Бешамел сос
Две-три лажици маргарин или путер се топат на загреано тавче се додава малку брашно.Треба да добиете кашеста смеса во која потоа се додава млеко, вегета , црн бибер и печурки (понекогаш сакам да користам сушени печурки и уште додавам нане, лук во прав, чили и кари)Обидете се смесата да биде хомогена, да нема грутки.На крајот се додава сецкана или рендана шунка и кашкавал.
Сосот се става во шпагети.
Сос за тестенини
Потребно е - мелено месо, печурки, 2-3 моркови, кромид, доматен сос или пире, Хопла за готвење без шеќер што е, магдонос, босилек,Вегета.
На кромидот кој ќе се стави на загреано масло дури не добие убава боичка се додава меленото месо. Кога месото ќе биде веќе добро пропржено, се додаваат печурките кои се динстаат со малку вода дури не се зготват добро, потоа се додава морковот рендан. После извесен период се додава доматен сок или пире а како замена овде би било добро да се употреби „Томатино„ или „Томатело„ . Откако ќе проврие во доматниот сок/пире се додава и Хоплата, па на самиот крај се додаваат магдоносот, босилекот и Вегата или др. сличен зачин.
Прелив за месо и риба
200 мл. кисела павлака
3 лаж. мајонез
1 лаж. лимонов сок
1 чешне лук
сол по вкус
Татар сос (за поховани јадења)
Рендани кисели краставички
оригано или сушен магданос
мелен црн бибер
сол
1 лаж. бело вино
мајонез
Бел сос за тестенини
50 гр путер
1 главица сечкан кромид на ситно
лажица брашно
чаша млеко
вода по потреба
100гр. крем сир
100 гр. рендан кашкавал
100 гр. рендано сирење, овчо
маслиново масло
сол, бибер, кари, рузмарин.
Во длабока тава, со малку масло, пропржете го кромидот, да стане жолтеникав, но да не потемни. Кога ќе биде речиси готов, истурете го во чинија.
Во истата тава додајте го путерот и стопете го, на тивко. Додајте лажица брашно и направете мека запршка. Кога ќе биде златножолта бојата на брашното, додајте ја чашата млеко и варете бешамел сос. Посипете бибер, сол, кари и многу малку рузмарин.
Кога ќе биде веќе зовриено, додајте го кромидот и крчкајте на тивко. Сосема на крај, намалете го шпоретот, додајте го крем сирот, ренданиот кашкавал и сирењето. Мешајте додека да добиете хомогена смеса, и оставете ја на тивко да добие густина. По потреба налејте вода.
Се служи топол со макарони, њоки, а добар е и за прелив врз пире.
Лукав сос
Потребно:
* мајонез
* павлака
* лук (свеж или во прав)
* вегета или сол
* кари
* малку оригано.
Сето тоа се меша, количината на мајонезот и павлаката треба да биде еднаква и во зависност од тоа колку сос сакате да направите(на пр. 5 лажици мајонез + 5 лажици павлака). Овој сос е убав за на пица, месо, тестенини, солени палачинки итн.
Mанго Kари Cос
1 зрело манго, 350 грама.
2 лажици масло од кикиритки
1 1 / 2 лажички кари во прав
2 лажици свеж листови од нане
1 / 2 шолја пилешка супа
2 1 / 2 лажици свеж лимонов сок,
1 Mангото се лупи, се сече , и се става во блендер.
2 Cе затоплува масло на средна топлина.
3 Cе додава кари во прав, мешајте додека не се помеша смесата и отстранете го од топлина.
4.Cе додава кари мешавина нане и манго.
5 Cо мешалка, налевајте во супата.
6 Извадете на сад, додадете лимонов сок и сол по вкус и се промешајте.
Bреме за подготовка 15-20 мин.
Две-три лажици маргарин или путер се топат на загреано тавче се додава малку брашно.Треба да добиете кашеста смеса во која потоа се додава млеко, вегета , црн бибер и печурки (понекогаш сакам да користам сушени печурки и уште додавам нане, лук во прав, чили и кари)Обидете се смесата да биде хомогена, да нема грутки.На крајот се додава сецкана или рендана шунка и кашкавал.
Сосот се става во шпагети.
Сос за тестенини
Потребно е - мелено месо, печурки, 2-3 моркови, кромид, доматен сос или пире, Хопла за готвење без шеќер што е, магдонос, босилек,Вегета.
На кромидот кој ќе се стави на загреано масло дури не добие убава боичка се додава меленото месо. Кога месото ќе биде веќе добро пропржено, се додаваат печурките кои се динстаат со малку вода дури не се зготват добро, потоа се додава морковот рендан. После извесен период се додава доматен сок или пире а како замена овде би било добро да се употреби „Томатино„ или „Томатело„ . Откако ќе проврие во доматниот сок/пире се додава и Хоплата, па на самиот крај се додаваат магдоносот, босилекот и Вегата или др. сличен зачин.
Прелив за месо и риба
200 мл. кисела павлака
3 лаж. мајонез
1 лаж. лимонов сок
1 чешне лук
сол по вкус
Татар сос (за поховани јадења)
Рендани кисели краставички
оригано или сушен магданос
мелен црн бибер
сол
1 лаж. бело вино
мајонез
Бел сос за тестенини
50 гр путер
1 главица сечкан кромид на ситно
лажица брашно
чаша млеко
вода по потреба
100гр. крем сир
100 гр. рендан кашкавал
100 гр. рендано сирење, овчо
маслиново масло
сол, бибер, кари, рузмарин.
Во длабока тава, со малку масло, пропржете го кромидот, да стане жолтеникав, но да не потемни. Кога ќе биде речиси готов, истурете го во чинија.
Во истата тава додајте го путерот и стопете го, на тивко. Додајте лажица брашно и направете мека запршка. Кога ќе биде златножолта бојата на брашното, додајте ја чашата млеко и варете бешамел сос. Посипете бибер, сол, кари и многу малку рузмарин.
Кога ќе биде веќе зовриено, додајте го кромидот и крчкајте на тивко. Сосема на крај, намалете го шпоретот, додајте го крем сирот, ренданиот кашкавал и сирењето. Мешајте додека да добиете хомогена смеса, и оставете ја на тивко да добие густина. По потреба налејте вода.
Се служи топол со макарони, њоки, а добар е и за прелив врз пире.
Лукав сос
Потребно:
* мајонез
* павлака
* лук (свеж или во прав)
* вегета или сол
* кари
* малку оригано.
Сето тоа се меша, количината на мајонезот и павлаката треба да биде еднаква и во зависност од тоа колку сос сакате да направите(на пр. 5 лажици мајонез + 5 лажици павлака). Овој сос е убав за на пица, месо, тестенини, солени палачинки итн.
Mанго Kари Cос
1 зрело манго, 350 грама.
2 лажици масло од кикиритки
1 1 / 2 лажички кари во прав
2 лажици свеж листови од нане
1 / 2 шолја пилешка супа
2 1 / 2 лажици свеж лимонов сок,
1 Mангото се лупи, се сече , и се става во блендер.
2 Cе затоплува масло на средна топлина.
3 Cе додава кари во прав, мешајте додека не се помеша смесата и отстранете го од топлина.
4.Cе додава кари мешавина нане и манго.
5 Cо мешалка, налевајте во супата.
6 Извадете на сад, додадете лимонов сок и сол по вкус и се промешајте.
Bреме за подготовка 15-20 мин.