Државна Матура 2023

Вито Корлеоне

Нов член
3 јануари 2023
2
2
3
20
Почитувани членови на форумот,

Како што се приближуваме до државната матура во 2023 година во Македонија, вреди да се разговара за моменталната ситуација околу испитите и испитните програми и како тоа ќе се одрази на учениците. Пандемијата донесе многу промени и тешкотии, вклучително и преминот кон онлајн учење и појавата на лажни закани со бомби во училиштата. Овие случувања имаа значително влијание врз образовниот систем и оставија многу студенти да се чувствуваат преоптоварени и несигурни за иднината.

Би сакал да отвориме дискусија на форумот за да ги слушнеме вашите мислења за реализацијата на државната матура во период на економкса криза.

- Што мислите, како ќе се одрази сегашната ситуација врз учениците и кои чекори треба да се преземат за да се обезбеди нивната безбедност и успех за време на испитите?
- Дали годинава треба да се одложи државната матура или верувате дека испитите треба да се одржуваат и покрај сите случувања?
- Дали паметен чекор беше тоа што направија пакети со стручни предмети?
- Дали стручните и гимназиските училишта треба да го полагаат истиот материјал по мајчин јазик?
- Дали оваа генерација која можеби само 2 години беше присутна со физичко присуство на самите предавања заслужува полагање на државна матура?
- Кои се вашите размислувања за неодамнешните лажни закани за бомби во училиштата и како тие влијаеле врз учениците?

Би сакал да ги слушнеме вашите размислувања и мислења на оваа тема и се надевам дека оваа дискусија ќе обезбеди вредни сознанија и перспективи за сите вклучени.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: bluebell

bluebell

Истакнат Член
12 јануари 2022
73
24
108
28
Пандемијата донесе промена во начинот на одвивање на наставата. Не само за студентите, туку и за првачињата и средношколците. Онлајн-наставата беше неизбежна во првите месеци од пандемијата, но не се согласувам со тоа дека требаше и понатаму да се продолжи со онлајн-настава. Во тој период ги довршував последните две години од факултетот, и бевме многу оптоварени со домашни задачи и со учење на нов материјал. Мене лично ми беше тешко, а верувам дека исто им било и на основците и на средношколците. Бидејќи тој период го поминавме седејќи дома, лично јас се чувствував осамено. Ми беше страв за моето здравје.
За тоа дали треба годинава да се одложи државната матура или не, мислам дека подобро е да не се одложува. На прашањето „дали оваа генерација која можеби само 2 години беше присутна со физичко присуство на самите предавања заслужува полагање на државна матура?“, ќе одговорам дека треба да полага државна матура, па макар и била присутна само 2 години со физичко присуство. Бидејќи имаше лажни закани за бомби во училиштата, а со тоа и многу изгубени часови, треба да се скрати материјалот за полагањето матура. На другите прашања не знам што да одговорам.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Вито Корлеоне

kockakockica@

Истакнат Член
30 мај 2022
107
51
338

Ова е најлошата генерација на матуранти...неписмени и мрзеливи, а бунтовни без причина.