Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваши омилени поеми
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="violetmoon" data-source="post: 369606" data-attributes="member: 2223"><p><strong>Ако ме заборавиш</strong></p><p></p><p>Сакам да знаеш една работа.</p><p></p><p>Знаеш како е тоа</p><p>ако гледам</p><p>кристална месечина, црвени гранки</p><p>на бавната есен во мојот прозорец,</p><p>ако го допрам</p><p>неусетниот пепел крај огнот </p><p>или збрчканото телото на трупецот,</p><p>сè ме носи кон тебе</p><p>небаре сè што постои,</p><p>мирисите, светлоста, металите</p><p>сè како мали чамци кои пловат</p><p>кон островите твои што ме чекаат.</p><p></p><p>Е, па добро</p><p>ако малку по малку престанеш да ме сакаш,</p><p>и јас ќе престанам да те сакам</p><p>малку по малку.</p><p>Ако одеднаш ме заборавиш</p><p>не ме барај</p><p>јас веќе сум те заборавил.</p><p>Ако мислиш дека е долг и луд</p><p>ветерот на знамиња</p><p>кој поминува низ мојот живот</p><p>и одлучиш</p><p>да ме оставиш на брегот</p><p>на срцето во кое јас имам корени</p><p>запамти</p><p>дека тој ден,</p><p>тој момент</p><p>ќе кренам раце</p><p>и ќе ги искорнам своите корени</p><p>во потрага по друга почва.</p><p></p><p>Но</p><p>ако секој ден</p><p>секој час,</p><p>се согласиш да бидеш моја судбина</p><p>со неумолива сладост,</p><p>ако секој ден се искачи</p><p>еден цвет до твоите усни барајќи ме</p><p>oх љубов моја, ох моја</p><p>во мене целиот тој оган се повторува,</p><p>во мене ништо не е изгаснато или заборавено,</p><p>мојата љубов се храни со твојата љубов, сакана,</p><p>и сѐ додека живееш таа ќе биде во твоите раце</p><p>никогаш не напуштаајќи ги моите.</p><p></p><p>-<strong><em>Пабло Неруда</em></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="violetmoon, post: 369606, member: 2223"] [B]Ако ме заборавиш[/B] Сакам да знаеш една работа. Знаеш како е тоа ако гледам кристална месечина, црвени гранки на бавната есен во мојот прозорец, ако го допрам неусетниот пепел крај огнот или збрчканото телото на трупецот, сè ме носи кон тебе небаре сè што постои, мирисите, светлоста, металите сè како мали чамци кои пловат кон островите твои што ме чекаат. Е, па добро ако малку по малку престанеш да ме сакаш, и јас ќе престанам да те сакам малку по малку. Ако одеднаш ме заборавиш не ме барај јас веќе сум те заборавил. Ако мислиш дека е долг и луд ветерот на знамиња кој поминува низ мојот живот и одлучиш да ме оставиш на брегот на срцето во кое јас имам корени запамти дека тој ден, тој момент ќе кренам раце и ќе ги искорнам своите корени во потрага по друга почва. Но ако секој ден секој час, се согласиш да бидеш моја судбина со неумолива сладост, ако секој ден се искачи еден цвет до твоите усни барајќи ме oх љубов моја, ох моја во мене целиот тој оган се повторува, во мене ништо не е изгаснато или заборавено, мојата љубов се храни со твојата љубов, сакана, и сѐ додека живееш таа ќе биде во твоите раце никогаш не напуштаајќи ги моите. -[B][I]Пабло Неруда[/I][/B] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваши омилени поеми
На врв
Bottom