Бизнис вести - новости

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Прочитав една интересна вест и ме поттикна за темата:

Карлос Слим инвестирал 40 милиони долари во Шазм

Најбогатиот човек на светот и Карлос Слим инвестирал 40 милиони долари во Шазам, британски производител на мобилен софтвер кој според звук ја препознава песната што ја слушате.
Шазам со свеж капитал планира да се прошири на телевизискиот пазар каде неговиот софтвер може да препознава реклами и песни во рекламите, па така автоматски да ја рангира популарноста на брендовите во мултимедиумскиот свет.Шазам со новата понуда планира да се прошири во Велика Британија, Западна Европа и Латинска Америка. Му тргна и на Шазм ај да видиме до каде ќе стигне и колку ќе го прошират.

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Пет илјади компании во светот се постари од 200 години

Овие компании постари од 200 години за цел тој период работат без прекин.
Најмногу вакви фирми има во Германија и Јапонија. Најстара фирма е јапонскиот хотел Нисијама Онсен Келункан, основана 1705 година. Инетерено е ова, баш ме интересира која е најстара фирма во Македонија.

• Ми се допаѓа
Реакции: МиГ 21 and ipopovski

МиГ 21

Староседелец
12 ноември 2012
1,252
2,458
1,133
Прилеп
Пет илјади компании во светот се постари од 200 години

Овие компании постари од 200 години за цел тој период работат без прекин.
Најмногу вакви фирми има во Германија и Јапонија. Најстара фирма е јапонскиот хотел Нисијама Онсен Келункан, основана 1705 година. Инетерено е ова, баш ме интересира која е најстара фирма во Македонија.
Не знам дали е најстара, ама секако една од најстарите : Тутунски комбинат Прилеп основан 1873 година :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Kitty