Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваши омилени поеми
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="violetmoon" data-source="post: 331781" data-attributes="member: 2223"><p>Dusa u prasini</p><p></p><p>Vise mrtva zvona u snu od kamena. </p><p>Sve riječi prekratke, sve misli pretijesne. </p><p>Povijest praznih slova steže, čelični obruč. </p><p>Savjest od dinamita. Plam svemira. </p><p>Pod mostovima teku, teku rijeke </p><p>kotrljajući pepeo uspomena. </p><p></p><p>Proživio nenadano </p><p>teži kamen nego bih nosio na leđima. </p><p>Kao ronac zaronio u ponore mora, </p><p>usud biva beskonačan, </p><p>breme se odvaljuje sa ramena. </p><p>Ljudi hrle, krute lutke sa maskama, </p><p>samo su tramvaji živi. </p><p></p><p>Ne obrazujemo oblik, </p><p>domovi obljepljuju i potčinjuju prostore. </p><p>Svi su živci i ganglije kao nepropjevani klavir. </p><p>Iščupana su crijeva iz utrobe. </p><p>Stogodišta moga drijemeža tovare me ugljenom i okaminama, </p><p>pada troskost iz prašume </p><p>u najdublji rudokop. </p><p>Bolest se bilježi na hartiji </p><p>dok, tamo dolje, između Prološca i lmotskoga, na buri </p><p>sviraju telegrafske žice na vjetru u protegama. </p><p></p><p>Kavana snošljiva kao udobna fotelja. </p><p>Ko će izvući rude iz mene. </p><p>Zlatne i srebrne žice? </p><p>Bolest, poezija puna proze </p><p>i nervoze - </p><p>vasiona strepi od straha </p><p>jedan stepen niže od sebe </p><p>i žuti u duhu. </p><p></p><p>Nema nikakvih stvari, </p><p>nego talasa i sjenka </p><p>povrh kojih pada prašina </p><p>treperenjem prolaznih vremena. </p><p>Moždani indigo u ljubičasto Oproštenje </p><p>struji: </p><p>Svakoga me jutra na ulici susreće jedna kokota. </p><p></p><p>Klečim na koljenima pred veličanstvom zemlje, </p><p>te jezikom i usnama ližem blato i prašinu </p><p>izmrvljenoga, razdrobljenoga duha.</p><p></p><p>-Tin Ujevic</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="violetmoon, post: 331781, member: 2223"] Dusa u prasini Vise mrtva zvona u snu od kamena. Sve riječi prekratke, sve misli pretijesne. Povijest praznih slova steže, čelični obruč. Savjest od dinamita. Plam svemira. Pod mostovima teku, teku rijeke kotrljajući pepeo uspomena. Proživio nenadano teži kamen nego bih nosio na leđima. Kao ronac zaronio u ponore mora, usud biva beskonačan, breme se odvaljuje sa ramena. Ljudi hrle, krute lutke sa maskama, samo su tramvaji živi. Ne obrazujemo oblik, domovi obljepljuju i potčinjuju prostore. Svi su živci i ganglije kao nepropjevani klavir. Iščupana su crijeva iz utrobe. Stogodišta moga drijemeža tovare me ugljenom i okaminama, pada troskost iz prašume u najdublji rudokop. Bolest se bilježi na hartiji dok, tamo dolje, između Prološca i lmotskoga, na buri sviraju telegrafske žice na vjetru u protegama. Kavana snošljiva kao udobna fotelja. Ko će izvući rude iz mene. Zlatne i srebrne žice? Bolest, poezija puna proze i nervoze - vasiona strepi od straha jedan stepen niže od sebe i žuti u duhu. Nema nikakvih stvari, nego talasa i sjenka povrh kojih pada prašina treperenjem prolaznih vremena. Moždani indigo u ljubičasto Oproštenje struji: Svakoga me jutra na ulici susreće jedna kokota. Klečim na koljenima pred veličanstvom zemlje, te jezikom i usnama ližem blato i prašinu izmrvljenoga, razdrobljenoga duha. -Tin Ujevic [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваши омилени поеми
На врв
Bottom