Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 369727" data-attributes="member: 3190"><p>Срцето има свој трон,</p><p>како најсветлата ѕвезда на небото темно,</p><p>лисјата ја имаат есента,</p><p>да се накитат во жолто златно,</p><p>да не избледеат,</p><p>мртвите имаат безгрешен закоп,</p><p>со чест и почит нека стигнат,</p><p>канделабрите се гасат пред новото утро,</p><p>ќе стопли тоа нечие лице,</p><p>болните го посакуваат животот поинаку од живите,</p><p>за нив не знам,</p><p>вљубените не чувствуваат студ под нулата,</p><p>ќе заспијат тие во топлата постела,</p><p>пијаните не го признаваат својот порок,</p><p>и повторно ќе наздрават,</p><p>бездушните се гостат со простиот збор,</p><p>без збор ќе останат,</p><p>птиците го имаат својот лет,</p><p>таму некаде каде очите недогледуваат,</p><p>а јас го имам својот монолог,</p><p>кому не му значи ничие туѓо припаѓање,</p><p>најсветло,</p><p>накитено,</p><p>мртво,</p><p>ново,</p><p>болно,</p><p>вљубено,</p><p>пијано,</p><p>бездушно,</p><p>бесконечно во последниот замав на стиховите,</p><p>кон мојот стар дом,</p><p>прегрнувајќи ја повторно,</p><p>мојата мајка,</p><p>да ми ја заниша душава мртва,</p><p>да ја оживее повторно,</p><p>силна, а толку кревка.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 369727, member: 3190"] Срцето има свој трон, како најсветлата ѕвезда на небото темно, лисјата ја имаат есента, да се накитат во жолто златно, да не избледеат, мртвите имаат безгрешен закоп, со чест и почит нека стигнат, канделабрите се гасат пред новото утро, ќе стопли тоа нечие лице, болните го посакуваат животот поинаку од живите, за нив не знам, вљубените не чувствуваат студ под нулата, ќе заспијат тие во топлата постела, пијаните не го признаваат својот порок, и повторно ќе наздрават, бездушните се гостат со простиот збор, без збор ќе останат, птиците го имаат својот лет, таму некаде каде очите недогледуваат, а јас го имам својот монолог, кому не му значи ничие туѓо припаѓање, најсветло, накитено, мртво, ново, болно, вљубено, пијано, бездушно, бесконечно во последниот замав на стиховите, кон мојот стар дом, прегрнувајќи ја повторно, мојата мајка, да ми ја заниша душава мртва, да ја оживее повторно, силна, а толку кревка. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom