Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 348946" data-attributes="member: 3190"><p>Бакарни лузни</p><p></p><p>Немој,</p><p>застани,</p><p>погледни ја полноќта,</p><p>што разделува две мориња,</p><p>две мастила тиркизни,</p><p>не заведувај го тој,</p><p>кој на небото има бели одари од пенливи облаци,</p><p>покриени со црни чаршави,</p><p>наместо ѕвезди,</p><p>во ноќта и денот,</p><p>што траат и сеат само друмска прашина,</p><p>иње и тишина,</p><p>нијансирана со сонце од бакарни лузни,</p><p>на тоа лице од бели темјани,</p><p>утешни,</p><p>избришани од сите спомени затечени,</p><p>играј и затвори го кругот во својот прстен од радости,</p><p>распнат меѓу моите прсти,</p><p>воскресни нова,</p><p>будењето твое има моќ,</p><p>јас тоа го знам,</p><p>постои и тече во тебе,</p><p>а ти се будиш пред пролетта,</p><p>која толку боли,</p><p>така лесно склопуваш очи,</p><p>ко да сониш,</p><p>ти ја гледаш убавината на маската,</p><p>една од илјада бои,</p><p>но не и нејзиното лице,</p><p>што го полни срцето со отров од стихови,</p><p>со тој цвет од лисја трнливи,</p><p>здивот што го одзима,</p><p>застани,</p><p>немој,</p><p>во тој контраст диши без мене,</p><p>заборави и вети ми иднина,</p><p>во која ќе појдеш до крајот на светот,</p><p>да пронајдеш роса,</p><p>која нема ништо,</p><p>со мене и тебе,</p><p>со тајната и вистината.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 348946, member: 3190"] Бакарни лузни Немој, застани, погледни ја полноќта, што разделува две мориња, две мастила тиркизни, не заведувај го тој, кој на небото има бели одари од пенливи облаци, покриени со црни чаршави, наместо ѕвезди, во ноќта и денот, што траат и сеат само друмска прашина, иње и тишина, нијансирана со сонце од бакарни лузни, на тоа лице од бели темјани, утешни, избришани од сите спомени затечени, играј и затвори го кругот во својот прстен од радости, распнат меѓу моите прсти, воскресни нова, будењето твое има моќ, јас тоа го знам, постои и тече во тебе, а ти се будиш пред пролетта, која толку боли, така лесно склопуваш очи, ко да сониш, ти ја гледаш убавината на маската, една од илјада бои, но не и нејзиното лице, што го полни срцето со отров од стихови, со тој цвет од лисја трнливи, здивот што го одзима, застани, немој, во тој контраст диши без мене, заборави и вети ми иднина, во која ќе појдеш до крајот на светот, да пронајдеш роса, која нема ништо, со мене и тебе, со тајната и вистината. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom