Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 328878" data-attributes="member: 3190"><p>Не се сеќавам</p><p></p><p>Не се сеќавам, </p><p>на таа ноќ,</p><p>на таа распослана свила небесна,</p><p>врз сета таа флора божествена околу моите чекори,</p><p>за мене прва во мене,</p><p>тогаш прв пат те запознав,</p><p>млада и сребрена,</p><p>збунета и нежна во тој прв миг,</p><p>со насмев го симна превезот твој од соништа,</p><p>го откри српот на лицето што срцето го подели на два камена,</p><p>не се сеќавам кога прв пат ме погледна, </p><p>низ витражот на твојата душа магична,</p><p>со која створи јато од една срцевина,</p><p>мене ветена,</p><p>сега далечна,</p><p>не се сеќавам на твојата коса од ѕуница створена,</p><p>која исчезнува таму некаде јужно,</p><p>таму каде замислувам дека си,</p><p>таму некаде во солзите на каменот кој заплака и не врежа во него засекогаш,</p><p>да би станал ѕвезда и прва придружница месечева,</p><p>која се гледа од хоризонтот на сечие око,</p><p>да би потсеќала на нас,</p><p>додека вселената тивко заспива, </p><p>во наручјето на љубовта, </p><p>таа господарица која многу не ја видеа,</p><p>и не ги зарија ноктите во неа,</p><p>да би од нејзините усни ископале мал амин,</p><p>оној помалку покоен,</p><p>за вечност и помен на тие таму луѓе самотни,</p><p>со утрински роси во очите,</p><p>унаказени,</p><p>казнети.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 328878, member: 3190"] Не се сеќавам Не се сеќавам, на таа ноќ, на таа распослана свила небесна, врз сета таа флора божествена околу моите чекори, за мене прва во мене, тогаш прв пат те запознав, млада и сребрена, збунета и нежна во тој прв миг, со насмев го симна превезот твој од соништа, го откри српот на лицето што срцето го подели на два камена, не се сеќавам кога прв пат ме погледна, низ витражот на твојата душа магична, со која створи јато од една срцевина, мене ветена, сега далечна, не се сеќавам на твојата коса од ѕуница створена, која исчезнува таму некаде јужно, таму каде замислувам дека си, таму некаде во солзите на каменот кој заплака и не врежа во него засекогаш, да би станал ѕвезда и прва придружница месечева, која се гледа од хоризонтот на сечие око, да би потсеќала на нас, додека вселената тивко заспива, во наручјето на љубовта, таа господарица која многу не ја видеа, и не ги зарија ноктите во неа, да би од нејзините усни ископале мал амин, оној помалку покоен, за вечност и помен на тие таму луѓе самотни, со утрински роси во очите, унаказени, казнети. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom