, иако Поликарп веќе бил влезен во длабока старост. Тој не се противел и сам тргнал по војниците. Проконзулот го осудил како христијанин и наредил да биде изгорен. Пред да го зафати огнот, го погубиле со меч. </span></span></span></p><p><strong><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР </span></span></span></strong></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Денеска е Св. Перпетуа и Фелицита. </span></span></span></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Поради верата во Христос тие биле мачени во 202-та година за време на владеењето на римскиот цар Септимиј Север. Перпетуа била жена која потекнувала од угледна фамилија. Нејзиниот татко бил паганин, а нејзината мајка христијанка. Имала едно дете, а Фелицита и била слугинка. Кога се породувала во затворот, стражарот и рекол: "Ако сега толку викаш, што ќе правиш кога ќе бидеш фрлена пред ѕверовите?". Светата маченица му одговорила: "Сега сама ја поднесувам болката, но тогаш во мене ќе биде Исус".</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hip.Hop_MKD, post: 31923, member: 194"] [B][SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 23 февруари.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Денеска е Св. свештеномаченик Поликарп Смирнски.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Свети Поликарп е една од најсветлите личности од поапостолското време. Живеел во првиот и вториот век и бил епископ на гра¬дот Смирна. Во 155 или 156 година во Смирна бил фрлен на ѕверо¬вите некојси христијанин Германик, кој храбро ја дочекал сво¬јата смрт во арената. Неговата смрт не ја задоволила толпата и таа го побарала и Поликарп. По епископот бил испратен цел одред војска вооружена до заби, иако Поликарп веќе бил влезен во длабока старост. Тој не се противел и сам тргнал по војниците. Проконзулот го осудил како христијанин и наредил да биде изгорен. Пред да го зафати огнот, го погубиле со меч. [/COLOR][/FONT][/SIZE] [B][SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Денеска е Св. Перпетуа и Фелицита. [/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Поради верата во Христос тие биле мачени во 202-та година за време на владеењето на римскиот цар Септимиј Север. Перпетуа била жена која потекнувала од угледна фамилија. Нејзиниот татко бил паганин, а нејзината мајка христијанка. Имала едно дете, а Фелицита и била слугинка. Кога се породувала во затворот, стражарот и рекол: "Ако сега толку викаш, што ќе правиш кога ќе бидеш фрлена пред ѕверовите?". Светата маченица му одговорила: "Сега сама ја поднесувам болката, но тогаш во мене ќе биде Исус".[/COLOR][/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Верски календар
На врв
Bottom