Многу често правам се од горенаведеното,па би сакала да споделиме рецепти и слики..
Ке напоменам дека во темава се работи само за ЛИЧНО НАШИ СЛИКИ и испробани рецепти..
Почнувам со Божикни суви колачиња кои одлично одговараат со чај или кафе во
овие зимски ладни денови..
Ванила колачиња
потребно:
600 гр.брашно
250гр.путер или маргарин
3 јајца
250гр.шекер
1 пак.прашок за печиво
1 пак.шекер од ванила
малку сол
изрендана кора од лимон
мармалад
припрема:
Се мешаат добро јајцата и шекерот со лажица за мешање(немора миксер)
се додава постепено брашното,помешано со прашокот за пециво,сол и шекерот од ванила,
потоа се додава путерот(да не биде растопен него само малку мек)и изренданата
кора од лимон..
Се меси со рака се додека не се добие хомогена маса.
Потоа се става на маса ,се прави многу тенка кора и со различни фигури се сече тестото
или ако немате фигури со чаша може да се сече..
Се става на хартија за печење(ако немате тогаш се става на плех подмакачкан со путер)
и се пече на 200 степени околу 10 мин.само малку да пожолтат а не да
добијат боја(пошто тогаш веке се изгорени)
Кога ке се оладат се мачка секое од нив со мамалад и се лепи одозгора со иста таква фигура.
Да дојде како сендвич..
Ах да...важно,после два три дена имаат многу поубав вкус него одма печени.
И тек другиот ден омекнуваат,а можат да стојат и до две три недели(кај нас одма ги снемува хеххехе)
Важно е само да се затворат во кутија за кекс..
И толку
Ке напоменам дека во темава се работи само за ЛИЧНО НАШИ СЛИКИ и испробани рецепти..
Почнувам со Божикни суви колачиња кои одлично одговараат со чај или кафе во
овие зимски ладни денови..
Ванила колачиња
потребно:
600 гр.брашно
250гр.путер или маргарин
3 јајца
250гр.шекер
1 пак.прашок за печиво
1 пак.шекер од ванила
малку сол
изрендана кора од лимон
мармалад
припрема:
Се мешаат добро јајцата и шекерот со лажица за мешање(немора миксер)
се додава постепено брашното,помешано со прашокот за пециво,сол и шекерот од ванила,
потоа се додава путерот(да не биде растопен него само малку мек)и изренданата
кора од лимон..
Се меси со рака се додека не се добие хомогена маса.
Потоа се става на маса ,се прави многу тенка кора и со различни фигури се сече тестото
или ако немате фигури со чаша може да се сече..
Се става на хартија за печење(ако немате тогаш се става на плех подмакачкан со путер)
и се пече на 200 степени околу 10 мин.само малку да пожолтат а не да
добијат боја(пошто тогаш веке се изгорени)
Кога ке се оладат се мачка секое од нив со мамалад и се лепи одозгора со иста таква фигура.
Да дојде како сендвич..
Ах да...важно,после два три дена имаат многу поубав вкус него одма печени.
И тек другиот ден омекнуваат,а можат да стојат и до две три недели(кај нас одма ги снемува хеххехе)
Важно е само да се затворат во кутија за кекс..
И толку