Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Домашни миленици
Вдомени животни
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Podem" data-source="post: 304498" data-attributes="member: 206"><p>Затоа е потребна голема човечност и да се биде љубител на природата, кога човек посвојува маче од улица кое повеќе личи на кловн заради измешаните гени,и е потенцијален преносител на разни зарази. Нема ништо лошо во вдомувањето животни,само секогаш треба да бидат ставени во карантин, било некоја соба на која подот лесно се мие или ако нудат условите нешто како кафез во ветеринарните станици за рехабилитација. Тука се задржува додека не се прочисти од внатрешни паразити што најчесто ги имаат тении глисти и што уште не им шета внатре,и надворешни паразити крлежи болви,шуга и разни габи. Истите лесно се пренесуваат на човек,затоа се бара добра хигиена и е многу потребен овој “рехабилитационен третман“ пред да се пушти мачката да шета во домот. </p><p>Има неколку случаеви каде од галење мачка улична една личност,добива шуга и истата се пренесува низ целото семејство,затоа сака и внимавање. </p><p></p><p>Уличните мачки/кучиња секогаш ќе имаат “слободен карактер“ т.е нема никогаш да се привикнат во затворен простор,можно е дури да ја одбегаваат храната купена од продавница и да јадат по канти, и секогаш ќе го имаат ловниот инстикт ако е мачка да фаќа птици/инсекти/глувци со што потенцијално - пак се заразува со паразити или преносни болести. Најчесто јас кога имам вдомена мачка (кучиња никогаш не сум чувал) заради нивниот карактер почесто е надвор и живее послободен стил а поретко дома. Кога сум чувал сијамки земени од легло незнаеле што е надвор ниту имале потреба.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Podem, post: 304498, member: 206"] Затоа е потребна голема човечност и да се биде љубител на природата, кога човек посвојува маче од улица кое повеќе личи на кловн заради измешаните гени,и е потенцијален преносител на разни зарази. Нема ништо лошо во вдомувањето животни,само секогаш треба да бидат ставени во карантин, било некоја соба на која подот лесно се мие или ако нудат условите нешто како кафез во ветеринарните станици за рехабилитација. Тука се задржува додека не се прочисти од внатрешни паразити што најчесто ги имаат тении глисти и што уште не им шета внатре,и надворешни паразити крлежи болви,шуга и разни габи. Истите лесно се пренесуваат на човек,затоа се бара добра хигиена и е многу потребен овој “рехабилитационен третман“ пред да се пушти мачката да шета во домот. Има неколку случаеви каде од галење мачка улична една личност,добива шуга и истата се пренесува низ целото семејство,затоа сака и внимавање. Уличните мачки/кучиња секогаш ќе имаат “слободен карактер“ т.е нема никогаш да се привикнат во затворен простор,можно е дури да ја одбегаваат храната купена од продавница и да јадат по канти, и секогаш ќе го имаат ловниот инстикт ако е мачка да фаќа птици/инсекти/глувци со што потенцијално - пак се заразува со паразити или преносни болести. Најчесто јас кога имам вдомена мачка (кучиња никогаш не сум чувал) заради нивниот карактер почесто е надвор и живее послободен стил а поретко дома. Кога сум чувал сијамки земени од легло незнаеле што е надвор ниту имале потреба. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Домашни миленици
Вдомени животни
На врв
Bottom