Каде припаѓаат животните? Во зоолошка или во дивината?

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,279
2,353
113
Софија
Зоолошката градина, без оглед на тоа дали тоа се наоѓа во Скопје, Битола, Токио, Њујорк има неколку цели: заштита на природата, образование, истражување и рекреација.

Противници на зоолошките градини се обично оние кои се борат за заштита на животните, поточно организациите кои веруваат дека животните во зоолошките градини не се среќни и дека не треба животните да бидат во заробеништво, туку само на едно место - во дивината.

Но, кој е во право?

Дали е потребно да се најде златна средина и со многу компромис да се работи исклучиво за благосостојбата на животните, како и занемарувањето на личната амбиција. Точно е дека дивите животни припаѓаат во дивината, но точно е и тоа дека многу зоолошки градини во светот ги заштитуваат животните.

Освен тоа во заробеништво животните живеат и подолго! Во зоолошките градини се врши и едукација на луѓето за животните. На пример едукаторите во зоолошките градини ги едуцираат обичните луѓе дека змиите не се опасни доколку вие прво не ја нападнете неа.

Од друга страна, групи за заштита на животните ја предупредуваат јавноста за ситуацииите во зоолошките градини каде што животните живеат во сосема несоодветни услови.

CapuchinMonkeys-Alameda Zoo.jpgEagle In Cage.jpgZoo_Monkeys-s.jpgzooloska ili divina.jpg

Како и да е, нашиот став е дека компромис мора да постои, а нас ни останува да веруваме дека животните во нашите зоолошки градини се чуваат одлично и нивните живеалишта се повеќе се прошируваат и одржуваат. За тоа се грижат вработените, а Вас ви останува да купувате билети и сувенири! На тој начин им помагате на животните во Зоолошките градини :)


Според мене не е ништо лошо и во зоолошка, но доколку има добри услови за живеење, а не како кај нас да се мачат некои животни.
Птиците според мене не треба да се ставаат во зоолошка. Скоро бев, и ги гледам цело време стојат на железата, нит можат да летаат а затворени се во мал кафез. А за разлика од мршојадците, на нив подобро им е за разлика од соколите. Како хотел со 3 ѕвезди
 
  • Like
Реакции: Aaliyah

Coelho

Староседелец
2 април 2012
286
493
663
Скопје
Зависи од условите во зоолошката во која се чуваат, но сепак сум за тоа дека припаѓаат во дивината.

Има некои зоолошки градини кои се огромни и преубави, каде што луѓето се грижат за животните (затоа што сакаат, не затоа што мораат). Луѓето кои ги посетуваат знаат како да се однесуваат, знаат што е прифатливо - што не е, и сл. Прва на памет ми паѓа зоолошката во Сан Диего. Ваквите зоолошки се рај за животните, ама сепак дивината е поголем рај и таму си припаѓаат.

А ниско-класни зоолошки со ужасни услови за животните не треба да постојат.
 
  • Like
Реакции: Aaliyah, emzzy and Marick14

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
999
606
423
Ohrid
во парламент пошто дивјачки се онесуваат сите пратеници према народот
 

The_countess

Истакнат Член
10 јуни 2012
441
547
193
25
Во дивина.. Како би било невини луѓе да затвараат во кафези?!
 

Snow

Староседелец
29 април 2012
677
440
1,073
Марс
Како ќе ни биде на нас да не стават под вода без никаква опрема.
Ќе можеме ли да дишеме...
Ова го зборам за пример.
 

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
А знаете ли колку загрозени видови со по уште 20-30 примероци, се истребени и денес постојат само во зоолошките, каде се прават напори да се зголеми бројот на тие животни... дали тие 20-30 примероци доколку беа во природата ќе усепееа да преживеат? Во зоолошка се на сигурно, под постојан надзор и се спасители за нивната раса...
 
  • Like
Реакции: Aaliyah, Oleri and Marick14

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,239
1,758
113
Малку таму, малку овде...
Дивината е домот на дивите животни. Тие таму припаѓаат и за таму се родени.
Колку и да се добри условите во зоолошката, колку прекрасно и да се грижат за нив, секогаш на животните ќе им недостига дивината, слободата...
Да, со зоолошката се едуцираат луѓето, се вработуваат луѓе и ред други работи, но тоа е се во полза на човекот. А животните?
Како им е ним? Тие, кои во себе имаат инстикт за снаоѓање и преживување, не сакаат дадилки да се грижат за нив. Сакаат слобода. А ја немаат.