Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваши омилени поеми
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Prashina" data-source="post: 290908" data-attributes="member: 3001"><p>Desanka Maksimovic</p><p>Balkanac</p><p></p><p>Ne stidim se sto sam-</p><p>kako vi velite-</p><p>varvarin sa Balkana</p><p>tla prljavstine i bure.</p><p>Cucete sad</p><p>i kod nas ima neke</p><p>vama nepoznate kulture.</p><p></p><p>Vi prvo ispitujete i sumnjate</p><p>daleki ste i od rodjenih sinova,</p><p>za trpezu svoju ne posadite</p><p>svakog tudjina.</p><p>Vi mozete da pijete</p><p>a da svakom ne pruzite</p><p>case vina.</p><p></p><p>A kod nas su jos obicaji grubi</p><p>mi pustamo svakog pod svoje sleme,</p><p>kod nas se jos i s namernikom ljubi,</p><p>kod nas se podvizi zbog gostoljublja cine,</p><p>kod nas svaki covjek ima</p><p>citavo pleme</p><p>prijatelja i rodbine.</p><p></p><p>Vi,doista,imate</p><p>nekoliko miliona Hristovih kipova</p><p>na svakog covjeka po jednoga</p><p>imaju ga drumovi i polja,apsane i skole,</p><p>a kod nas,kad ljudi veruju u Boga</p><p>u sebi ga nose</p><p>i tiho mu se</p><p>skoro u snu,mole.</p><p></p><p>Vi,istina,za svaki kut zivota</p><p>imate sprava i masina,</p><p>sve ste sracunali i sve znate</p><p>izumi vasi su za divljenje,</p><p>a mi jos imamo starinske alate,</p><p>ali sve je kod nas jos zdravo</p><p>i prirodno ko glina</p><p>i umiranje,i radjanj,i zivljenje.</p><p></p><p>Vi imate citave zbirke</p><p>pravila i nauka o slobodi</p><p>o svemu se kod vas pise i pripoveda</p><p>ali mi po nepisanim zakonima</p><p>slobodno zivimo</p><p>i nekog prirodnog drzimo se reda</p><p>slicno ognju,vetru i vodi.</p><p></p><p>Kod vas je zbilja sve tacno propisano</p><p>kako se jede,govori i oblaci,</p><p>a mi kad govorimo,vicemo</p><p>i masemo rukama</p><p>i corbu glasno srcemo</p><p>i u rukavicama smo</p><p>obucu nosimo od svinjske koze,</p><p>puno je kod nas seljackih navika i stvari</p><p>i kraljevski preci nasi</p><p>doista su bili govedari.</p><p></p><p>Narod nas,zbilja,u gnevu moze da kolje</p><p>rusi i pali,</p><p>ali mi nismo oni sto smisleno tlace</p><p>mi ne smatramo da je svet celi nase polje</p><p>mi ne bismo podneli</p><p>ni urodjenik prasumski da zbog nas place.</p><p></p><p>Dusa je nasa prostrana</p><p>iako smo brojem mali.</p><p></p><p>____________________________________________</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Prashina, post: 290908, member: 3001"] Desanka Maksimovic Balkanac Ne stidim se sto sam- kako vi velite- varvarin sa Balkana tla prljavstine i bure. Cucete sad i kod nas ima neke vama nepoznate kulture. Vi prvo ispitujete i sumnjate daleki ste i od rodjenih sinova, za trpezu svoju ne posadite svakog tudjina. Vi mozete da pijete a da svakom ne pruzite case vina. A kod nas su jos obicaji grubi mi pustamo svakog pod svoje sleme, kod nas se jos i s namernikom ljubi, kod nas se podvizi zbog gostoljublja cine, kod nas svaki covjek ima citavo pleme prijatelja i rodbine. Vi,doista,imate nekoliko miliona Hristovih kipova na svakog covjeka po jednoga imaju ga drumovi i polja,apsane i skole, a kod nas,kad ljudi veruju u Boga u sebi ga nose i tiho mu se skoro u snu,mole. Vi,istina,za svaki kut zivota imate sprava i masina, sve ste sracunali i sve znate izumi vasi su za divljenje, a mi jos imamo starinske alate, ali sve je kod nas jos zdravo i prirodno ko glina i umiranje,i radjanj,i zivljenje. Vi imate citave zbirke pravila i nauka o slobodi o svemu se kod vas pise i pripoveda ali mi po nepisanim zakonima slobodno zivimo i nekog prirodnog drzimo se reda slicno ognju,vetru i vodi. Kod vas je zbilja sve tacno propisano kako se jede,govori i oblaci, a mi kad govorimo,vicemo i masemo rukama i corbu glasno srcemo i u rukavicama smo obucu nosimo od svinjske koze, puno je kod nas seljackih navika i stvari i kraljevski preci nasi doista su bili govedari. Narod nas,zbilja,u gnevu moze da kolje rusi i pali, ali mi nismo oni sto smisleno tlace mi ne smatramo da je svet celi nase polje mi ne bismo podneli ni urodjenik prasumski da zbog nas place. Dusa je nasa prostrana iako smo brojem mali. ____________________________________________ [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваши омилени поеми
На врв
Bottom