Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="violetmoon" data-source="post: 369982" data-attributes="member: 2223"><p>Некогаш беше во сонот мој,</p><p>и излезе од него,</p><p>тивко се стутка на мојата перница</p><p>љубејќи го мирот</p><p>кој ми бликаше од лицето,</p><p>љубејќи ми ги солзите,</p><p>тогаш и тие ми прилегаа,</p><p>но сепак ти со усните нежно ги бришеше,</p><p>и беше тука за мене,</p><p>некогаш, секогаш.</p><p>И кога немаше насмевки,</p><p>тагуваше со мене,</p><p>и кога владееше страшна тишина,</p><p>молчеше со мене,</p><p>и кога срцево беше во крв и рани,</p><p>налик сложувалка од илјада парчиња,</p><p>ти трпеливо го исцелуваше,</p><p>и чекаше,</p><p>ден за ден,</p><p>дел до дел,</p><p>полека му вдахна живот,</p><p>и кога беше црна душава,</p><p>ти ја љубеше таква, празна,</p><p>чиниш виножито во неа</p><p>за тебе прелеваше</p><p>додека пепелата грубо</p><p>ти ги росеше очите,</p><p>и кога не бев своја,</p><p>ни твоја,</p><p>и пак станав,</p><p>не се откажа од мене,</p><p><u>н</u>и кога ѓаволот со лице ангелско ме мамеше</p><p>не ме пушти во неговите раце,</p><p>со твојата светлина му го стопи срцето.</p><p>И кога јас не гледав светлина,</p><p>три сонца на три страни</p><p>на небото ми распосла,</p><p>и една месечина на четвртата,</p><p>под неа топла прегратка,</p><p>моја, само моја,</p><p>која себично ја чувам,</p><p>низ годините се посилна,</p><p>од сите богови земски и небесни благословена,</p><p>со нишка нераскинлива заврзана</p><p>со тебе мој бог и бол,</p><p>единствен,</p><p>без зима во срцето.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="violetmoon, post: 369982, member: 2223"] Некогаш беше во сонот мој, и излезе од него, тивко се стутка на мојата перница љубејќи го мирот кој ми бликаше од лицето, љубејќи ми ги солзите, тогаш и тие ми прилегаа, но сепак ти со усните нежно ги бришеше, и беше тука за мене, некогаш, секогаш. И кога немаше насмевки, тагуваше со мене, и кога владееше страшна тишина, молчеше со мене, и кога срцево беше во крв и рани, налик сложувалка од илјада парчиња, ти трпеливо го исцелуваше, и чекаше, ден за ден, дел до дел, полека му вдахна живот, и кога беше црна душава, ти ја љубеше таква, празна, чиниш виножито во неа за тебе прелеваше додека пепелата грубо ти ги росеше очите, и кога не бев своја, ни твоја, и пак станав, не се откажа од мене, [U]н[/U]и кога ѓаволот со лице ангелско ме мамеше не ме пушти во неговите раце, со твојата светлина му го стопи срцето. И кога јас не гледав светлина, три сонца на три страни на небото ми распосла, и една месечина на четвртата, под неа топла прегратка, моја, само моја, која себично ја чувам, низ годините се посилна, од сите богови земски и небесни благословена, со нишка нераскинлива заврзана со тебе мој бог и бол, единствен, без зима во срцето. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom