Водниот кефир уште познат како јапонски кристали е еден вид на кефирна габа. Има слични својства со комбухата, но е многу поедноставен за одржување и одзема помалку време (нешто како млечниот кефир).
Ова е лековита и благотворна материја која се размножува, така што не се продава, туку се подарува од човек на човек.
Незнам колку од вас се запознаени со оваа габа, но познато е дека многу помага и за нормализирање на крвниот притисок, холестеролот, нивото на шеќер во крвта, го зголемува имунитетот, а и ги намалува ризиците за канцерогени заболувања. Воедно помага и при алергии, а докажано ја регулира телесната тежина.
Начин на приготвување:
За тегла со волумен од 1 литар потребни се:
* 3-4 кафени лажички кефир
* литар вода
* 2 (големи) лажици шеќер
* 20-ина зрна суво грозје (може и суви смокви/кајсии да се ставаат,но не смее да се става свежо овошје)
* Опционално може и парче од лимон да се стави за нормализирање на pH вредноста на напитокот.
Теглата треба да стои минимум 24 часа на собна температура за да може доволно да ферментира напитокот. После изминување на 24 часа течноста се пие или се чува во шише во фрижидер, па во теглата повторно се додава вода, шеќер и суво овошје за следниот ден. Доколку не се стави шеќер во водата, габите ќе умрат. Исто треба да се внимава со лажиците (кристалите не треба да дојдат во контакт со метал, па затоа пожелно е користење на пластични лажици) и водата која се става во теглата пожелно е да биде дестилирана (да нема хлор во неа).
Истотака капачето од теглата треба да биде малку поотворено, за кефирот да дише.
Од течноста се пие секој ден неопределено количество.
Ова е лековита и благотворна материја која се размножува, така што не се продава, туку се подарува од човек на човек.
Незнам колку од вас се запознаени со оваа габа, но познато е дека многу помага и за нормализирање на крвниот притисок, холестеролот, нивото на шеќер во крвта, го зголемува имунитетот, а и ги намалува ризиците за канцерогени заболувања. Воедно помага и при алергии, а докажано ја регулира телесната тежина.
Начин на приготвување:
За тегла со волумен од 1 литар потребни се:
* 3-4 кафени лажички кефир
* литар вода
* 2 (големи) лажици шеќер
* 20-ина зрна суво грозје (може и суви смокви/кајсии да се ставаат,но не смее да се става свежо овошје)
* Опционално може и парче од лимон да се стави за нормализирање на pH вредноста на напитокот.
Теглата треба да стои минимум 24 часа на собна температура за да може доволно да ферментира напитокот. После изминување на 24 часа течноста се пие или се чува во шише во фрижидер, па во теглата повторно се додава вода, шеќер и суво овошје за следниот ден. Доколку не се стави шеќер во водата, габите ќе умрат. Исто треба да се внимава со лажиците (кристалите не треба да дојдат во контакт со метал, па затоа пожелно е користење на пластични лажици) и водата која се става во теглата пожелно е да биде дестилирана (да нема хлор во неа).
Истотака капачето од теглата треба да биде малку поотворено, за кефирот да дише.
Од течноста се пие секој ден неопределено количество.