Joe Satriani

Змејче

Незапирлива
14 јули 2013
1,193
2,423
1,123
Џозеф "Џо" Сатриани роден на 15 јули 1956 г. американски инструментален рок гитарист, мулти-инструменталист и повеќе кандидат на Греми награда. Во почетокот на неговата кариера, Сатриани работел како инструктор по гитара, со многу од неговите поранешни студенти остварувал слава, како што се: Steve Vai, Larry LaLonde, Rick Hunolt, Kirk Hammett, Andy Timmons, Charlie Hunter, Kevin Cadogan и Alex Skolnick.

5555_10151517865484059_2123407494_n.jpg

Во 1988 година, Сатриани бил регрутиран од страна на Мик Џегер како водечки гитарист на својта прва соло турнеја. Во 1994 година, Сатриани започнува турнеа со Deep Purple како водечки гитарист. Тој има работено со голем број на гитаристи за време на Г3 турнеја, кој тој го основал во 1995 година. Неговата G3 соработници се вклучени: LaLonde, Timmons, Steve Lukather, John Petrucci, Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, Brian May, Patrick Rondat, Paul Gilbert, Adrian Legg, Steve Morse и Robert Fripp. Тој во моментов е гитарист за групата Chickenfoot.

еве неколку негови сола :sreken

• Ми се допаѓа
Реакции: Matt Berninger and parvati

Змејче

Незапирлива
14 јули 2013
1,193
2,423
1,123
оти видов дека немаше некоја тема за него, затоа отворив...
а оваа нумера друже ја имам заборавено, фала за потсетувањето.. :zelen

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Moja грешка, нема друга тема.

Ај да напишам зошто ми се свиѓа Сатриани.

Прв пат коа слушнав за Сатриани бев ептен почетник т.е. само што си купив гитара (крај на прва средно, пред некои 7 години) и некој ми даде нешто музика и глеам чудно презиме, па реков ај да пуштам да слушнам што е ова. Прво што слушнав од него беше Satch Boogie и вилицата ми падна врз бирото и следната секунда веќе се копираше цела дотогашна дискографија. После едно година дена здраво слушање, земав да симнувам лекции за свирење од него и не бев нешто фасциниран, напреднав многу малку од неговите вежби затоа што многу се држи до скалите и нивното формирање. Е после допрев до G3 концертите, па после Surfing with the alien (маестрален концерт кај што свири усна армоника и гитара у исто време).
Технички многу спремен и прецизен гитарист, ама она што мене не ми се допаѓа толку кај него е што се држи до не-толку сложени хармонии и ритмови. Претежно блуз, има и нешто фјужн-џез хармонии ама малку се. Иновативноста (чисто музичка, не се занимава со техника) му е одлична, не го тупи со веќе слушнати рифови, скоро и да не сум слушнал делче да се повторува. Ако не се лажам Сатриани го актуелизираше користењето whammy-bar-от со неговите трикови и на multi-finger-taping техниката која што ја има во скоро секое соло.

Змејче

Незапирлива
14 јули 2013
1,193
2,423
1,123
headphones.gif