Его

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Его(lat.Јас) тема која завзема се поголемо место на дискусија во областа на психологијата,филозофијата,религијата и социологијата.


Зошто егото ги поврзува сите горенаведени области(психологија,филозофија,религија,социологија)?
Што е его?
Дали и колку е важно егото во нашиот живот?
Дали е можно отстранување на егото и како?
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Дали егото умира со човекот?
Колку е егото врзано со свеста?
Дали егото управува со умот?
Дали егото е над-свесност?
Колку егото помага во спознавањето?
Дали егото учествува во комунијацијата со богот (ако сте религиозни)?

Има уште некои прашања но тоа понатаму...
 
  • Like
Реакции: Harmonija and Smiley_1996

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Егото е некој вид на мерило пред се на сопствената вредност, а потоа и на останатите. Секој го има, тоа е една од главните карактеристики на човекот и не може да се отстрани, едноставно може да варира неговата големина/силина. До одреден степен важно е бидејќи во некои ситуации помага, односно според мене не бодри (нешто налик на гордоста) да се истуркаме понапред, да бидеме храбри. Како и за се останато, се што е во голема мера, не е на добро. Мене презасиленото его ме потсеќа на нарцосоидност или пак во одредени ситуации, егото може да биде спротивно од предност речиси како инает (кога не сакаш да направиш нешто зошто егото ти е до небото).
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Контролирано его - да знаеш реално до кај си, зошто си, кога си, кому си итн итн...
Здрави социјални врски со другите единки го држи егото на вистинскиот пат, исто како ѕвездите и нивниот пат.
Здраворазумска критика на своите дела, размисли исто така е патека која не дава егото да го заболи умот.

Секој се привлекува со другиот, има поголеми има и помали ѕвезди :)
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Его(lat.Јас) тема која завзема се поголемо место на дискусија во областа на психологијата,филозофијата,религијата и социологијата.


Зошто егото ги поврзува сите горенаведени области(психологија,филозофија,религија,социологија)?
Што е его?
Дали и колку е важно егото во нашиот живот?
Дали е можно отстранување на егото и како?
Мала поправка зашто сметам дека ова е потеклото. Его (грчки: εγώ, превод: Јас).


Он:

Егото е само мисловен поим на кој како и многу други работи човекот придал некое си замислено значење.
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Мала поправка зашто сметам дека ова е потеклото. Его (грчки: εγώ, превод: Јас).


Он:

Егото е само мисловен поим на кој како и многу други работи човекот придал некое си замислено значење.
Мала поправка.
На грчки и латински драги мој ;)
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Контролирано его - да знаеш реално до кај си, зошто си, кога си, кому си итн итн...
Здрави социјални врски со другите единки го држи егото на вистинскиот пат, исто како ѕвездите и нивниот пат.
Здраворазумска критика на своите дела, размисли исто така е патека која не дава егото да го заболи умот.

Секој се привлекува со другиот, има поголеми има и помали ѕвезди :)
А што би било неконтролирано его?

Мала поправка зашто сметам дека ова е потеклото. Его (грчки: εγώ, превод: Јас).


Он:

Егото е само мисловен поим на кој како и многу други работи човекот придал некое си замислено значење.
Да подобјасниш,што мислиш со тоа?
 

близнак

Староседелец
21 јуни 2012
169
306
1,063
Егоизмот произлегува од нашиот ментален нарцизам, како производ од калкулации, желби, мотивации, оптимизам,.. и нашата положба во опшеството.
Човекот секогаш има чувство дека е попаметен од соговорникот, и другите што го опкружуват.
 
  • Like
Реакции: Harmonija and JaMi