Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="violetmoon" data-source="post: 286550" data-attributes="member: 2223"><p>Сонувачи</p><p></p><p>Дојде</p><p>те препознав</p><p>ист како што те замислував,</p><p>во матен одблесок,</p><p>во разигран миг,</p><p>се појави како</p><p>светлина од темнината,</p><p>ја обои ноќта,</p><p>во боја поинаква,</p><p>од никого видена,</p><p>за мене непозната,</p><p>од твоите раце создадена,</p><p>да ме маѓепса.</p><p>Те гледав,не верував</p><p>тука си,</p><p>те измоли душава моја,</p><p>ја стопли со</p><p>балгодeтен оган кој</p><p>извира од твоите очи,</p><p>ги уби моите кошмари,</p><p>стана мое засолниште</p><p>од сите стравови.</p><p>Пријди ми,</p><p>немој да исчезнеш,</p><p>не сега кога толку</p><p>многу ми требаш,</p><p>кога толку долго те чекав,</p><p>кога толку силно го</p><p>чувствувам овој бодеж</p><p>на копнежот во мене.</p><p>Чекам,</p><p>нахрани ме со твоите бакнежи,</p><p>зароби ме во вечноста,</p><p>како секогаш,</p><p>како никогаш,</p><p>твојата моќ да ме воскресне,</p><p>и ќе се спојат</p><p>и небото и земјата,</p><p>и сонот и јавето,</p><p>и денот и ноќта</p><p>во едно деноноќие,</p><p>како нас ,</p><p>крадци на мигови во ноќта,</p><p>како слепа блудница,</p><p>сведок на една љубов,</p><p>две души,</p><p>два смртника,</p><p>знајни и незнајни,</p><p>од светот прогонети,</p><p>во сонот залутани,</p><p>во ѕвездена градина сокриени,</p><p>да ја плетат својата приказна,</p><p>под српот на месечината,</p><p>додека утрото</p><p>со првите зраци</p><p>не ги проголта.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="violetmoon, post: 286550, member: 2223"] Сонувачи Дојде те препознав ист како што те замислував, во матен одблесок, во разигран миг, се појави како светлина од темнината, ја обои ноќта, во боја поинаква, од никого видена, за мене непозната, од твоите раце создадена, да ме маѓепса. Те гледав,не верував тука си, те измоли душава моја, ја стопли со балгодeтен оган кој извира од твоите очи, ги уби моите кошмари, стана мое засолниште од сите стравови. Пријди ми, немој да исчезнеш, не сега кога толку многу ми требаш, кога толку долго те чекав, кога толку силно го чувствувам овој бодеж на копнежот во мене. Чекам, нахрани ме со твоите бакнежи, зароби ме во вечноста, како секогаш, како никогаш, твојата моќ да ме воскресне, и ќе се спојат и небото и земјата, и сонот и јавето, и денот и ноќта во едно деноноќие, како нас , крадци на мигови во ноќта, како слепа блудница, сведок на една љубов, две души, два смртника, знајни и незнајни, од светот прогонети, во сонот залутани, во ѕвездена градина сокриени, да ја плетат својата приказна, под српот на месечината, додека утрото со првите зраци не ги проголта. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom