Pin-up девојки

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Пинап девојка е модел за фотографија која масовно се произведува и во културата се прифаќа како дел од поп-културата. Пинап фотографијата наменета е за "закачување" или "прилепување" ( "pinned-up" on a wall) на ѕидовите, на пример, во студенските соби, во војничките простории, и слично. Пинап девојките се модели, манекенки и глумици. Изразот "pin-up" прв пат се појавил во англискиот јазик во 1941 година, но самиот начин на изработка и употреба на таквата фотографија се датира уште од доцните 1890ти. Пинап сликите можат да се исечат од списанија или весници, или пак да бидат од разгледница или хромо-литографија и слично. Таквите фотографии често се појавувале на календари, кои секако се наменети да бидат закачени на ѕид. Подоцна, постери со пинап девојки биле масовно произведувани и за брзо време станале хит. Многу од пинап сликите биле фотографии на познати девојки кое истовремено биле сметани за секс симбол. Една од најпознатите рани пинап девојки била Бети Грејбл (Betty Grable) чии постери биле присутни во повеќето војнички шкафови за време на Втората светска војна.

lens14077251_1286497195477px-Betty_Grable_20th_C.jpg


 

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,192
3,931
743
Ако продолжите да ставате вакви провокативни слики ќе треба темава да иде во подфорум Љубов и Секс.. :rolleyes: