Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Темперамент
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Electra" data-source="post: 256308" data-attributes="member: 229"><p>Малку само треба воведот да се смени. Холерик е со х, а се помешани меланхоникот и флегматикот.</p><p>Реакциите на меланхоникот се бавни, но силни и долготрајни, додека на флегматикот се бавни и слаби, затоа се сметаат овие лица и за најрамнодушни.</p><p></p><p>Поделбава <em>само како</em> поделба држи вода, инаку прилично е дискутабилна.</p><p>Хипократ и Плато го развиле системот врз основа на моментални реакции, а врз тие реакции т.е. темпераменти влијаат многу моментални или веќе изминати фактори и искуства, па најголемиот холерик може во одредена ситуација да реагира меланхонично и обратно. Ако одиме според ова, јас најголемиот дел од времето сум холерик. Реагирам брзо, бурно и лутината знае да ме држи дури и предолго.</p><p>Кирзи го има доработено т.е. проширено овој систем, што, според мене, е доста поточен бидејќи ги опишува темпераментите како улоги и нивни варијации.</p><p>Според него се делат на: работник, чувар, идеалист и рационалист, а секоја од овие четири групи има уште две подгрупи, од кои едната го претстаува проактивот, а другата активот. Што знам, во оваа поделба некако ми е полесно секој да се пронајде, плус поадекватно се доловува долготрајноста на карактерот, отколку само моменталната темпераментна реакција.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Electra, post: 256308, member: 229"] Малку само треба воведот да се смени. Холерик е со х, а се помешани меланхоникот и флегматикот. Реакциите на меланхоникот се бавни, но силни и долготрајни, додека на флегматикот се бавни и слаби, затоа се сметаат овие лица и за најрамнодушни. Поделбава [I]само како[/I] поделба држи вода, инаку прилично е дискутабилна. Хипократ и Плато го развиле системот врз основа на моментални реакции, а врз тие реакции т.е. темпераменти влијаат многу моментални или веќе изминати фактори и искуства, па најголемиот холерик може во одредена ситуација да реагира меланхонично и обратно. Ако одиме според ова, јас најголемиот дел од времето сум холерик. Реагирам брзо, бурно и лутината знае да ме држи дури и предолго. Кирзи го има доработено т.е. проширено овој систем, што, според мене, е доста поточен бидејќи ги опишува темпераментите како улоги и нивни варијации. Според него се делат на: работник, чувар, идеалист и рационалист, а секоја од овие четири групи има уште две подгрупи, од кои едната го претстаува проактивот, а другата активот. Што знам, во оваа поделба некако ми е полесно секој да се пронајде, плус поадекватно се доловува долготрајноста на карактерот, отколку само моменталната темпераментна реакција. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Темперамент
На врв
Bottom