Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 327378" data-attributes="member: 3190"><p>Непребол и години само</p><p></p><p>Се е помалку сончеви луѓе,</p><p>а дожд,</p><p>што живеат од некое минато далечно,</p><p>откинати листови,</p><p>од некогаш среќните есени,</p><p>го шепотат тоа минато покосени,</p><p>сите се тие дел од човек,</p><p>само заборавиле да прегрнат,</p><p>со усни и образи одамна небакнати,</p><p>живеат во фантазии одживеани,</p><p>залудни,</p><p>во некое време закопчани,</p><p>заборавајќи го утрото,</p><p>и тоа што на плеќите го носи,</p><p>ангелот на надежта,</p><p>во мугрите студени,</p><p>погледи смуртени,</p><p>се гасат со уличните светилки,</p><p>во светлината нивна што тиња,</p><p>тонат,</p><p>и се губат во соништата низ кој мечтааат со коси седокоси,</p><p>во нив се лечат,</p><p>од кои не се будат,</p><p>со неотсечени глави,</p><p>со лицата до земјата се поблиски,</p><p>јадот и плачот ги збрчкал пред сказалките,</p><p>барајќи го бога,</p><p>стојат на тротоари сиви,</p><p>на рабови од бездните небројни,</p><p>што скапаниот живот под ова поднебје,</p><p>ги никнал,</p><p>не ги грее ниту сонцето кое рацете ги подава,</p><p>ниту ведар поздрав,</p><p>од пазувот што сака да се додава,</p><p>а и јас меланхоличен,</p><p>со венец околу вратот,</p><p>капам,</p><p>измеѓу магијата на новиот ден,</p><p>го вдишувам целото тоа сивило,</p><p>и сум сите тие чекори и улици,</p><p>тие модри лица,</p><p>секаде ме има во таа самотија,</p><p>се растргнале моите прсти,</p><p>од земјата до небото,</p><p>не сум ништо подобар од нив,</p><p>делам со сите тие туѓинци убави,</p><p>неуморно,</p><p>непребол,</p><p>и години само.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 327378, member: 3190"] Непребол и години само Се е помалку сончеви луѓе, а дожд, што живеат од некое минато далечно, откинати листови, од некогаш среќните есени, го шепотат тоа минато покосени, сите се тие дел од човек, само заборавиле да прегрнат, со усни и образи одамна небакнати, живеат во фантазии одживеани, залудни, во некое време закопчани, заборавајќи го утрото, и тоа што на плеќите го носи, ангелот на надежта, во мугрите студени, погледи смуртени, се гасат со уличните светилки, во светлината нивна што тиња, тонат, и се губат во соништата низ кој мечтааат со коси седокоси, во нив се лечат, од кои не се будат, со неотсечени глави, со лицата до земјата се поблиски, јадот и плачот ги збрчкал пред сказалките, барајќи го бога, стојат на тротоари сиви, на рабови од бездните небројни, што скапаниот живот под ова поднебје, ги никнал, не ги грее ниту сонцето кое рацете ги подава, ниту ведар поздрав, од пазувот што сака да се додава, а и јас меланхоличен, со венец околу вратот, капам, измеѓу магијата на новиот ден, го вдишувам целото тоа сивило, и сум сите тие чекори и улици, тие модри лица, секаде ме има во таа самотија, се растргнале моите прсти, од земјата до небото, не сум ништо подобар од нив, делам со сите тие туѓинци убави, неуморно, непребол, и години само. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom