Кирилица vs. Latinica

На кое писмо преферирате да пишувате?

• Кирилично

Гласови: 23 85.2%
  • Латинично

Гласови: 4 14.8%

• Вкупно гласале
    27

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
Член 7 од Устав на Република Македонија
Во Република Македонија службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо.

Правила и услови на користење
Официјален јазик на „Црнобело форум“ е македонскиот. Тoа значи дека сите постови и потписи мора да бидат исклучиво на овој јазик. Толеранција може да има само кога се поставува текст напишан на јазик сличен на македонскиот, но само ако тој текст е со намера да се развие дискусија и доколку не е тенденциозно насочен против форумот и против македонската култура, историја и традиции. Секое непочитување на ова правило, веднаш повлекува времено или трајно отстранување од форумот. На „Црнобело форум“ препорачуваме користење на кириличното писмо.

Значи прашањето е која верзија на македонската азбука ја преферирате, било на ЦрноБело, било каде.
Да почнам.
Кирилицата ја користам на форуми, за официјална употреба, документи. Латиницата ја користам во facebook разговор, нешто нефицијално :)
Користам латиница и на форуми, но претежно тоа е некој цитат на некирилично писмо.

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
На форумот пишувам на кирилица, кога сум на форумот и ако сум вклучена на FB и таму пишувам на кирилица. ЛАтиница користам ако имам некој збор од странско потекло или некој цитат.
Кирилица исто користам кога пишувам некои состави, а на skype латиница и на FB повеќе латиница.

• Ми се допаѓа
Реакции: 048 and Hip.Hop_MKD

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Кирилица, ЗАТОА ШТО ГО ЧУВАМ СВОЕТО!!!
e84369049d9010e56213776155940e5d.jpg

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Кирилица пишувам секаде, освен на школо и на ФБ.
П.С. поубаво ми изгледа кирилицата од латиницата. :giggle

• Ми се допаѓа
Реакции: Hip.Hop_MKD

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
na forum na fb kade i da sum na internet koristam latinica vo oficilajna komunikacija so drzavni organi normalno koristam kirilica:)
ne e prasanje kolku i kako ja koristime kirilicata tuku , kolku go zapoznavame svetot so nasata kultura i civilizacija.

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Член 7 од Устав на Република Македонија

ako citiras clen citiraj bar celosno :) osven vo slucai na primer kade naselenieto ima kece :) pa moze i toa da se koristi so svojot jazik i pismo vo oficijalna komunikacija so drzavni organi.
na kraj kraeva na sekoj oficialen dokument od drzaven organ kaj e minister so kece stoi ime i prezime na minister napisano so latinica ete kolku na drzavata im stalo za kirilicata !!!

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
ko citiras clen citiraj bar celosno :) osven vo slucai na primer kade naselenieto ima kece :) pa moze i toa da se koristi so svojot jazik i pismo vo oficijalna komunikacija so drzavni organi.
na kraj kraeva na sekoj oficialen dokument od drzaven organ kaj e minister so kece stoi ime i prezime na minister napisano so latinica ete kolku na drzavata im stalo za kirilicata !!!

Цел член :) ајде специјално за тебе :)
Во Република Македонија службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо.
Во единиците на локалната самоуправа во кои како мнозинство живеат припадниците на националностите, во службена употреба, покрај македонскиот јазик и кирилското писмо, се и јазикот и писмото на националностите на начин утврден со закон.
Во единиците на локалната самоуправа во кои како значителен број живеат припадниците на националностите, во службена употреба, покрај македонскиот јазик и кирилското писмо, се и јазикот и писмото на националностите, под услови и на начин утврдени со закон.

Ова е форум кој не е општински, овде има припадници на Македонскиот народ, и припадници на други народности.
Според уставот има само еден службен државен јазик а тоа е Македонскиот јазик.

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Цел член :) ајде специјално за тебе :)
Ова е форум кој не е општински, овде има припадници на Македонскиот народ, и припадници на други народности.
Според уставот има само еден службен државен јазик а тоа е Македонскиот јазик.

znam sto pisuva jas samo ne sakav da citiram toa :)
posto makedonec sum i mene me iritira toa :)

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
ako e taka objasni mi te molam zosto na sekoj dokument kade oficijalno sto ime i prezime na minister albanec e napisano na latinica
te molam toa objasni mi go !!!
Кога ти како Македонец пишуваш на латиница, што остана за Албанците кои не ја користат кирилицата.
Ова е форум, не е Собрание, Влада или некој општински орган