Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 286343" data-attributes="member: 3190"><p>Ништо и нешто</p><p></p><p></p><p>Која си,</p><p>што си ми,</p><p>иднина ли си,</p><p>минато не си,</p><p>ако си ништо,</p><p>не лутај во мене,</p><p>оди си,</p><p>иако си ми драга,</p><p>вечерва сите сни,</p><p>со мене одсонувај ги,</p><p>и заборави,</p><p>не потсетувај ме,</p><p>на тоа што си,</p><p>моја пијана желба,</p><p>што со друга ја гасам,</p><p>не лажи ме,</p><p>секоја може да те замени,</p><p>ги затворам очите,</p><p>и секоја си ти,</p><p>и не си,</p><p>и зошто под небото,</p><p>не си чекор до мене,</p><p>не си каде што сум,</p><p>толку далечни,</p><p>а едно небо,</p><p>и во погледот близок не те гледам,</p><p>поразен сум,</p><p>во умот, душата и телото,</p><p>потсетувајќи ме на тебе,</p><p>и во ноќта и во дента,</p><p>и дочекот и разделбата,</p><p>во вечноста која не е важна,</p><p>со мислите се провлекувам,</p><p>низ ветерот кој лицето ми го бакнува,</p><p>како секоја,</p><p>како ти,</p><p>нека не биде бакнеж,</p><p>и удар што црвен траг остава,</p><p>и дишење,</p><p>и жиг,</p><p>само со прстите да го допрам,</p><p>тогаш,</p><p>тагата ми е далечна,</p><p>среќа,</p><p>зарем можам среќен да бидам,</p><p>а каков да бидам,</p><p>намини,</p><p>кажи ми,</p><p>поетичен,</p><p>не,</p><p>не сум,</p><p>со тебе сум едноставен,</p><p>цвет од есента однесен,</p><p>на ниедни очи потребен,</p><p>очи без восхит,</p><p>зарем се важни,</p><p>поради ништото што си,</p><p>јас не можам,</p><p>јас сум се што посакуваш ти,</p><p>во молкот кој е претивок,</p><p>кој е сива ткаенина,</p><p>од тебе исткаена,</p><p>како подарок,</p><p>недостиг,</p><p>нецелосен,</p><p>незавршен,</p><p>ако си ми нешто,</p><p>барем дел од него,</p><p>зошто те нема,</p><p>и не знам што сум,</p><p>едрам сам низ времето,</p><p>како светлина врз космичко платно,</p><p>барајќи те во некое друго соѕвездие,</p><p>каде ќе што ќе бидеш се,</p><p>и ништо,</p><p>и нешто.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 286343, member: 3190"] Ништо и нешто Која си, што си ми, иднина ли си, минато не си, ако си ништо, не лутај во мене, оди си, иако си ми драга, вечерва сите сни, со мене одсонувај ги, и заборави, не потсетувај ме, на тоа што си, моја пијана желба, што со друга ја гасам, не лажи ме, секоја може да те замени, ги затворам очите, и секоја си ти, и не си, и зошто под небото, не си чекор до мене, не си каде што сум, толку далечни, а едно небо, и во погледот близок не те гледам, поразен сум, во умот, душата и телото, потсетувајќи ме на тебе, и во ноќта и во дента, и дочекот и разделбата, во вечноста која не е важна, со мислите се провлекувам, низ ветерот кој лицето ми го бакнува, како секоја, како ти, нека не биде бакнеж, и удар што црвен траг остава, и дишење, и жиг, само со прстите да го допрам, тогаш, тагата ми е далечна, среќа, зарем можам среќен да бидам, а каков да бидам, намини, кажи ми, поетичен, не, не сум, со тебе сум едноставен, цвет од есента однесен, на ниедни очи потребен, очи без восхит, зарем се важни, поради ништото што си, јас не можам, јас сум се што посакуваш ти, во молкот кој е претивок, кој е сива ткаенина, од тебе исткаена, како подарок, недостиг, нецелосен, незавршен, ако си ми нешто, барем дел од него, зошто те нема, и не знам што сум, едрам сам низ времето, како светлина врз космичко платно, барајќи те во некое друго соѕвездие, каде ќе што ќе бидеш се, и ништо, и нешто. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom