Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Би живееле ли во Скопје?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="MissChievous" data-source="post: 318127" data-attributes="member: 266"><p>Изгледа е прашање на вкус. Кој е роден во помало место, навикнат е да живее во помало место и поради тоа, (најверојатно) нема да му се допадне да живее во поголем град (тука не спаѓа само Скопје). Јас лично, не можам да се замислам да живеам во мало место, особено село. Едноставно, не ми е во природата и нема да издржам. Навикната сум на поголем град и тоа да бидам (горе-доле) во центарот каде што се ќе ми на дофат. Не дека имам нешто против други населби, секако дека не. Но, таква ми е навиката. Сакале нејќеле да признаете, но разликата помеѓу Скопје (па и други поголеми градови) и село (или помал град) е едноставна. Имаш повеќе избор за се. Од кафичи, ресторани, бутици, продавници, трговски центри, клиники, училишта, кино-сали, театри, базени, цркви, галерии, музеи, и така натаму, тоа е најосновната поента.</p><p></p><p>Што е до паркови, за жал се повеќе го снемува зеленилото, но индивидуално речиси секое маало има барем еден парк. Што е до мене и мојот вкус, нема град во целата Македонија каде што има доволно зеленило (тука не спаѓаат рендом ридови кои се дел од секојдневието на едно село). Пример, Сан Франциско ми е совршен град, перфектен спој на зеленило и урбана метропола. Давам пример чисто колку да ме разберете на што мислам.</p><p></p><p>За работа не праам муабет зошто тука станува збор за среќа и врски. Така функционира државата, не е така само во Скопје и не е проблемот во Скопјаништата. Што е до загадување ако прошеташ и надвор од Скопје, цела Македонија е загадена. Џабе тој муабет дека Македонија има прекрасна богата природа кога луѓето ја загадуваат, ама буквално СЕКАДЕ. Па во село па каде што имаш огромни депонии кои само се зголемуваат се повеќе и повеќе, па... немој да ми збориш. Повеќе проблеми се во прашање, ама заклучокот е тој, цела Македонија е загадена со ѓубре, и град и село.</p><p></p><p>Скопје 2014? Да, овој криминал се случува во Скопје, но кој е виновен? Не ги обвинувам Скопјани (нели као демек, кој ви е крив, вие гласавте за овие), ги обвинувам тие што градат. Мене како Скопјанец ме прашал ли некој дали сакам да се изградат тие и тие згради и да се постават тие и тие споменице? Не. На кој начин сум јас виновна? Ниту Скопјани, ниту... шо знам, еве нека бидат, Охриѓани, не се виновни. Апсолутно нема никаква врска од каде си за силувањето кое се изведува врз Скопје во последните 5 години. Тоа дека сум (и ќе бидам доживотно) изреволтирана напиздена и згадена од проектот Скопје 2014 не може ништо да го промени. Но, не би заминала да живеам во друг град во Македонија, зошто во Скопје се имам родено и имам израснато и имам живеено цел живот, и поважно од се, нема друг град или село во Македонија кој би ми ги исполнувал потребите. Но затоа, веднаш би заминала надвор од Македонија и кога би имала можност, би го посетувала Скопје повремено во животот. Чисто поради тоа што сум од таму и поради спомените.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MissChievous, post: 318127, member: 266"] Изгледа е прашање на вкус. Кој е роден во помало место, навикнат е да живее во помало место и поради тоа, (најверојатно) нема да му се допадне да живее во поголем град (тука не спаѓа само Скопје). Јас лично, не можам да се замислам да живеам во мало место, особено село. Едноставно, не ми е во природата и нема да издржам. Навикната сум на поголем град и тоа да бидам (горе-доле) во центарот каде што се ќе ми на дофат. Не дека имам нешто против други населби, секако дека не. Но, таква ми е навиката. Сакале нејќеле да признаете, но разликата помеѓу Скопје (па и други поголеми градови) и село (или помал град) е едноставна. Имаш повеќе избор за се. Од кафичи, ресторани, бутици, продавници, трговски центри, клиники, училишта, кино-сали, театри, базени, цркви, галерии, музеи, и така натаму, тоа е најосновната поента. Што е до паркови, за жал се повеќе го снемува зеленилото, но индивидуално речиси секое маало има барем еден парк. Што е до мене и мојот вкус, нема град во целата Македонија каде што има доволно зеленило (тука не спаѓаат рендом ридови кои се дел од секојдневието на едно село). Пример, Сан Франциско ми е совршен град, перфектен спој на зеленило и урбана метропола. Давам пример чисто колку да ме разберете на што мислам. За работа не праам муабет зошто тука станува збор за среќа и врски. Така функционира државата, не е така само во Скопје и не е проблемот во Скопјаништата. Што е до загадување ако прошеташ и надвор од Скопје, цела Македонија е загадена. Џабе тој муабет дека Македонија има прекрасна богата природа кога луѓето ја загадуваат, ама буквално СЕКАДЕ. Па во село па каде што имаш огромни депонии кои само се зголемуваат се повеќе и повеќе, па... немој да ми збориш. Повеќе проблеми се во прашање, ама заклучокот е тој, цела Македонија е загадена со ѓубре, и град и село. Скопје 2014? Да, овој криминал се случува во Скопје, но кој е виновен? Не ги обвинувам Скопјани (нели као демек, кој ви е крив, вие гласавте за овие), ги обвинувам тие што градат. Мене како Скопјанец ме прашал ли некој дали сакам да се изградат тие и тие згради и да се постават тие и тие споменице? Не. На кој начин сум јас виновна? Ниту Скопјани, ниту... шо знам, еве нека бидат, Охриѓани, не се виновни. Апсолутно нема никаква врска од каде си за силувањето кое се изведува врз Скопје во последните 5 години. Тоа дека сум (и ќе бидам доживотно) изреволтирана напиздена и згадена од проектот Скопје 2014 не може ништо да го промени. Но, не би заминала да живеам во друг град во Македонија, зошто во Скопје се имам родено и имам израснато и имам живеено цел живот, и поважно од се, нема друг град или село во Македонија кој би ми ги исполнувал потребите. Но затоа, веднаш би заминала надвор од Македонија и кога би имала можност, би го посетувала Скопје повремено во животот. Чисто поради тоа што сум од таму и поради спомените. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Би живееле ли во Скопје?
На врв
Bottom