Турција

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,279
2,353
113
Софија
Службено име: Türkiye Cumhuriyeti (Република Турција)
Државно уредување: парламентарна република
Површина: 779.452 км2
Број на жители (2003 год): 70.597000
Главен град: Анкара
Службен јазик: турски
Парична единица: нова турска лира

ОСНОВАТЕЛ Мустафа Ќемал АТАТУРК (1881-1938)

Турција е независна држава во Евроазија која се протега полуостровот Мала Азија и на дел од Балканскиот Полуостров во Југоисточна Европа. Турција е една од шесте независни турски држави во светот. Турција граничи со осум држави и излегува на четири мориња. На северозапад граничи со Бугарија, на запад со Грција, на североисток со Грузија, на исток со Ерменија, Азербејџан и Иран и со Ирак и Сирија на југ. На север од државата се наоѓа Црното Море, на запад е Егејското Море, на северозапад е Мраморното Море, додека на југ е Средоземното Море. Мраморното Море, заедно со протоците Босфор и Дарданели ја сочинуваат природната граница меѓу европското и азиското турско копно.

Турците започнале да се доселуваат на денешната територија на Турција во 11 век. Овој процес на доселување бил забрзан со победата на Селџуците над Византиската Империја. Мала Азија одреден период била управувана од различни бегови и мали управни области, сè до доаѓањето на Монголците. Од 13 век, Отоманците ја обединиле Анадолија и ја создале моќната Отоманска Империја, која се протегала во Југоисточна Европа, Југозападна Азија и Северна Африка. По Првата светска војна, кога Отоманската Империја се распаднала, нејзината територија била окупирана од Сојузничките сили. Младата турска генерација предводена од Кемал Ататуркорганизирале успешен отпор против Силите и во 1923 година ја основале модерната Турска Република со Кемал Ататурк како прв претседател.
Поради турската местоположба како крстопат меѓу Азија и Европа, Турција има голема геостратешна важност. Доминантна религија во Турција е Исламот, со мали христијански и јудејски заедници. Официјален јазик во Тирција е турскиот јазик, кој е најдоминантен јазик во државата, но околу 18% од населението зборува и курдски и зазакиски јазик.
Турција е демократска, секуларна, унитарна уставна република, со големо античко културно наследство. Турција е член на голем број меѓународни организации што ја прави западноориентирана држава. Турција е член на НАТО и земја кандидат за прием во ЕУ и се смета за регионална сила.

ПОГОЛЕМИ ГРАДОВИ
(Податоци од 2002 година)
Истанбул 10 милиони
Анкара 4 милиони
Измир 3.4 милиони
Бурса 2.1 милиони
Конја 2.2 милиони
Адана 1.8 милиони


850012189_ae9f6cf881.jpg
 
  • Like
Реакции: foREVer and Gemini

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,279
2,353
113
Софија
Газиантеп, Турција: 3.650 г. пред Христос
Се наоѓа на јужниот дел од Турција, во близина на границата со Сирија, а историјата на градот се протега уште од времето на Хетите. Еден од најстарите градови на светот.

 

NEPOBEDLIV

Истакнат Член
5 март 2012
288
412
63
Си заборавил да напоменеш дека се многу познати по турските серии кај нас македонците...по Сабиха филмот!
 
  • Like
Реакции: Bibi@

LMFAO

Истакнат Член
8 април 2012
380
299
63
Бев еден викенд во Истанбул, кога се емитуваше Шехерезад. И, мислев дека во Турција е исто како во филмот, современи луѓе, модерни итн. Кога појдов во Турција, се чувствував исто како во Ирак. Нема многу разлика во менталитетот и облеката на луѓето во Турција и другите муслимански земји. Само не ми е јасно зошто онака се прикажуваат во сериите.. :trepka
 

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
ја има посетено пред едно 20 години туку друго сакав да кажам,незнам зошто се цудат лугево дека не била иста како на сериите.Па што очекувавте и што се чудите,ниедна земја не е како на филмовите па дури ни Америка а камоли Турција
 

LMFAO

Истакнат Член
8 април 2012
380
299
63
ја има посетено пред едно 20 години туку друго сакав да кажам,незнам зошто се цудат лугево дека не била иста како на сериите.Па што очекувавте и што се чудите,ниедна земја не е како на филмовите па дури ни Америка а камоли Турција
Имам појдено во Германија, Италија, Австрија, Словенија, Швајцарија... и таму се забележува онаа западна цивилизација, како што е прикажана во Европските и Американските филмови. Но, сакам да кажам дека Турција е слична со муслиманските земји; Ирак, Тунис, Египет, Мароко... а во филмовите е сосема резлично прикажана. На пр. 90% од жените што ги видов во Турција носеа бурка, и ниедна жена не видов да вози автомобил, а во сериите сите знаеме како е.