McDonald's

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
МекДоналдс корпорацијата е најголемиот синџир на ресторани за брза храна во светот, опслужувајќи повеќе од 58 милиони клиенти дневно. Во прилог на потпишување на синџир на ресторани, МекДоналдс корпорацијата имала мало учество во ,,Прет Ејменџер’’ (Pret A Manger) до 2008 година, била главен инвеститор во ,,Чипотле’’ мексиканска скара (Chipotle Mexican Grill) до 2006 година, и поседувала синџир ресторани ,,Бостон Маркет’’ (Boston Market) до 2007 година. Ресторан на ,,Мекдоналд’’ е управуван од франшиза, партнер, или од самата корпорација. Приходите на корпорацијата доаѓаат од киријата, приходи од авторски права и надоместоци платени за франшизи, како и продажбата на ресторани управувани од компанијата. Приходите на ,,Мекдоналдс’’ се зголемија за 27% во текот на три години заокружувајќи ја 2007 година со 22.8 милијарди американски долари, а 9% раст на оперативните приходи со 3.9 милијарди американски долари. ,,Мекдоналдс’’ првенствено продава хамбургери, чизбургери, пилешки производи, помфрит, доручек , безалкохолни пијалаци, милкшејк и десерти. Како одговор на проблемите со дебелината во западните земји и критиките за хранливоста на своите производи, компанијата го изменила своето мени ,вклучувајќи поздрави алтернативи, како што се салатите, врапови и овошје.

Бизнисот почна во 1940 година, со ресторан отворен од браќата Ричард и Морис Мекдоналд во Сан Бернардино, Калифорнија. Нивното воведување на ,,Системот на услуги Спиди’’ во 1948 година ги основа принципите на модерниот ресторан за брза храна. Оригиналната маскота на ,,Мекдоналдс’’ е човек со глава како хамбургер и готвачка капа, чие име е Спиди (Speedee). Спиди на крајот беше заменет со Роналд Мекдоналд од 1967 година кога компанијата прв пат донесе заштитен знак за САД, човек во костим на кловн. ,,Мекдоналдс’’ прв поднесе барање за заштитен знак на САД за името ,,Мекдоналдс’’ на 4 мај 1961 година, со опис ,,драјв-ин ресторан’’, кое треба да се обнови до крајот на декември 2009 година. Во истата година, на 13 септември беше донесено логото на преклопеното, двојно свиено ,,М’’ . Преклопеното двојно свиено ,,М’’ лого не беше одобрено се до 6 септември 1962 година. Симболот на модерната двојно свиена ,,М’’, кој продолжува да биде во употреба и денес во рестораните на ,,Мекдоналдс’’, не се појавил се до 18 Ноември 1968, кога компанијата го донесе како заштитен симбол во САД , кој продолжува да биде во употреба до крајот на 2009 година. Првите ресторани ,,Мекдоналдс’’ се отворија во САД, Канада, Костарика, Панама, Јапонија, Холандија, Германија, Австралија, Франција, Ел Салвадор и Шведска, со редоследот на отворањата. Во моментов корпорација како датум на нејзиното основање го смета франшизното отворање на ресторан од Реј Крок, во Дес Плеинс, Илиноис (Des Plaines, Illinois ), на 15 април 1955, деветтиот ресторанот ,,Мекдоналдс’’ во целина. Kрок подоцна го набавил капиталот на браќата Мекдоналд во компанијата и ја доведе до светска експанзија ,со што во 1965 година компанијата котираше на јавните пазари на акции. Kрок исто така се обидувал со агресивни деловни практики, привлечни за браќата Мекдоналд да ја напуштат индустријата за брза храна. Браќата Мекдоналд и Крок се расправале околу контролата на бизнисот, како што е документирано во автобиографијата на Крок и во ,,Автобиографијата на браќата Мекдоналд’’. Веб-страницата на оригиналниот ресторан на браќата Мекдоналд сега е споменик. Со проширувањето на ,,Мекдоналдс’’ во многу меѓународни пазари, компанијата стана симбол на глобализацијата и на ширењето на американскиот начин на живот. Нивната слава, исто така, ги доведе до честа тема на јавни дебати за дебелината, корпоративната етика и одговорност на потрошувачите.

mcdonalds_logo5.jpg

Дали се храните од МекДоналдс и какво мислење имате за нивната храна и цена? Дали се исплати таа висока цена за јадењата од МекДоналдс?
 

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Не се хранам, и имам најлошо мислење за нивната храна. Месо произведено со хормони (денес пиле, утре петел за колење) , исто така и огромни цени... дефинитивно НЕ! Боље ми е да јадам некоја чорба по кафаниве, него тоа срање.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: parvati and Marick14

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,528
443
Скопје
Па не дека нешто редовно јадам таму, ама знам еднаш во 2 месеци да седнам и да си изедам еден Италијански оброк...дека е нездрава храна-нездрава е,ама дека е вкусна - премногу е вкусна!
Цените им се високи, пр.оброков што го јадам јас е околу 60 денари, моментално ќе те засити ама по пола саат ко ништо да не си јадел,а си дал 60 ден за едно мини тостче,3-4 компирчиња и 10мл сок...место тоа со тие пари ќе си купел хамбургер или обичен тост од сендвичара и ќе се најадеш ко чоек:p
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum and parvati

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Колку штетни нека се коа ми се вкусни ми се вкусни само буџетот некако мал,иначе од компирчиња до сокчето кока кола до малите сендвичи се ми е топ.
Летоска има сладоледи евтини и тие можам да ги пофалам а и еспресото арабика ми е special.
 

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
McDonald's е мало дете за Burger King. Се уверив пред 3 дена во Италија кога јадев од Бургер Кинг.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: street_chic

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,528
443
Скопје
Тајниот рецепт на "McDonalds"

Дури и најголемите експерти за здрава исхрана кои не може да замислат посета на ресторан за брза храна како што е "McDonalds", признаваат дека токму таму се служи веројатно еден од најдобрите помфрити во светот.
Еден од основачите на овој мегапопуларен ланец на ресторани за брза храна, Реј Кроч, во својата биографија напиша дека совршениот помфрит бил негова своевидна животна мисија, односно дека не постои оброк во менито на овој ресторан на којшто тој е погорд.
11805.png

Зошто овој помфрит е посебен?
Милиони долари се даваат за истражување на совршено пржените компирчиња кои се карактеризираат со совршен вкус и текстура, крцкавост и мека внатрешност.
Пред да започнете со подготовката на помфритот, имајте во предвид дека компирот мора да отстои барем два часа во вода и дека за совршениот помфрит ќе ви се потребни многу хартиени салфетки.


Состојки: 6 компири, масло од кикирики, морска сол
Подготовка: Излупете ги компирите и исечете им ги врвовите. Исечете ги во стапчиња со дебелина од околу 8 милиметри.
Ставете ги во вода и оставете ги два часа, со тоа што по еден час, променете ја водата. Потоа, добро исушете ги со хартиени салфетки.
Загрејте околу 3 сантиметри зејтин, односно онолку колку што е потребно да се прекријат компирчињата, на температура од околу 150 степени.
Нежно промешувајте ги компирите околу две минути, па извадете ги од маслото и ставете ги врз дебел слој на хартиени салфетки за да се впие вишокот на зејтин. Потоа сместете ги во замрзнувач за во целост да се прекине процесот на готвење.
Кога компирчињата целосно ќе се изладат, повторно загрејте зејтин на висока температура, на околу 200 степени, и пржете ги компирчињата околу три-четири минути, додека не ја добијат карактеристичната златна боја.
pomfrit.jpg

Извадете ги, на кратко оставете ги на слој од хартиени салфетки и послужете ги додека се уште се топли.
 

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Тајниот рецепт на "McDonalds"

Дури и најголемите експерти за здрава исхрана кои не може да замислат посета на ресторан за брза храна како што е "McDonalds", признаваат дека токму таму се служи веројатно еден од најдобрите помфрити во светот.
Еден од основачите на овој мегапопуларен ланец на ресторани за брза храна, Реј Кроч, во својата биографија напиша дека совршениот помфрит бил негова своевидна животна мисија, односно дека не постои оброк во менито на овој ресторан на којшто тој е погорд.
11805.png

Зошто овој помфрит е посебен?
Милиони долари се даваат за истражување на совршено пржените компирчиња кои се карактеризираат со совршен вкус и текстура, крцкавост и мека внатрешност.
Пред да започнете со подготовката на помфритот, имајте во предвид дека компирот мора да отстои барем два часа во вода и дека за совршениот помфрит ќе ви се потребни многу хартиени салфетки.


Состојки: 6 компири, масло од кикирики, морска сол
Подготовка: Излупете ги компирите и исечете им ги врвовите. Исечете ги во стапчиња со дебелина од околу 8 милиметри.
Ставете ги во вода и оставете ги два часа, со тоа што по еден час, променете ја водата. Потоа, добро исушете ги со хартиени салфетки.
Загрејте околу 3 сантиметри зејтин, односно онолку колку што е потребно да се прекријат компирчињата, на температура од околу 150 степени.
Нежно промешувајте ги компирите околу две минути, па извадете ги од маслото и ставете ги врз дебел слој на хартиени салфетки за да се впие вишокот на зејтин. Потоа сместете ги во замрзнувач за во целост да се прекине процесот на готвење.
Кога компирчињата целосно ќе се изладат, повторно загрејте зејтин на висока температура, на околу 200 степени, и пржете ги компирчињата околу три-четири минути, додека не ја добијат карактеристичната златна боја.
pomfrit.jpg

Извадете ги, на кратко оставете ги на слој од хартиени салфетки и послужете ги додека се уште се топли.

Од Африка им ги носат компирите. А и се друго им е од странство, ништо не е од Македонија. Секој ден по којзнае колку авиони имаат што им носат јадење и сл.