Дуални души (Twin souls)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Веќе подолго време се сретнувам со тематиката на дуалните души така наречени души-близнаци и сеуште не можам со сигурност да кажам дали е тоа така или пак сето ова е само уште една new-age приказна.
Се верува дека овие души се всушност една која е разделена во две човечки тела.
Заедно би биле перфектни,нешто како јинг-јангот.
Се верува дека секој од нас ја има својата дуална душа некаде и дека во одреден живот(после многу инкарнации ја сретнуваме истата).
Душите се препознаваат преку тоа што се телепатски поврзани,чувствуваат неизмерна љубов измеѓу себе(која не се споредува со онаа обична емотивна љубов),чувствуваат поврзаност и воопшто кога ќе го погледнат дуалниот партнер во очи имаат чувство дека себе се препознаваат во него(во вистинска смисла на зборот).Потоа имаат чувство дека ја познаваат таа личност од некаде,иако никогаш пред тоа ја немаат сретнато.
Едниот знае како другиот се чувствува во моментот,што размислува и каква е неговата внатрешна состојба.
При првата средба имаат чувство на тресење,губење на тлото под нозете и слично.
Љубовта измеѓу дуалните души е длабока и знае да биде многу болна.Самите не се свесни за што станува збор,понекогаш мн.често имаат чувство дека сосем го губат разумот и контролата над себе.
Најчесто средбите на дуалните души се случуваат кога во нивниот живот има некаков пресврт и таа средба им ги покажува нивните лични дефицити и полињата на личниот развој на кои мора да се работи.
Звучи како романтична приказна,но е нешто многу поразлично и за мене помистично од романтика.
Што мислите вие околу оваа тема?
Ви се случило ли да сретнете некој за кого би можеле да речете,ете тоа е мојата дуална душа и со сигурност знам,затоа што е поразлично од се до сега?
Реалност или уште една илузија на новата ера?
 
  • Like
Реакции: BlackTulip and malo

Makedonec

Модератор
Член на администрација
15 јуни 2014
1,466
1,185
1,133
Веќе подолго време се сретнувам со тематиката на дуалните души така наречени души-близнаци и сеуште не можам со сигурност да кажам дали е тоа така или пак сето ова е само уште една new-age приказна.
Се верува дека овие души се всушност една која е разделена во две човечки тела.
Заедно би биле перфектни,нешто како јинг-јангот.
Се верува дека секој од нас ја има својата дуална душа некаде и дека во одреден живот(после многу инкарнации ја сретнуваме истата).
Душите се препознаваат преку тоа што се телепатски поврзани,чувствуваат неизмерна љубов измеѓу себе(која не се споредува со онаа обична емотивна љубов),чувствуваат поврзаност и воопшто кога ќе го погледнат дуалниот партнер во очи имаат чувство дека себе се препознаваат во него(во вистинска смисла на зборот).Потоа имаат чувство дека ја познаваат таа личност од некаде,иако никогаш пред тоа ја немаат сретнато.
Едниот знае како другиот се чувствува во моментот,што размислува и каква е неговата внатрешна состојба.
При првата средба имаат чувство на тресење,губење на тлото под нозете и слично.
Љубовта измеѓу дуалните души е длабока и знае да биде многу болна.Самите не се свесни за што станува збор,понекогаш мн.често имаат чувство дека сосем го губат разумот и контролата над себе.
Најчесто средбите на дуалните души се случуваат кога во нивниот живот има некаков пресврт и таа средба им ги покажува нивните лични дефицити и полињата на личниот развој на кои мора да се работи.
Звучи како романтична приказна,но е нешто многу поразлично и за мене помистично од романтика.
Што мислите вие околу оваа тема?
Ви се случило ли да сретнете некој за кого би можеле да речете,ете тоа е мојата дуална душа и со сигурност знам,затоа што е поразлично од се до сега?
Реалност или уште една илузија на новата ера?
Тоа често се случува кај близнаците
јас лично сеуште немам сретнато таква личност
 

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,277
1,898
1,133
Еден период се залетав и мислев дека сретнав една таква личност ...за покасно да испадне дека не е така...разочарувањето беше големо...
Мислам дека е уште една илузија на денешното време...бајка која би не’ водела напред да трагаме и бараме една таква душа....
Премногу романтично и нереално според мене...
Да, едно време и јас мислев дека постои нешто такво ама реалноста кажува нешто друго...
Мислам дека сите ние кога во еден период ќе се заљубиме сите помислуваме дека сме ја нашле нашата сродна душа...половината која ни’ фалела...личноста заради која ни’ се тресат колената и заради која ни’ се превртува утробата...ама тоа трае кратко и на крајот секогаш испаѓа дека било заблуда...
Така да, мое мислење...another new age story...
 
  • Like
Реакции: bonboonka

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,063
1,133
Веќе подолго време се сретнувам со тематиката на дуалните души така наречени души-близнаци и сеуште не можам со сигурност да кажам дали е тоа така или пак сето ова е само уште една new-age приказна.
Се верува дека овие души се всушност една која е разделена во две човечки тела.
Заедно би биле перфектни,нешто како јинг-јангот.
Се верува дека секој од нас ја има својата дуална душа некаде и дека во одреден живот(после многу инкарнации ја сретнуваме истата).
Душите се препознаваат преку тоа што се телепатски поврзани,чувствуваат неизмерна љубов измеѓу себе(која не се споредува со онаа обична емотивна љубов),чувствуваат поврзаност и воопшто кога ќе го погледнат дуалниот партнер во очи имаат чувство дека себе се препознаваат во него(во вистинска смисла на зборот).Потоа имаат чувство дека ја познаваат таа личност од некаде,иако никогаш пред тоа ја немаат сретнато.
Едниот знае како другиот се чувствува во моментот,што размислува и каква е неговата внатрешна состојба.
При првата средба имаат чувство на тресење,губење на тлото под нозете и слично.
Љубовта измеѓу дуалните души е длабока и знае да биде многу болна.Самите не се свесни за што станува збор,понекогаш мн.често имаат чувство дека сосем го губат разумот и контролата над себе.
Најчесто средбите на дуалните души се случуваат кога во нивниот живот има некаков пресврт и таа средба им ги покажува нивните лични дефицити и полињата на личниот развој на кои мора да се работи.
Звучи како романтична приказна,но е нешто многу поразлично и за мене помистично од романтика.
Што мислите вие околу оваа тема?
Ви се случило ли да сретнете некој за кого би можеле да речете,ете тоа е мојата дуална душа и со сигурност знам,затоа што е поразлично од се до сега?
Реалност или уште една илузија на новата ера?
Сакам да ти пишам порака, ама имаш забрана... сакам да ти пратам линк од една книга каде што пишува за овие работи... ке ти се допадне и можеби ке најдеш некои одговори, мегутоа несакам да ја споделам јавно од причина што сметам дека не е за секого.
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Сакам да ти пишам порака, ама имаш забрана... сакам да ти пратам линк од една книга каде што пишува за овие работи... ке ти се допадне и можеби ке најдеш некои одговори, мегутоа несакам да ја споделам јавно од причина што сметам дека не е за секого.
Морам да ви признам дека првпат слушам за дуални души,па не би било лошо да ни кажеш како се вика книгата,и зошто не е секого баш ме заинтригира.
 
  • Like
Реакции: BlackTulip

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Постојат повеќе или помалку компатибилни особи, кај оние со високо ниво на компатибилност се дешаваат јаки љубавни причи. Можеби има и особи кои се некомпатибилни со никого, којзнае. Дури и Хитлер имал велика љубав, Ева Браун со која го поделил последниот цијанид...
 
  • Like
Реакции: MoonFairy

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Да бидам искрена сето ова ми звучи како приказна за изгубените.Најсериозна сум.Не може да постои нешто кое не е докажано и мислам дека секој од нас се раѓа целосен.Така да не постои една душа-две тела.Сродна душа би било исто како и дуална душа.Исто мислам дњка луѓето толку многу се збунети од сите поими што веруваат во се нешто.
Чинам секој пат кога се вљубуваме ни се чини дњка сме ја нашле сродната душа,секое пропаѓање на врска(или така силна љубов е болно).Секој ја знае болката на љубовта и чинам нема врска со дуални души.
Кога ги читав изјавите на тие што
као "демек" ја нашле својата дуална душа се изнасмеав.Се изнасмеав од причина што се од тоа што го пишуваа/тврдеа звучи како нешто што им дава надеж и утеха зошто целата таа врска не функционира.Ако не во овој живот,во следниот.
Во кој следен?
Од каде знаат дека ќе има следен живот?
Кој го докажал тоа?
Со други зборови филмчиња кои самите ги ствараат,чија идеја доаѓа од уште еден самонаречен "гуру".
И ако не било тоа,таа дуална душа одиме понатаму.Следниот/следната е тој.
Го губат времето и ја губат реалноста пред очите трагајќи по некаква идеја.
Се нешто има по светов.
И ако веруваме во се што ќе чуеме не знам каде ќе ни биде крајот.
Мое мислење:
new age story.
 
Последна промена: