Еутаназија - убиство од милосрдие

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Еутаназијата претставува е убивање на личноста од милосрдност.

Има три вида на еутаназија.
1.Самиот човек сака да умри поради тоа што неговиот живот е веќе неподнослив.
2.Каде што болниот не е во состојба сам да одлучи дали сака да живее или не.
3.Каде што не се почитува желбата на болниот и сепак се прави еутаназија.


Потребна е да се направи исто така и разлика помеѓу помогнато самоубиство и еутаназија.
Еутаназијата претставува прекунување на животот на болниот од страна на докторот,а помогнато самоубиство е кога докторот би обезбедил средства за болниот,сам да си го одземе животот.

Дали вие ја почитувате еутаназијата?
Дали доколку некој ваш близок има болест и цело
време е во болки би донесле таква одлука?
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,416
9,126
1,683
Кушкундалево
http://forum.femina.mk/psihologija/eutanazija-ubivstvo-od-milosrdie-t2874/

:svirka

Сериозно бе мајке му, дотолку се нема свое мислење на одредена тема па мора да се копираат мислења? И што дека е вовед, не треба да е копиран.Онтопик:
Еутаназијата е убиство но сепак не може да се смести во иста категорија како и ладнокрвните убиства или убиствата од небрежност. Јас, еутаназијата ја ставам блиску до самоубиството само што извршителот е друг и ја оправдувам под одредени услови.
 

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,414
4,216
753
Тоа веќе казна за сторено кривично дело,а еутаназијата е
веќе е одземање на болките кои ги трпи болниот.
Па кога гледаш така и тоа е убиство за да ги скратиш донекаде маките на некој, т.е на семејството на жртвата да речеме?!
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Па кога гледаш така и тоа е убиство за да ги скратиш донекаде маките на некој, т.е на семејството на жртвата да речеме?!

Значи како можи еутанзија и смртна казна да биди исто??!!!

Еутанзија значи спречување на болките на болниот со смрт,а веќе
смртната казна е најстрога казна и се усмртува најчесто со болки т.е електричен стол,бесење итн...
Секакко дека и ти ако некој ти убија некој од семејството или силува ќе
сакаш накстрога казна а таа е смртна казна.
 

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,414
4,216
753
Значи како можи еутанзија и смртна казна да биди исто??!!!

Еутанзија значи спречување на болките на болниот со смрт,а веќе
смртната казна е најстрога казна и се усмртува најчесто со болки т.е електричен стол,бесење итн...
Секакко дека и ти ако некој ти убија некој од семејството или силува ќе
сакаш накстрога казна а таа е смртна казна.
Де полека...
Не знам јас не сум следела фемина
или кајгана толку често па да станам експерт за еутаназија,
па пошто ти отвори тема имав прашање,
земи копирај ми нешто одговори ми, најди соодветен одговор
без нервирања и вакви испади ќе те молам за во иднина...
И патем ако ми УБИЕ некој нешто не дај боже ќе мислам тогаш,
до тогаш поработи малце на твојот правопис и бон-тон ;)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: ipopovski

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Де полека...
Не знам јас не сум следела фемина
или кајгана толку често па да станам експерт за еутаназија,
па пошто ти отвори тема имав прашање,
земи копирај ми нешто одговори ми, најди соодветен одговор
без нервирања и вакви испади ќе те молам за во иднина...
И патем ако ми УБИЕ некој нешто не дај боже ќе мислам тогаш,
до тогаш поработи малце на твојот правопис и бон-тон ;)


Види мое право дали читам фемина или кајгана.
Ако немаш нешто да кажиш околу темава
те молам не коментирај. И едно да спречиш
болен живот друго е да бидиш убиец.
Штета што и во двата случаеви завршува со смрт.
 

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,414
4,216
753
Види мое право дали читам фемина или кајгана.
Ако немаш нешто да кажиш околу темава
те молам не коментирај. И едно да спречиш
болен живот друго е да бидиш убиец.
Штета што и во двата случаеви завршува со смрт.
Па нормално дека ако нема што да кажам дека нема да коментирам...
Сакав да направиме муабет за смртната казна која мене до некаде на некој начин ми е поврзана со еутаназијата, во смисла дека се случува убиство за да некој му бидат скратени дел од маките, ама ок извини што ти коментирав во темава.
А едно е да спречиш болен живот друго е да бидеш убиец??
Зар јас спомнав некаде убијци, или можеби тоа е твојот став за извршителите на смртната казна??
Штета, има толку многу да се дискутира, ама ете немам дозвола :)
 

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Па нормално дека ако нема што да кажам дека нема да коментирам...
Сакав да направиме муабет за смртната казна која мене до некаде на некој начин ми е поврзана со еутаназијата, во смисла дека се случува убиство за да некој му бидат скратени дел од маките, ама ок извини што ти коментирав во темава.
А едно е да спречиш болен живот друго е да бидеш убиец??
Зар јас спомнав некаде убијци, или можеби тоа е твојот став за извршителите на смртната казна??
Штета, има толку многу да се дискутира, ама ете немам дозвола :)

Мое мислење за некој да добие смртна казна
треба да е убиец. Но, еутанзијата исто мое мислење
со смрната казна не е исто.
Бидејќи мој близок да е во болки ужасни ќе
направам се само за ги спречам,зошто јас
не би можела да го гледам како се мачи.