Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Верски календар
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Hip.Hop_MKD" data-source="post: 26250" data-attributes="member: 194"><p><strong><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ</span></span></span></strong></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 февруари.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Денеска е Св. апостоли Архип, Филимон и Апфија.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Филимон се спомнува во Новиот завет: има едно послание од апостол Павле упатено до него. Живеел во градот Колоси, Мала Азија. Секој Господов ден во неговиот дом се собирале сите христијани од Колоси да ја прослават тајната на Благодарењето. Во своето служење на Црквата средечно му помагала и неговата жена Апфија. Во една пригода, двајцата биле затворени заедно со епископот на Колоси, Архип, како христијани, а потоа осудени од ефескиот регионален управник на маки и на смрт.</span></span></span></p><p><strong><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР</span></span></span></strong></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Денеска е Св. Кунигунда.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #44454f">Била родена во грофовско христијанско семејство во Луксембург. Се омажила за баварскиот војвода Хенрик. Во 1014 година заедно со својот маж Хенрик во Рим ја примила царската круна. Како добра христијанка му била советничка на мажот. Тие немале деца и според тогашниот незаконски обичај нејзиниот маж можел да ја отпушти, но тој тоа не го направил. По смртта на нејзиниот маж во 1024 година, Кунигунда отишла во манастир. Потполно му се посветила на Господ. По 15 години живеела многу сиромашмо. Умрела во 1200 година. Хенрик и Кунигунда, папата Иноцент Трети ги прогласил за свети.</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hip.Hop_MKD, post: 26250, member: 194"] [B][SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 февруари.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Денеска е Св. апостоли Архип, Филимон и Апфија.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Филимон се спомнува во Новиот завет: има едно послание од апостол Павле упатено до него. Живеел во градот Колоси, Мала Азија. Секој Господов ден во неговиот дом се собирале сите христијани од Колоси да ја прослават тајната на Благодарењето. Во своето служење на Црквата средечно му помагала и неговата жена Апфија. Во една пригода, двајцата биле затворени заедно со епископот на Колоси, Архип, како христијани, а потоа осудени од ефескиот регионален управник на маки и на смрт.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [B][SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Денеска е Св. Кунигунда.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=10px][FONT=Verdana][COLOR=#44454f]Била родена во грофовско христијанско семејство во Луксембург. Се омажила за баварскиот војвода Хенрик. Во 1014 година заедно со својот маж Хенрик во Рим ја примила царската круна. Како добра христијанка му била советничка на мажот. Тие немале деца и според тогашниот незаконски обичај нејзиниот маж можел да ја отпушти, но тој тоа не го направил. По смртта на нејзиниот маж во 1024 година, Кунигунда отишла во манастир. Потполно му се посветила на Господ. По 15 години живеела многу сиромашмо. Умрела во 1200 година. Хенрик и Кунигунда, папата Иноцент Трети ги прогласил за свети.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Верски календар
На врв
Bottom