Ориентален стил

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
Ја обожавам...Имам неколку парчиња ама доколку би била во можност да не морам на некои места да отстапувам од овој стил на одблека,не би го менувала.И да ми е подостапна за купување се разбира.:)
Дали вам ви се допага ориенталниот стил?
Закачете нешто што вам ви се допага или нешто од вашиот плахар доколку во него се наога нешто од ориенталниот стил на облека.
19.jpg
Fashion-For-Women-in-Pakistan.jpeg
Beautiful-blue-dress-by-Nadia-hussain-signature-lawn.jpg
 
  • Like
Реакции: Pinkita and Nightmare_f

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,838
6,527
1,153
Градибачалник на Прибој
е мене ми направија уште пред 25 години:)
Зарем како Дарамраџ од таа серијата со Санто се облекуваш?
Јас повеќе сум по едно-бојните, а доколку би се облекол во оваа ориентална (еднобојна) облека претпоставувам Рабиндранат Тагоре на прекар ќе ме викаат.
 

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
Зарем како Дарамраџ од таа серијата со Санто се облекуваш?
Јас повеќе сум по едно-бојните, а доколку би се облекол во оваа ориентална (еднобојна) облека претпоставувам Рабиндранат Тагоре на прекар ќе ме викаат.
Мене ми се допагаат:)не дека носам баш вакви шарени,но има и со помалку бои...јас би носела и такви ама не ми дозволува работното место,иначе околината како сака нека ме нарекува:)тоа мене не ме оптеретува,односно не ми е приоритет што мисли околината за мојата надворешност.Но сите имаме право на мислење и избор,нели.
 

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,838
6,527
1,153
Градибачалник на Прибој
Мене ми се допагаат:)не дека носам баш вакви шарени,но има и со помалку бои...јас би носела и такви ама не ми дозволува работното место,иначе околината како сака нека ме нарекува:)тоа мене не ме оптеретува,односно не ми е приоритет што мисли околината за мојата надворешност.Но сите имаме право на мислење и избор,нели.
Не негирам дека постои демократија поготово во стилот на облекување.
За мене е чудно (балкански менталитет), но ако видам некој облечен како Дарамраџ ќе го замолам да се сликаме.
Немам предрасуди за стиловите, не би сакал да е се монотоно, некреативно, меѓутоа јас во овој стил не би се облекувал.
Околината во која сум израснал ако се облечам во тие фустаните , ќе помислат дека сум се мрднал со паметот, ќе ме гледаат како некој свештеник кој долетал од некоја боженствена демензија.
А јас тоа не го посакувам. ;)
И ако некогаш изразам желба да облечам нешто вакво односно како би се чуствувал, тоа ќе биде за време на маскембалот на василица.
 

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
признавам дека за мажите можеби и ке е малку почудно отколку за жените,но верувај дека има доста жени да не речам скоро секоја има бар една пончо кошула,а верувам дека и ти си забележал во твојата околина;).....значи не базирај се на овие што ги закачив...поготово летото многу се носат,освен во некои села кај што не знаат што е асвалтирана улица а не ориентална облека
 

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,239
1,758
113
Малку таму, малку овде...
Оваа ориентална облека е белег на една култура која не е наша.
Луѓето кои така се облекуваат не живеат на овие простори, почитуваат други правила, имаат друга вера итн.
Оваа облека не е својствена за нас.
Ова би го облекла, еве сега, за 1ви април.
Интересна маска би била да се преправам во Санто или малата невеста...

Инаку, каде на друго место би оделе во таква облека?
На училиште, на факултет, на работа?
Или за во сабота навечер ќе се облечете така?
И не, овие прашања не произлегуваат од тоа што ќе рече општеството бидејки тоа и така и вака ќе рече нешто.
Туку од она дека негуваме нешто што ни не припаѓа нам...
 
  • Like
Реакции: Гонзо

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
Би напишала дека зално е но ете не е што нечии познавања и видици се доста мали околу ориенталната облека,има многу побитни работи за знаење отколку ова.Но треба да се знае дека застапеноста на ориентот врз дел од цела светска мода е општо познато и тоа не е застапено од кога се снимала некоја серија за некоја си Санто или некоја невеста.Луге со ваква облека одат насекаде.На почетокот ставив фотографии низ кои можам да увидам дека на некого не му створи јасна слика дека и кај нас се застапени.Дали дел од овие работи ги немате видено низ вашиот град?
image4xl.jpg
images.jpg
Oriental_Dress_Kerri.jpg
oriental-clothing-lg2.jpg
oriental-dress-summer-hm-shoes-bag.jpg
 
  • Like
Реакции: Pinkita