Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Телема
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Abraxas" data-source="post: 255514" data-attributes="member: 2368"><p>Не е дозволено да се толкува ниту на профани, ниту иницијант на друг иницијант. Причината е поради тоа што секој има свој уникатен начен на осознавање и толкувањето од страна може да го однесе иницијантот во погрешен правец. Впрочем тоа е начинот на кој настануваат сите догми - кога одредено толкување или лично духовно доживување им се сервира на останатите како непроменлива вистина.</p><p>Затоа и постојат праксите, за иницијантот таа симболика која му се навестува да ја <u><strong>осознае</strong></u> а не да ја <u><strong>дознае</strong></u>. Има огромна разлика помеѓу овие два збора, и во таа разлика се крие причината поради ова правило.</p><p>За разлика од религиите, каде целта е да се оди на квантитет и да се придобиваат што повеќе следбеници, тука случајот е малку поинаков, тукa бројсноста игра најмала улога.</p><p>Ако некој сам неможе да ја најде поврзаноста помеѓу неговите искуства и сознанија со симболиката на телемитските свети текстови, тогаш не му е местото тука.</p><p></p><p>За крај само околу правата и нивното ограничување. Законот не ослободува од последиците, затоа е кажано - <strong><span style="color: #800000">Се е Дозволено, нема Грев! Но има последица!</span></strong></p><p></p><p></p><p>Мислам дека за ова најдобро да прочиташ за <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Ecclesia_Gnostica_Catholica"><strong><span style="color: #ff0000">E.G.C</span>.</strong></a> или <strong>Ecclesia Gnostica Catholica </strong>која е огранок на О.Т.О</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Abraxas, post: 255514, member: 2368"] Не е дозволено да се толкува ниту на профани, ниту иницијант на друг иницијант. Причината е поради тоа што секој има свој уникатен начен на осознавање и толкувањето од страна може да го однесе иницијантот во погрешен правец. Впрочем тоа е начинот на кој настануваат сите догми - кога одредено толкување или лично духовно доживување им се сервира на останатите како непроменлива вистина. Затоа и постојат праксите, за иницијантот таа симболика која му се навестува да ја [U][B]осознае[/B][/U] а не да ја [U][B]дознае[/B][/U]. Има огромна разлика помеѓу овие два збора, и во таа разлика се крие причината поради ова правило. За разлика од религиите, каде целта е да се оди на квантитет и да се придобиваат што повеќе следбеници, тука случајот е малку поинаков, тукa бројсноста игра најмала улога. Ако некој сам неможе да ја најде поврзаноста помеѓу неговите искуства и сознанија со симболиката на телемитските свети текстови, тогаш не му е местото тука. За крај само околу правата и нивното ограничување. Законот не ослободува од последиците, затоа е кажано - [B][COLOR=#800000]Се е Дозволено, нема Грев! Но има последица![/COLOR][/B] Мислам дека за ова најдобро да прочиташ за [URL='http://en.wikipedia.org/wiki/Ecclesia_Gnostica_Catholica'][B][COLOR=#ff0000]E.G.C[/COLOR].[/B][/URL] или [B]Ecclesia Gnostica Catholica [/B]која е огранок на О.Т.О[B][/B] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Телема
На врв
Bottom