Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 282788" data-attributes="member: 3190"><p>Не барај ме во темнината,</p><p>нема да ме најдеш,</p><p>ќе видиш само легло извајано од мојата празнина,</p><p>моето срце и неговата сенка,</p><p>се во туѓи канџи заробени,</p><p>тивки се,</p><p>усните ги гризат и шепотат,</p><p>некогаш беше птица,</p><p>со чии крилја го бакнувавме лицето небесно,</p><p>а сега е рајска дисторзија,</p><p>поема во огледало погледната,</p><p>иронија,</p><p>на патот нејзин кон мене трња посејува,</p><p>посакував да зачнам живот во нејзината утроба,</p><p>а сега трагам по живиот доказ,</p><p>се удирам бескрајно од ѕидовите на нејзината душа,</p><p>не гледам светлина,</p><p>затворен ли сум во нејзината темнина,</p><p>боже не давај да згасне уште една романса,</p><p>допри ја како што ме допре мене,</p><p>ако тој доказ не ме удоволи,</p><p>успокои,</p><p>ќе се откинам како овенат лист,</p><p>од месечевата светлина,</p><p>загубен ќе лебдеам,</p><p>дур не ја допрам земјата,</p><p>а тогаш,</p><p>се ослободувам од неа без солзи,</p><p>со подем страотен,</p><p>болен,</p><p>потребен,</p><p>ќе ме разбуди во расцутен свет,</p><p>сплотен во еден обичен цвет,</p><p>и под него ковчег,</p><p>на него запишана една лузна ракописна.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 282788, member: 3190"] Не барај ме во темнината, нема да ме најдеш, ќе видиш само легло извајано од мојата празнина, моето срце и неговата сенка, се во туѓи канџи заробени, тивки се, усните ги гризат и шепотат, некогаш беше птица, со чии крилја го бакнувавме лицето небесно, а сега е рајска дисторзија, поема во огледало погледната, иронија, на патот нејзин кон мене трња посејува, посакував да зачнам живот во нејзината утроба, а сега трагам по живиот доказ, се удирам бескрајно од ѕидовите на нејзината душа, не гледам светлина, затворен ли сум во нејзината темнина, боже не давај да згасне уште една романса, допри ја како што ме допре мене, ако тој доказ не ме удоволи, успокои, ќе се откинам како овенат лист, од месечевата светлина, загубен ќе лебдеам, дур не ја допрам земјата, а тогаш, се ослободувам од неа без солзи, со подем страотен, болен, потребен, ќе ме разбуди во расцутен свет, сплотен во еден обичен цвет, и под него ковчег, на него запишана една лузна ракописна. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom