Недостаток на внимание и хиперактивност

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,374
1,871
1,123
Што е недостатокот на внимание и хиперактивност и како да го препознаете


Кај ова пореметување заедничко е невниманието, хиперактивноста и импулсивноста. Тешко е да се даде дијагноза затоа што е тешко да се одреди границата помеѓу нормалата доза на невнимание, импулсивност и хиперактивност и нарушувањето.
За да се даде дијагноза симптомите мора да бидат присутни барем 6 месеци, да се појават пред 6-7-та година од животот и да бидат значително поголеми отколку кај другите деца. Дијагностиката е чисто субјективна и постои опасност некој да биде категоризран како лице со оваа состојба и без реално да ја има.
Постојат 3 типа на недостаток на внимание и хиперактивност. За некој да биде класифициран во некоја од нив, потребно е да исполнува барем 6 од симптомите, во така изразен степен да не може да се адаптира:

Претежно невнимателен тип. Овој тип ги вклучува следните симптоми:

 • Не обрнува внимание на деталите и прави грешки од немар.
 • Изгледа како да не слуша кога му зборувате.
 • Има потешкотии во фокусирањето на едно нешто и во задржувањето на вниманието.
 • Има потешкотии во организираноста и учењето на нови нешта.
 • Активностите му стануваат здодевни за неколку минути, освен ако не се работи за нешто во што навистина ужива.
 • Потешкотии во школувањето или пишувањето на домашните задачи.
 • Лесно му се одвраќа вниманието.
 • Има потешкотии во следењето на инструкции.
 • Има потешкотии при обработката на информации.
 • Заборавливост во секојдневните активности.
 • Губење на предмети: книги, прибор итн.
Претежно хиперактивно - импулсивен тип

 • Детето е немирно и мрда додека седи на столчето.
 • Постојано зборува.
 • Трча наоколу, постојано е во движење, сака се да фати и со се да си поигра.
 • Постојано е во акција и изгледа како да е на "моторен погон".
 • Има потешкотии со седењето на едно место, на училиште, при јадење итн.
 • Има потешкотии со тивко внесување во некоја активност.
 • Нема трпение за да го дочека неговиот ред во играта.
 • Oдговара пред да го слушне прашањето.
 • Често пати ги прекинува другите.
Комбиниран тип
 • Вклучува барем по 6 симптома од првиот и вториот тип.
Поголемиот дел од луѓето понекогаш покажуваат овакво однесување, но кај пореметувањето оваквото однесување им пречи на овие лица во работата, односите со другите луѓе или учењето.
Кај 50-60% од децата со намалено внимание и хиперактивност симптомите продолжуваат и кога се возрасни.
Точните причини за недостатокот на внимание и хиперактивност не се знаат, понекогаш се работи за повреда на мозокот (иако кај мал број на случаи), понекогаш за генетска преодреденост, научниците го испитуваат и влијанието на околината (потврдено е дека пушењето и алкохолот за време на бременоста, како и изложеноста на детето на олово може да влијаат на појава на нарушувањето), исхраната (се претпоставува дека некои адитиви можат да придонесат за појава на намалено внимание и хиперактивност) итн.

Терапија

Не постојат медикаменти кои ќе ја излечат состојбата, но постојат такви кои можат да ги намалат симптомите.
Психотерапијата може да му помогне на детето полесно да се справи со потешкотиите и очекувањата во училиште.

Како можат да помогнат родителите


Родителите често пати не се ни свесни дека детето има проблем, често пати сметаат дека се работи за немирно и непослушно дете.
 • Овие деца многу често слушаат критики, она што се препорачува да го прават родителите е да го охрабрат позитивното однесување кај детето. Секогаш кога ќе направи нешто добро пофалете го. Препознајте ги и пофалете ги неговите силни страни.
 • Вкучете се во заеднички опуштени и пријатни активности со детето.
 • Помогнете му да изгради секојдневна рутина. На овие деца им се потребни јасни и конзистентни распоред и правила за полесно да се организираат. Нека има одредено време за станувње од кревет, за хранење, за учење, за игра итн.
 • Нагласете му на детето дека е многу важно да води белешки за да не ги заборава активностите кои ќе треба да ги превземе.
 • Ако детето има проблем во извршувањето на некоја задача, обидете се да му ја расчлените на повеќе делови за да ја совлада постепено.
 • Побарајте стручна помош.
 • Најдете начин и самите да се опуштите, родителите на децата со намалено внимание и хиперактивност и самите често пати се изложени на голем стрес. Ако е потребно побарајте и за вас стручна помош.
извор

Имате некој близок со хиперактивност?
Сте имале контакт со таков човек? Како сте се справиле?
Братучед ми е хиперактивен, и секогаш му влепувам шамари ама пак џабе. Нема лек за него..тој е некој си изрод. х
 
 • Like
Реакции: Alley3112

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Имаме близок, еве јас хахаха
Јас сум тој комбинираниот тип, можам да сум невнимателна и хиперактивна. Зависи многу :)
Затоа и моите не можат некако да ми го најдат лекот, па ме оставаат на мира :D
 
 • Like
Реакции: Nightmare_f

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Хиперактивно импулсивен тип пто прави грешки од немарност.
Од секогаш сум бил таков и ми нема лек.Премногу грешки сум направил од таа скапана импулсивност, некои ме чинеле многу, што по здравје, семејство, девојки, пари итн итн.

А и на психијатар имам идено.И што? Ми објаснува дека нема потреба од брзање бла бла бла.
Па и јас знам дека нема потреба од брзање ама кога се наоѓаш во тесна ситуација или слично јас не одлучувам.Само од себе си збори таа другата будала во мене.
 
 • Like
Реакции: Gemini and emzzy

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,838
6,527
1,153
Градибачалник на Прибој
Јас мислам дека исполнувам повеќе од 6, од тие точките за болеста....уствари не сум знаел дека сум болен, мислев дека сум само хиперактивен.
Еее кај ојде медицинава:
Де факто- не си болен
Де јуре- ти си умноболен:zelen
 
 • Like
Реакции: Шмекси

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Јас мислам дека исполнувам повеќе од 6, од тие точките за болеста....уствари не сум знаел дека сум болен, мислев дека сум само хиперактивен.
Еее кај ојде медицинава:
Де факто- не си болен
Де јуре- ти си умноболен:zelen
Не си единствен.Веќе комплимент ми стана будала да ме викаат кога ќе донесам некоја избрзана одлука или кога ќе направам непромислен потег.

А и не знам како може тоа да настане од невнимание.А моите многу невнимание ми пружале.
Чудно.
 
 • Like
Реакции: emzzy

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,697
13,878
973
Емзи тема ти е бш како за мене
Хиперпсајко актиф сам ја, трапаф како ненормалан, значи пада ми наполитанка на теписон, расипују винце на фармарке
збору како навиен шфајцарски сат ( он е тачан а ја обратно ), мрдам цело време сс тело и сс руке док збору и објаснују
иам црви у гузицу :giggle
Oвој га прау сфе ск, а не док сам бија дете ( па тк не сам пија ....која беше формула за алкохоли хаха )
Наише ми се дешаа овој док седимо пуно људи на седенку, на форумљашку собиранку :p
a на час не сам бија нешто посаглам, збори ми се бе што да прау : )
 

~ Скарлетка ~

Активен Член
25 октомври 2012
348
204
43
31
Скопје
Претежно невнимателен тип. Овој тип ги вклучува следните симптоми:

 • Изгледа како да не слуша кога му зборувате.
 • Има потешкотии во фокусирањето на едно нешто и во задржувањето на вниманието.
 • Активностите му стануваат здодевни за неколку минути, освен ако не се работи за нешто во што навистина ужива.
 • Потешкотии во школувањето или пишувањето на домашните задачи.
 • Лесно му се одвраќа вниманието.
 • Заборавливост во секојдневните активности.
 • Губење на предмети: книги, прибор итн.
Претежно хиперактивно - импулсивен тип


 • Детето е немирно и мрда додека седи на столчето.
 • Постојано е во акција и изгледа како да е на "моторен погон".
 • Има потешкотии со седењето на едно место, на училиште, при јадење итн.
 • Нема трпение за да го дочека неговиот ред во играта.
 • Oдговара пред да го слушне прашањето.
 • Често пати ги прекинува другите.
Комбиниран тип

 • Вклучува барем по 6 симптома од првиот и вториот тип.
Ете така... баш фина комбинација сум од овие два типа :D
 
 • Like
Реакции: emzzy