Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Lena" data-source="post: 285526" data-attributes="member: 1970"><p>Тоа сум јас</p><p></p><p></p><p>Застанав позади себе,</p><p>гордо</p><p>извикувајќи:</p><p>Тоа сум јас,</p><p>тоа е мојата кратка коса,</p><p>тоа е мојата искривена насмевка,</p><p>тоа се моите глупи размисли,</p><p>тоа се моите прашања,</p><p>тоа е мојата несигурност,</p><p>тоа е мојата добрина,</p><p>тоа..тоа се мои солзи,</p><p>знаци на емотивен идиот.</p><p>Застанав и ти кажав</p><p>кретену,</p><p>тоа сум јас,</p><p>сакај ме затоа што сум,</p><p>не ја сакај онаа </p><p>твоја замислена и </p><p>од тебе диригиана</p><p>марионета,</p><p>нема да ја најдеш повеќе.</p><p>Ќе дојдат времиња,</p><p>ќе бидам поинаква.</p><p>Сите се развиваат </p><p>понатака</p><p>така и јас,</p><p>она што денес сум,</p><p>може нема бидам утре,</p><p>не се луѓето константни,</p><p>не сум ни јас,</p><p>ќе треба ли и понатака да</p><p>се потиснувам во себе </p><p>да би била </p><p>твоја совршена илузија?</p><p>Да бидам копија на некоја</p><p>воспитана домаќинка која е </p><p>родена да служи на </p><p>мажот како слугинка?</p><p>На која зборот негов ќе</p><p>биде амен?</p><p>Наречи ме феминистка,</p><p>наречи ме глупача,</p><p>наречи ме егоист,</p><p>наречи ме сонувач..</p><p>Не ми е битно.</p><p>Тоа сум јас,</p><p>ќе постои ваљда некој </p><p>кој ќе ме сака баш таква</p><p>каква сум.</p><p>И мила,</p><p>и дива,</p><p>и тажна,</p><p>со кратка или долга коса,</p><p>и кога дисциплинирано одам </p><p>по земјата,</p><p>и кога неконтролирано </p><p>лутам по небото давајќи </p><p>и на секоја ѕвезда име,</p><p>ќе ме сака,</p><p>затоа што сум оригинал </p><p>на себе,</p><p>затоа што сум таква</p><p>каква сум,</p><p>а и да не е така,</p><p>подобро ќе умрам сама</p><p>верна на себе </p><p>отколку да дозволам </p><p>некој да ме обликува како да сум скулптура.</p><p>Застанав позади себе </p><p>и твојата моќ над мене</p><p>се изгуби со виножитото,</p><p>после дождот.</p><p>Немам повеќе што да ти </p><p>кажам драги..</p><p>Ова се</p><p>последни солзи излеани</p><p>пред тебе,</p><p>последни зборови напишани </p><p>од мене.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lena, post: 285526, member: 1970"] Тоа сум јас Застанав позади себе, гордо извикувајќи: Тоа сум јас, тоа е мојата кратка коса, тоа е мојата искривена насмевка, тоа се моите глупи размисли, тоа се моите прашања, тоа е мојата несигурност, тоа е мојата добрина, тоа..тоа се мои солзи, знаци на емотивен идиот. Застанав и ти кажав кретену, тоа сум јас, сакај ме затоа што сум, не ја сакај онаа твоја замислена и од тебе диригиана марионета, нема да ја најдеш повеќе. Ќе дојдат времиња, ќе бидам поинаква. Сите се развиваат понатака така и јас, она што денес сум, може нема бидам утре, не се луѓето константни, не сум ни јас, ќе треба ли и понатака да се потиснувам во себе да би била твоја совршена илузија? Да бидам копија на некоја воспитана домаќинка која е родена да служи на мажот како слугинка? На која зборот негов ќе биде амен? Наречи ме феминистка, наречи ме глупача, наречи ме егоист, наречи ме сонувач.. Не ми е битно. Тоа сум јас, ќе постои ваљда некој кој ќе ме сака баш таква каква сум. И мила, и дива, и тажна, со кратка или долга коса, и кога дисциплинирано одам по земјата, и кога неконтролирано лутам по небото давајќи и на секоја ѕвезда име, ќе ме сака, затоа што сум оригинал на себе, затоа што сум таква каква сум, а и да не е така, подобро ќе умрам сама верна на себе отколку да дозволам некој да ме обликува како да сум скулптура. Застанав позади себе и твојата моќ над мене се изгуби со виножитото, после дождот. Немам повеќе што да ти кажам драги.. Ова се последни солзи излеани пред тебе, последни зборови напишани од мене. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom