Презиме | Црнобело Форум

Презиме

Sesil

Староседелец
20 февруари 2012
300
230
1,043
Обично после стапувањето во брак жените се тие што го менуваат своето презиме, потполно го прифаќаат презимето на сопругот или го додаваат на нивното. Вистинска реткост е маж да смени презиме.
Па женски што би направиле вие, ке се откажете ли од своето презиме или само ке го додадете она на сопругот?
Машки има ли шанси вие да го смените презимето и во кои случаи? Би инсистирале ли сопругата да го земе вашето презиме?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Smiley_1996

Sugar

Истакнат Член
19 февруари 2012
502
1,110
393
Ја би се откажала. Не би, само во случај доколку бидам прочуена адвокатка, докторка or smth like that, а пошо нема да бидам ни едно од тоа, би се откажала да :D ( + не си го сакам :nah )
 

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
694
93
31
Скопје
Ако е поубаво неговото, ќе го земам. :D Презимињата не менуваат ништо, тие и онака служат само за лична идентификација. Сеедно ми е.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: foREVer and Bum-Bum

Marrie

Староседелец
13 февруари 2012
509
803
693
Го сакам презимево, ми одговара со имево. Не знам, некако ми звучи убаво кога го изговарам. Ќе го задржам. А мажот и да сака, и да не сака, ќе се согласи со тоа! :) Ќе си одам со две презимиња :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Lara and Aaliyah

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,065
113
Скопје
www.statik-group.com
Во ниеден случај не би го сменил презимето од причина што моето презиме има долга историја и традиција, а и единствено е.Мислам, само една фамилија го има тоа презиме т.е мојата.
Така да ако некоја сака единствено презиме нека каже :D
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,053
1,183
Не би го сменила, тој сте ќе ми биде маж ќе го прифати моето :D, ако не сака така по 2 презимиња ќе имаме :p . Како моето презиме има само брат ми :D, презимето е од името на дедо ми со кој се гордеам. Им благодарам на мам и тато што ми го ставиле тоа презиме и кога се спомнр моето презиме сите знаат за кој станива збор. :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: LMFAO