Правилна исхрана - најважни состојки | Црнобело Форум

Правилна исхрана - најважни состојки

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,525
14,437
1,683
Таму каде што треба
Не знаев кај да прашам, па темава најоодветна ми се виде.. Некој да ми даде линк нешто од табела на калории, која храна колку калории има и на македонски, српски ако може :) Ви благодараааам.
Да не најде таква табела? Ако најде,сподели ја со нас :)
 

EmilijaS

Староседелец
20 јануари 2016
65
39
1,028
26
За броење калории би ви ја препорачала оваа страна: http://www.fatsecret.co.uk/Default.aspx?pa=m
За се што ќе напишите има прерачунато за доза од 100г колку е, па потоа вие внесувате само колку изедовте и ви рачуна колку калории се тоа. Е сега на англиски е ама мене многу ми се најде.
 

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,793
809
1,133
Skopje
За сите кој се придржуваат строго на здрава исхрана сакам да кажам дека во новата болница Филип 2 има преглед кој овозможува според генетиката да ти одредат нај соодветен начин на исхрана , се зима крв и истата се испитува со што овозможува точно утврдување на генот и исхраната која ќе ви биде одредена и нај прифатлива за вашиот организам ...
 

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
611
103
За сите кој се придржуваат строго на здрава исхрана сакам да кажам дека во новата болница Филип 2 има преглед кој овозможува според генетиката да ти одредат нај соодветен начин на исхрана , се зима крв и истата се испитува со што овозможува точно утврдување на генот и исхраната која ќе ви биде одредена и нај прифатлива за вашиот организам ...
Знаеш ли колку чини таков преглед?
 

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,793
809
1,133
Skopje
Не знам , имам другарка работи во Филип 2 ќе ја прашам баш ќе ти кажам ..
 

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,793
809
1,133
Skopje
Не, значи станува збор за испитување кое оди преку крвта , со тоа што имаат увид на твоето генетско потекло колку што разбрав и врз основа на тоа не само што ќе ти одреди каква исхрана ти е нај практична туку и какви болести си подлежна односно ти кажува со 100% дали ќе заболиш од ,канцер на бели дробови не дај боже и други болести кои се нај актуелни ...
Пример: ако на некој му кажат со тоа испитување дека нема да заболи од канцер на бели дробови и да е пушач ,а и да почне да пуши пак нема да има никаков проблем со болеста значи нем,а никогаш да ја има.
Ова накратко колку што објаснуваше Жан Митрев ,а тоа е само во Филип 2 нема на друго место во Мк ,а мислам и пошироко ,а и не е многу скапо ,само ќе прашам и ке ти пишам одма ...
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: misterija

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,068
1,133
Не, значи станува збор за испитување кое оди преку крвта , со тоа што имаат увид на твоето генетско потекло колку што разбрав и врз основа на тоа не само што ќе ти одреди каква исхрана ти е нај практична туку и какви болести си подлежна односно ти кажува со 100% дали ќе заболиш од ,канцер на бели дробови не дај боже и други болести кои се нај актуелни ...
Пример: ако на некој му кажат со тоа испитување дека нема да заболи од канцер на бели дробови и да е пушач ,а и да почне да пуши пак нема да има никаков проблем со болеста значи нем,а никогаш да ја има.
Ова накратко колку што објаснуваше Жан Митрев ,а тоа е само во Филип 2 нема на друго место во Мк ,а мислам и пошироко ,а и не е многу скапо ,само ќе прашам и ке ти пишам одма ...
Исхрана по гени и по крвни групи е најголемата глупост која е измислена во човековата историја, еве зошто
Научниците кои што го измислија овој начин на исхрана -според генотипови, се истите кои што пред неколку години ги измислија актуелните диети според крвна група и кога цел свет дозна колкава глупост е тоа, тие се обидоа да измислат нешто ново.
1. Сите цицачи имаат крвни групи, но сепак сите крави јадат иста храна, сите зебри иста, сите лавови иста... Ако крвната група има удел во нашиот начин на исхрана, тогаш во зоолошките или во фармите би требало да им се испитува крвната група на животните и сите посебно да се хранат.
2. Сите ние имаме речиси исти гени, само помалку од 1% од нашите гени се различни кај секој човек. Тие гени немаат некоја улога во структурата и составот на нашето тело, додека останатите, кои што имаат се речиси кај секој човек исти (освен кај лицата со генетски болести). Ако храната која ја јадеме има улога на гориво во нашиот организам, тогаш битни се гените кои што го определуваат составот и структурата на организмот, бидејки начинот на исхрана и физиономијата мора да се поклопуваат.

Луѓето кои што според своите гени се различни по физиономија едни од други и истите се одделени како посебни раси на луѓе, имаат различни потреби во исхраната. Како на пример црнците немаат ензими за разложување на лактоза, за разлика од белците кои ја разложуваат и сл., но луѓето од една иста раса имаат исти потреби во исхраната, она што допринесува за полесно или потешко поднесување на одредена храна се алергии, дигестивни болести и други здравствени нарушувања, начин на живот, физичка активност, брзина на метаболизам и др., со други зборови - надворешната околина и влијанието на истата врз човекот.
 

Solange

Член со 30 казнени поени
6 април 2016
112
132
43
Има малку врска ова ама и не премногу. Само еден пример ке напишам тука за тоа.
Во Јапонија која важи за една од земјите која има најмал број на кардиоваскуларни заболувања во светот поради богатата традиционална исхрана со риба, во затворите на осудениците им се дава секојдневно свинско месо за да се намалат трошоците на подолг период.:zelen
Инаку Јапонците, повекето од нив не пијат-јадат млеко, јогурт павлака...се што е од животинско потекло.
Затоа и не прават торти традиционално, ама многу ги сакаат тортите.:D
Има некоја логика во генетската предиспозиција на организмите. Ама колку тоа игра улога ако се земат во обзир другите ризични и стрес фактори во животот на човекот никој нема да може да докаже со сигурност и деталност.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: misterija