Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 371367" data-attributes="member: 3190"><p>Уште една ноќ,</p><p>сеуште ништо не е сменето,</p><p>умирам во себе,</p><p>трае таа долго,</p><p>чинам вечноста од мене се откинала да би постоела таа,</p><p>ко што самракот звучи тажно,</p><p>барем да посакав да бидам поинаков во неа,</p><p>со крвта запишана на небото да истечам некако,</p><p>да посакав барем да допрам нечии раце со плам и страст,</p><p>да можев да бидам лечебен во нечие залутано срце,</p><p>зарем јас посакав бледа душа да носам во градиве и сите овие мисли што во горка вода се капат,</p><p>од устава што истекуваат со рани кои не познаваат ниту една молитва,</p><p>во која не боли ништо нежно ниту железно,</p><p>зарем можам да се изборам со тоа што дивее во мене со прамените во косата на сонливиот ветер успокоен со тап нож,</p><p>исткајан со свила,</p><p>што не сретна љубов преку очиве од превез цветен,</p><p>бел ко наивна роза,</p><p>што не ги обои очиве поинаку со зенициве да не ги пустошат полноќта и далечините напишани во непрочитаното писмо без адреса,</p><p>со студени зборови,</p><p>залудно што бараат само парче среќа,</p><p>парче друм,</p><p>да стигнат некаде,</p><p>да се здомат во нечии прсти поетни без брчки,</p><p>толку милни што потсетуваат на пролетта и живеат со една насмевка во есен,</p><p>каде муграта црвенее,</p><p>од бога дарувана до нашата небиднина.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 371367, member: 3190"] Уште една ноќ, сеуште ништо не е сменето, умирам во себе, трае таа долго, чинам вечноста од мене се откинала да би постоела таа, ко што самракот звучи тажно, барем да посакав да бидам поинаков во неа, со крвта запишана на небото да истечам некако, да посакав барем да допрам нечии раце со плам и страст, да можев да бидам лечебен во нечие залутано срце, зарем јас посакав бледа душа да носам во градиве и сите овие мисли што во горка вода се капат, од устава што истекуваат со рани кои не познаваат ниту една молитва, во која не боли ништо нежно ниту железно, зарем можам да се изборам со тоа што дивее во мене со прамените во косата на сонливиот ветер успокоен со тап нож, исткајан со свила, што не сретна љубов преку очиве од превез цветен, бел ко наивна роза, што не ги обои очиве поинаку со зенициве да не ги пустошат полноќта и далечините напишани во непрочитаното писмо без адреса, со студени зборови, залудно што бараат само парче среќа, парче друм, да стигнат некаде, да се здомат во нечии прсти поетни без брчки, толку милни што потсетуваат на пролетта и живеат со една насмевка во есен, каде муграта црвенее, од бога дарувана до нашата небиднина. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom