Како дa пoмoгнеме кога пoстaвуваaт услови?

belabelina

Истакнат Член
6 ноември 2014
94
25
318
32
Oхрид
Кaкo дa им пoмoгнеме кoгa и нaс ке не oштетaт. Сaкaв дa им пoмoгнaм тaкa штo сaкaв мoите aлиштa што не ги нoсaм дa ги oднесaм вo црвен крст. А тие ми викaт oднесете ги нa хемискo и дoнесете пoтврдa oд таму. Зa дa пoмoгнaм нa некoј ќе си гo испрaзнaм џепoт како мoже тaкa пa фaлa бoгу немa дa им ги oднесaм валкани .
 
  • Like
Реакции: bonboonka

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
2,050
6,674
1,153
Big Sur
Јас и ги оправдувам. Океј, можеби не мора дотолку од хемиско да бараат, ама барем исперени и средени, не ко партали згужвани, ко што прави мнозинството.
Ко помали, доста преку школо збиравме донации, па некогаш беше човека срам да го фати да земе алишта. Наместо во канта, ги донеле за донација - изгужвано, неперено, со флеки, па дури и со дупки. Не знам ни како не им беше срам да донесат такво нешто, сепак донација е да однесеш нешто посолидно, не од сиромавиот да направиш уште посиромав. Големо понижување е тоа и претежно тие никаквите алишта им ги враќавме да си ги фрлат.
Сигурно дека ретко кој ќе донира нешто гланц ново, ние сме такви што радо ќе го чуваме нештото по дома отколку да го подариме, ама бар онолку колку што ни дозволува душата, треба да пазиме.
Ги знам луѓето и знам колку се срамат само што се дојдени да земат нешто, па уште да им се дадат глупости, е брука за „големите срца“.

Не нагаѓам дека ти си однела такви алишта, само кажувам зашто треба да ги сфатиш што имаат одредени барања.
Некои здруженија самите соберат пари и ги носат алиштата на хемиско, ама еве, некои тоа го бараат и од донорот.
 

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,752
2,574
1,683
Han Wavel
Кaкo дa им пoмoгнеме кoгa и нaс ке не oштетaт. Сaкaв дa им пoмoгнaм тaкa штo сaкaв мoите aлиштa што не ги нoсaм дa ги oднесaм вo црвен крст. А тие ми викaт oднесете ги нa хемискo и дoнесете пoтврдa oд таму. Зa дa пoмoгнaм нa некoј ќе си гo испрaзнaм џепoт како мoже тaкa пa фaлa бoгу немa дa им ги oднесaм валкани .
Е многу ќе си го испразниш џебот, 2-3 пати на кафе нема да одиш.
 
  • Like
Реакции: -•Lil Lamb•- and malo

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,635
5,810
1,153
27
Western Sky, Land of Oz.
Кaкo дa им пoмoгнеме кoгa и нaс ке не oштетaт. Сaкaв дa им пoмoгнaм тaкa штo сaкaв мoите aлиштa што не ги нoсaм дa ги oднесaм вo црвен крст. А тие ми викaт oднесете ги нa хемискo и дoнесете пoтврдa oд таму. Зa дa пoмoгнaм нa некoј ќе си гo испрaзнaм џепoт како мoже тaкa пa фaлa бoгу немa дa им ги oднесaм валкани .
Со сета почит, јас можам да ти кажам дека не е така. Никој до сега не побарал на хемиско да се носат туку да се уредно спакувани, и најбитно од се' да се чисти. И со право е така. Тие алишта се донираат на луѓе кои не се во можност да обезбедат од свој џеб. Низ многу акции сум имала интеракција со луѓе и знаеш, на повеќето навистина им е срам да ја прифатат таа облека до тој степен што тебе ти станува непријатно од тоа што им е срам. Покрај се, на овој начин некако успеава да им се врати дел од достоинството. Какво достоинство ќе вратиш ако некој ти понуди нешто валкано, искинато и замирисано?
Навистина мора да се има контрола врз облеката што се донира. На индивуални донирања ајде пак повеќе се обрнува внимание, но кога тоа е масовно е навистина хаос. Еве ќе ги спомнам донациите за поплавите во Србија и БиХ. Ние што работевме на препакување во Момин поток се угушивме во прашини, мувли и реа од засушена пот. Не е убаво да зборувам, не пред се' поради оние многумина што тоа го прават на пристоен начин. Но мора да се има некаков критериум и за тоа.
Не сакам никого да осудувам ниту да напаѓам. Ниту пак коментарот мој е насочен кон тебе и облеката што ти сакаш да ја донираш.

Мене првенствено би ми било срам на некого да дадам неиспрано, а не валкано и искинато. Никој не бара да се однесе на хемиско, да е штиркано или пеглано, но подобро не давај ништо отколку да го дадеш колку за да си ослободиш место во плакар и да речеш дека си помогнал.
 

belabelina

Истакнат Член
6 ноември 2014
94
25
318
32
Oхрид
Со сета почит, јас можам да ти кажам дека не е така. Никој до сега не побарал на хемиско да се носат туку да се уредно спакувани, и најбитно од се' да се чисти. И со право е така. Тие алишта се донираат на луѓе кои не се во можност да обезбедат од свој џеб. Низ многу акции сум имала интеракција со луѓе и знаеш, на повеќето навистина им е срам да ја прифатат таа облека до тој степен што тебе ти станува непријатно од тоа што им е срам. Покрај се, на овој начин некако успеава да им се врати дел од достоинството. Какво достоинство ќе вратиш ако некој ти понуди нешто валкано, искинато и замирисано?
Навистина мора да се има контрола врз облеката што се донира. На индивуални донирања ајде пак повеќе се обрнува внимание, но кога тоа е масовно е навистина хаос. Еве ќе ги спомнам донациите за поплавите во Србија и БиХ. Ние што работевме на препакување во Момин поток се угушивме во прашини, мувли и реа од засушена пот. Не е убаво да зборувам, не пред се' поради оние многумина што тоа го прават на пристоен начин. Но мора да се има некаков критериум и за тоа.
Не сакам никого да осудувам ниту да напаѓам. Ниту пак коментарот мој е насочен кон тебе и облеката што ти сакаш да ја донираш.

Мене првенствено би ми било срам на некого да дадам неиспрано, а не валкано и искинато. Никој не бара да се однесе на хемиско, да е штиркано или пеглано, но подобро не давај ништо отколку да го дадеш колку за да си ослободиш место во плакар и да речеш дека си помогнал.
Фaлa бoгу дека алишта ке ги oднесaм чисти aмa вo Oхрид е тaкa и првo си oдбирaт зa нив штo ке им се дoпaдне си земaт. Немa дa се брукaш дa oднесеш валкани. А кoгa беa пoплaвите ништо не бaрa ни дaли се чисти само собира.

Е многу ќе си го испразниш џебот, 2-3 пати на кафе нема да одиш.
Не мoже тaкa дa ти пoстaвувaт услови мoже дa ти кaжaт дa ги испереш и испеглaш. А не дa oднесеш пoтврдa oд хемиско, јaс имaм мнoгу aлиштa што не ги нoсaм зoштo тaкa дa стoјaт кoгa мoже некoј дa ги нoси. А и не чини кoлку зa две или три кaфинa пoвеќе кoштa. Тoa треба тие дa се пoгрижaт aкo мислaт декa не се дoвoлнo чисти.
 
Последна промена од модератор:

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
Мое лично искуство: алиштата однесени во Црвен Крст последното место на кое завршуваат е во домот на оние кои што им требаат.
Подобро лоцирај каде има такво семејство испери, испеглај и однеси таму.
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,997
9,629
1,683
Normandy
Мое лично искуство: алиштата однесени во Црвен Крст последното место на кое завршуваат е во домот на оние кои што им требаат.
Подобро лоцирај каде има такво семејство испери, испеглај и однеси таму.
Може подетално да ни` опишеш за лошово искуство? Каде што како поточно?
 

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,353
3,846
1,153
Може подетално да ни` опишеш за лошово искуство? Каде што како поточно?
2008 година, во просториите на Црвен Крст во Кичево. Сведочев на класифицирање на продуктите во пакетите, а бидејќи претходно секогаш сум донирал во Црвен Крст се заинтересирав и истражував - средствата за лична хигиена, храната, подобрата облека си ја делат, остатокот завршува кај сиромасите.
Не зборувам на памет, реалност е, и токму поради ова се згрозив од сите такви институции, па колку и да се праведни некои од нив...
 

belabelina

Истакнат Член
6 ноември 2014
94
25
318
32
Oхрид
2008 година, во просториите на Црвен Крст во Кичево. Сведочев на класифицирање на продуктите во пакетите, а бидејќи претходно секогаш сум донирал во Црвен Крст се заинтересирав и истражував - средствата за лична хигиена, храната, подобрата облека си ја делат, остатокот завршува кај сиромасите.
Не зборувам на памет, реалност е, и токму поради ова се згрозив од сите такви институции, па колку и да се праведни некои од нив...
Сето ова е точно братучетка ми работеше добротворно во црвен крст и таа ми казжуваше што прават.А тоа дека донират храна да ама со поминат рок.Така е и со облеката никој од нас што сака да донира нема да однесе скината, или валкана можеби не сме толку многу богати ама богати сме во душа некои, не сите. А за овој проблем треба сите да знат и за се што прават за да може секој на свој начин да помогне.
 

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
2008 година, во просториите на Црвен Крст во Кичево. Сведочев на класифицирање на продуктите во пакетите, а бидејќи претходно секогаш сум донирал во Црвен Крст се заинтересирав и истражував - средствата за лична хигиена, храната, подобрата облека си ја делат, остатокот завршува кај сиромасите.
Не зборувам на памет, реалност е, и токму поради ова се згрозив од сите такви институции, па колку и да се праведни некои од нив...
E вакво нешто се случи во мојот град баш кога беа поплавите во Србија и БиХ пакетите со вода си ги поделија за друго незнам.
 
  • Like
Реакции: Prashina