Историски личности | Црнобело Форум

Историски личности

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
27
Битола
Темава ја отворив инспириран од вчерашните дебати за местото на Тодор Александров и некоу други значајни историски личности по фејсбук и твитер. Значи темава е отворена за дискутирање кое местото на одредени контроверзни личности. и ке ве замолам секое ваше мислење или став да биди поткрепено со доказ, некакво писмо,тескт, били што шо ке докажи дека ви сте во право..
И исто така сакам да кажам дека нема воопшто да се толерираат било какви партиски препукување шо значи кесе дискутира само за личностите а не за политички партии.Исто така немада дозволам напаѓање на одреден народ или заедница.

Ке започнам соТодор Александров.

Мое лично мислење е дека Александров воопшто не се борел за независноста на Македонија туку се борел за спојување на македонија со Бугарија и докажување дека тука воопшто нема македонци туку само бугари.


Без да се свика конгрес, Александров, Протогеров и Чаулев биле избрани за членови на Централниот комитет на ВМРО, а за членови на Задграничното представителство биле избрани Георги Баждаров, Наум Томалевски и Кирил Прличев [13].
Според Иван Катарџиев: самиот процес на создавање автономистичка ВМРО и наметнувањето на Тодор Александров за нејзин раководител бил проследен со отпори. Во тоа време, Тодор Александров ја немал поддршката на емиграцијата. Против него и неговите наметливи методи застанала група ветерани на македонското национално и револуционерно движење. Александров и Протогеров биле обвинети за узурпаторство, а поентата на обвинувањата била дека без конгрес не може да се избира раководство, а таков не бил одржан од 1908 година. Со тоа што отпорот спрема Александров бил силен и немало шанса легално да биде избран на чело на ВМРО, за да се внесе страв кај противниците, некои од нив биле убиени
извор википедија


Александров затоа што сакал да преземи контролоа врз македонскат борба морал да ги ликвидира луѓето кои навистина ја сакале оваа земја и сакале да биди слободна и независна а не как одел од бугарија. Тодор Александров својата работа во макеоднската револуционерна борба ја започнал како бугарски шпиун кој работе лза потребите на бугарскиот царски двор. Тодор Александров работел за бугарската национална кауза и докажување на бугарскиот идентитет на Македонците..
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,438
9,147
1,683
Кушкундалево
Ке започнам соТодор Александров.

Мое лично мислење е дека Александров воопшто не се борел за независноста на Македонија туку се борел за спојување на македонија со Бугарија и докажување дека тука воопшто нема македонци туку само бугари.

Александров затоа што сакал да преземи контролоа врз македонскат борба морал да ги ликвидира луѓето кои навистина ја сакале оваа земја и сакале да биди слободна и независна а не как одел од бугарија. Тодор Александров својата работа во макеоднската револуционерна борба ја започнал како бугарски шпиун кој работе лза потребите на бугарскиот царски двор. Тодор Александров работел за бугарската национална кауза и докажување на бугарскиот идентитет на Македонците..
Тоа што ти го зборуваш, мојата професорка по историја од средно ни вадеше докази. Жената беше преупатена во нашата историја. Целта на Тодор Александров била токму таа. Тој зборувал за тоа дека Македонија е дел од Бугарија, Македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот и сл. Многу го користел и тоа што во тоа време македонскиот народ немал свој признат идентитет. Тој исто се борел да се признае македонскиот народ како народ кој живее во Бугарија.
 

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
27
Битола
Тоа што ти го зборуваш, мојата професорка по историја од средно ни вадеше докази. Жената беше преупатена во нашата историја. Целта на Тодор Александров била токму таа. Тој зборувал за тоа дека Македонија е дел од Бугарија, Македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот и сл. Многу го користел и тоа што во тоа време македонскиот народ немал свој признат идентитет. Тој исто се борел да се признае македонскиот народ како народ кој живее во Бугарија.
и јас имав професор во средно шо ги познаваше овие личности и нивната вистинска цел .. и не бил Само Александров таков душман македонски имало и Сафарафов, ванчо михајлов , Гарванов.. Сет отоа биле Бугарски платеници инфлитрирани во внатрешната македонска организација со цел да издејствуваат вараќање на македонија кон бугарија. .Штета шо нивната бугарска кауза полека полека се вметнува повторно во државава ... жално ... жално е овие личности да бидат политички идоли на макеоднските политичари ..
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,438
9,147
1,683
Кушкундалево
и јас имав професор во средно шо ги познаваше овие личности и нивната вистинска цел .. и не бил Само Александров таков душман македонски имало и Сафарафов, ванчо михајлов , Гарванов.. Сет отоа биле Бугарски платеници инфлитрирани во внатрешната македонска организација со цел да издејствуваат вараќање на македонија кон бугарија. .Штета шо нивната бугарска кауза полека полека се вметнува повторно во државава ... жално ... жално е овие личности да бидат политички идоли на макеоднските политичари ..
Ванчо Михајлов дури и направил своја партија Михајловистичка, која се борела да ја прикаже Македонија како земја немоќна па Бугарија ќе и` помогне. Тие што ги спомна се луѓе кои ги убивале македонските револуционери и борци за македонскиот народ после балканските војни. Тоа се луѓето кои биле против македонската интелигенција, ја користеле целата ситуација и неписменоста и дезориентираноста на македонскиот народ подложен на сите тие влијанија на политиките од своите соседи. Во истото тоа време македонскиот народ бил растргнат на сите страни. Србите сакале да го земат повардарието, грците сакале да го присвојат егејскиот дел, албанците уште тогаш стварале тензии по западот, бугарите пак биле најлакоми од сите. Тие не барале дел, тие не можеле да се помират со фактот дека договорот според кој целата Македонија е бугарска територија и главен град е Охрид е поништен. Тие постојано целеле кон обнова на тој договор, постојано барале ревизија на тој документ. Секој македонец кој се обидувал да им се попречи бил ликвидиран на подмолен начин и се правеле секакви напори да се избрише неговото вистинско дело. Суровата вистина за македонската историја сеуште е неприфатлива за големите сили кои уште тогаш можеле да го решат овој проблем но имале интереси кои ги бранеле.
 

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
27
Битола
Ванчо Михајлов дури и направил своја партија Михајловистичка, која се борела да ја прикаже Македонија како земја немоќна па Бугарија ќе и` помогне. Тие што ги спомна се луѓе кои ги убивале македонските револуционери и борци за македонскиот народ после балканските војни. Тоа се луѓето кои биле против македонската интелигенција, ја користеле целата ситуација и неписменоста и дезориентираноста на македонскиот народ подложен на сите тие влијанија на политиките од своите соседи. Во истото тоа време македонскиот народ бил растргнат на сите страни. Србите сакале да го земат повардарието, грците сакале да го присвојат егејскиот дел, албанците уште тогаш стварале тензии по западот, бугарите пак биле најлакоми од сите. Тие не барале дел, тие не можеле да се помират со фактот дека договорот според кој целата Македонија е бугарска територија и главен град е Охрид е поништен. Тие постојано целеле кон обнова на тој договор, постојано барале ревизија на тој документ. Секој македонец кој се обидувал да им се попречи бил ликвидиран на подмолен начин и се правеле секакви напори да се избрише неговото вистинско дело. Суровата вистина за македонската историја сеуште е неприфатлива за големите сили кои уште тогаш можеле да го решат овој проблем но имале интереси кои ги бранеле.
ама по се изгледа дека пропагандата им успела. Огромен дел од Македонците смета тдека Алексадров и Михалјов се ослободувачите на Македонија.. Пак ке речам жално... Жал ми е шо не е информиран толку народов ..
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,023
9,649
1,683
Normandy
ама по се изгледа дека пропагандата им успела. Огромен дел од Македонците смета тдека Алексадров и Михалјов се ослободувачите на Македонија.. Пак ке речам жално... Жал ми е шо не е информиран толку народов ..
Веруј дека не е огромен туку е мал. Само се фризираат бројките за на власта да и` одговара. Но настрана политика.