Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Би живееле ли во Скопје?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 317970" data-attributes="member: 1867"><p>Сум живеела и во други Македонски градови и искрено горе-долу секаде е исто. Во помалите градови имаш премногу слободно време, а премалку можности, во Скопје - повеке можности, премалку време... Во помал град те гуши тоа што сите ги познаваш и чувствуваш дека немаш право на своја интима, додека во Скопје се чувствуваш осамен затоа што ни комшиите не си ги познаваш. Во помал град имаш чист воздух, изобилство од природа, тишина, овошни дрвја од кои можеш да си набереш и никој не ти замерува, комшии кои те оговараат и ти завидуваат но ако итно ти затреба помош секогаш се тука да помогнат, не се малтретираш по градски автобуси, не брзаш никаде... но ништо од тоа не цениш бидејки сонуваш за подобар живот. Кога живееш во Скопје имаш можности за подобра работа или подобро образование, можеш културно да се надоградуваш, за прв пат да отидеш во кино, театар, опера, зоолошка, музеј, да присуствуваш на уметнилка изложба итн., да запознаеш поразлични луге, да пронајдеш поголем број на истомисленици, да живееш модерен живот итн., итн., но повторно ништо од тоа не цениш и патиш по едноставниот и мирен живот...</p><p>Мислам дека не е градот тој што нечини, ниту пак лугето во него, нас целата држава не ни чини. Премногу се вложува само во еден град и нормално е сите да сакаме да сме таму блиску до можностите, останатите градови се опустошуваат и лугето бегаат од тој пустош.</p><p>Јас немам никакво лично мислење за спомениците и не го знам Скопје какво било порано. Сеедно ми е дали тие споменици се тука или не, тоа не ми значи ништо, а и политиката околу сето тоа не ме интересира. Она што не го сакам кај Скопје е хаотичниот сообраќај, семафори што не работат, улици без тротоари, тротоари кои служат како паркинзи, раскопани улици, преполни автобуси, чадот од автомобилите, размазени Скопски фраерчиња што брзо возат, баби што претрчуваат на црвено, градските автобуси во среда, петок и сабота... Не го сакам самото темпо на живот и модерниот начин на живот кој го тераат Скопјани. Не го сакам затоа што нема природа (Водно и градски парк не ги сметам за природа),има загадена река, ноќе нема ѕвезди, не можеш да забележиш кога пагаат метеори и затоа што наутро се слуша црцорење на едвај пет вида на птици.</p><p>Не би живеела во Скопје да не морам, моментално немам друг избор, но работам на случајот и едвај чекам да си одам од тука.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 317970, member: 1867"] Сум живеела и во други Македонски градови и искрено горе-долу секаде е исто. Во помалите градови имаш премногу слободно време, а премалку можности, во Скопје - повеке можности, премалку време... Во помал град те гуши тоа што сите ги познаваш и чувствуваш дека немаш право на своја интима, додека во Скопје се чувствуваш осамен затоа што ни комшиите не си ги познаваш. Во помал град имаш чист воздух, изобилство од природа, тишина, овошни дрвја од кои можеш да си набереш и никој не ти замерува, комшии кои те оговараат и ти завидуваат но ако итно ти затреба помош секогаш се тука да помогнат, не се малтретираш по градски автобуси, не брзаш никаде... но ништо од тоа не цениш бидејки сонуваш за подобар живот. Кога живееш во Скопје имаш можности за подобра работа или подобро образование, можеш културно да се надоградуваш, за прв пат да отидеш во кино, театар, опера, зоолошка, музеј, да присуствуваш на уметнилка изложба итн., да запознаеш поразлични луге, да пронајдеш поголем број на истомисленици, да живееш модерен живот итн., итн., но повторно ништо од тоа не цениш и патиш по едноставниот и мирен живот... Мислам дека не е градот тој што нечини, ниту пак лугето во него, нас целата држава не ни чини. Премногу се вложува само во еден град и нормално е сите да сакаме да сме таму блиску до можностите, останатите градови се опустошуваат и лугето бегаат од тој пустош. Јас немам никакво лично мислење за спомениците и не го знам Скопје какво било порано. Сеедно ми е дали тие споменици се тука или не, тоа не ми значи ништо, а и политиката околу сето тоа не ме интересира. Она што не го сакам кај Скопје е хаотичниот сообраќај, семафори што не работат, улици без тротоари, тротоари кои служат како паркинзи, раскопани улици, преполни автобуси, чадот од автомобилите, размазени Скопски фраерчиња што брзо возат, баби што претрчуваат на црвено, градските автобуси во среда, петок и сабота... Не го сакам самото темпо на живот и модерниот начин на живот кој го тераат Скопјани. Не го сакам затоа што нема природа (Водно и градски парк не ги сметам за природа),има загадена река, ноќе нема ѕвезди, не можеш да забележиш кога пагаат метеори и затоа што наутро се слуша црцорење на едвај пет вида на птици. Не би живеела во Скопје да не морам, моментално немам друг избор, но работам на случајот и едвај чекам да си одам од тука. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Би живееле ли во Скопје?
На врв
Bottom