Позитивна психологија

LMFAO

Истакнат Член
8 април 2012
381
299
63
Темава ја отворам за во неа да пишуваме позитивни мисли, приказни.. и сл. Не сакам и оваа тема да ми пропадне, па кој што има да напише нешто - нека напише. Еве прв почнувам.

Не суди со очи


Понекогаш луѓето се брзи да ги осудат другите, кога го гледаат само она што половина не е вистина.

Луѓето имаат различни расположенија, различни карактери, различни желби, затоа она што го гледаш навистина е само маска на она што другите сакаат да го видиш.

А внатрешно сите ние ги имаме истите желби, мила насмевка, топло срце, добра душа, се што сакаме да биде пронајдено во внатрешното.

Сите ние не сме совршени, само сме луѓе, сите имаме подеми и падови, како вртелешката што се врти така сите ќе правиме грешки.

Но само запомни, наредниот пат кога ќе видиш некого, не го суди според надворешноста, сите можеме да имаме лош ден.

Обиди се да го видиш тоа што е внатре, и ќе видиш милата насмевка, топлото срце, добрата душа, како излегуваат нанадвор... ;)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Lena, iva89 and Hip.Hop_MKD

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Темава ја отворам за во неа да пишуваме позитивни мисли, приказни.. и сл. Не сакам и оваа тема да ми пропадне, па кој што има да напише нешто - нека напише. Еве прв почнувам.

Не суди со очи


Понекогаш луѓето се брзи да ги осудат другите, кога го гледаат само она што половина не е вистина.

Луѓето имаат различни расположенија, различни карактери, различни желби, затоа она што го гледаш навистина е само маска на она што другите сакаат да го видиш.

А внатрешно сите ние ги имаме истите желби, мила насмевка, топло срце, добра душа, се што сакаме да биде пронајдено во внатрешното.

Сите ние не сме совршени, само сме луѓе, сите имаме подеми и падови, како вртелешката што се врти така сите ќе правиме грешки.

Но само запомни, наредниот пат кога ќе видиш некого, не го суди според надворешноста, сите можеме да имаме лош ден.

Обиди се да го видиш тоа што е внатре, и ќе видиш милата насмевка, топлото срце, добрата душа, како излегуваат нанадвор... ;)

Во длабока заблуда си.. за болдот.
Со другото се согласувам :)

Be kind whenever possible. It is always possible. - Dalai Lama
 

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,574
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
А внатрешно сите ние ги имаме истите желби, мила насмевка, топло срце, добра душа, се што сакаме да биде пронајдено во внатрешното.
;)
А внатрешно сите ние имаме набиени деструктивни инстинкти кои трпеливо чекаат погоден момент да бидат ослободени. ;)
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Да ги вкусите сите спротивности што ги пружа животот.
Среќата и тагата,љубовта и гневот,радоста и болката,немирот и мирот.
Почуствувајте го животот со сите негови убави и лоши страни.

Дозволете во вас да расте секоја спротивност,додека не се соединат во едно.
Љубете како да ви е последен ден од животот,гневете се како цела вечност ќе живеете за да се одмаздите.
Ништо што ќе ве снајде не отфрлајте,тие се тука за ваше оформување,тие ќе бидат ваш чекан и наковална,
вжарете се во печјката наречена љубов и нека удираат по вас силно,ќе боли многу,ќе капат солзи и летаат искри.
Бидете силни и пред се верувајте во себе.


Нека новата година ви биде последна од оние кој ги броите,последна од оние по кој се качувате и симнувате,паѓате и станувате,
место во бројка во вечноста да зачекорите и на престолот од времето да седнете,но не како бог или ѓавол,туку како Човек.

by alf,инспиративен текст кој мотивира.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: crvenkapa

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Во спојлер следи текст - Change


We all grow within belief systems that our ancestors set in place for us. Naturally we might call them “superstitious.” Or they are false beliefs that do not help us grow. Our elders have a tendency to not accept what their little ones try to convince them of. Children are not always wrong. They have something new to teach us.
Had children not taught us to be like them, we would never have known that being child-like is a DIVINE-EMBRACE. We all need to start believing what makes us happy. This is what life wants from us.
To be happy. To be happy and to be happy.

Nothing in the universe is impossible. You can even fly. You do not need wings, you can grow them. Your belief that humans cannot have wings is a lack. False beliefs create a sense of absence that lead to negative thoughts.
The idea of “never changing” in life is a false belief- some people have a habit of not accepting changes, however, changes are good and it and should be embraced. We must undertake changes intentionally so that later when changes come on their own we should not feel bad. Many of us are so attached to the material things around us that we do not want to get rid of them. Change is inevitable and everything will forcibly be changed by the universe at one time or another. Fear of change in one’s life leads many of us into depressions or other mental lack.
That we cannot admire what is good is a false belief- The belief that admiring something (even something good) will create a lack of self-control is false. You cannot lose your value by admiring someone else. Admire and see the goodness in others to find the good in you, too.
The belief that wealth and abundance will bring disgrace to god is false – god said that wealth is only bad if you use it to hurt someone or to steal someone else’s dream. Richness can come to you by simply being you. Be yourself, honest, and hardworking and wealth will come.
One way to escape limitations and false beliefs is to cherish yourself. Let others do whatever they want. Let people think what they believe and let yourself work positively to change your own belief system.
It is you who makes and breaks these patterns. Take a chance, live life your way because you only have one- this opportunity and this day will never come back.

Psychology Magazine
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica and Luckky

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
2,524
7,152
1,153
Big Sur
Не сакам да бидам парти пупер и секако дека кај секого различно влијае, па ако помага на некој - супер, ама мене ми се малку така језивки луѓе што постојано го бараат позитивното во секоја работа.
Се најдов на самото дно ментално, па дадов шанса дури и на вакви мисли/книги, но едноставно не бива.
Секогаш треба да се остане во допир со реалноста, а таа никако не е само позитивна.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider