Северна Африка

TheFrisb

Староседелец
3 март 2012
97
161
1,043
Во друга галаксија :)
Северна Америка е третиот најголем континент по површина по Азија и Африка и четвртиот по население. Граничи на север со Северниот Леден Океан, на исток со северниот Атлантски Океан, на југ со Карипско Море, и на запад со северниот Тихи Океан. Има површина од 24,230,000 квадратни километри (9,355,000 квадратни милји). Во 2001 нејзиното население било околу 454,225,000 жители. Може географски да се определели преку одделување на Јужна Америка од суперконтинентот Америка. И Северна и Јужна Америка се наречени така по Америго Веспучи, кој бил прв Европеец кој открил дека Америка не е источна Индија, туку претходно неоткриен Нов Свет.
Иако Канада, САД, и Мексико географски се наоѓаат во Северна Америка, во Европа често се смета дека Северна Америка ги вклучува Канада и САД, но не и Мексико или било која од државите на Централна Америка, што може да предизвика конфузија. Во Латинска Америка, Америка се смета за еден континент и затоа Северна Америка е само потконтинент составен од Канада, САД и Мексико.
Северна Америка го зафаќа северниот дел на земјената маса нарекувана Нов Свет, Западна Хемисфера или едноставно Америка. Северна Америка се поврзува со Јужна Америка единствено преку Панама и Панамскиот Канал. Според некои, Северна Америка започнува не од Панама, туку од преминот Техуантепек, со меѓурегионот наречен Централна Америка. Меѓутоа, најчесто се смета дека Централна Америка е дел од Северна Америка, бидејќи е премногу мала за да биде посебен континент.
 
  • Like
Реакции: Gemini and Minella

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Зошто е темата Северна Африка а се пишува за Северна Америка.
еве дел од Северна Африка...И што имаме во овој дел...реката Нил..пустината Сахара..Државата Либија позната во владетелот Гадафи...Мароко доста позната дестинација...И од лево под обоениот терен на крајбрежјето се наоѓа Дакар.....познат по светското рели Париз - Дакар...Мене многу примамлива ми е Африка..цел континент ми е интересен...