Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 334593" data-attributes="member: 3190"><p>Кога би можел,</p><p>да ти дојдам ноќва,</p><p>како во прастара песна,</p><p>од некаде далеку од срцево,</p><p>во приказна ненапишана врз дабови лисја недогорена,</p><p>во која толку си ми потребна,</p><p>по не знам кој пат завеана од мракот,</p><p>сопатник мој и твој,</p><p>напиен од студот плачен,</p><p>и во очиве кристални некршливи,</p><p>заспиени со трепки од дождови снежни,</p><p>ми го ништи погледот среќен,</p><p>и не бега од мене и себе и тебе,</p><p>толку си ми потребна,</p><p>да ме најдеш,</p><p>да те најдам,</p><p>да ме фатиш за рака и ги прекрстиш прстиве со твоите,</p><p>усниве со твоите,</p><p>во една молитва наша,</p><p>неизустена,</p><p>во која ќе лутаме ноќва со една крв,</p><p>и една тајна на брчкиве напишана,</p><p>обоена од есенското вино,</p><p>да би не месечината сокриена во ковчег од рози,</p><p>проголтала во мугрите од нежности,</p><p>без милост и страдања,</p><p>во црвена смрт,</p><p>на градите од некоја планина.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 334593, member: 3190"] Кога би можел, да ти дојдам ноќва, како во прастара песна, од некаде далеку од срцево, во приказна ненапишана врз дабови лисја недогорена, во која толку си ми потребна, по не знам кој пат завеана од мракот, сопатник мој и твој, напиен од студот плачен, и во очиве кристални некршливи, заспиени со трепки од дождови снежни, ми го ништи погледот среќен, и не бега од мене и себе и тебе, толку си ми потребна, да ме најдеш, да те најдам, да ме фатиш за рака и ги прекрстиш прстиве со твоите, усниве со твоите, во една молитва наша, неизустена, во која ќе лутаме ноќва со една крв, и една тајна на брчкиве напишана, обоена од есенското вино, да би не месечината сокриена во ковчег од рози, проголтала во мугрите од нежности, без милост и страдања, во црвена смрт, на градите од некоја планина. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom