Државен испит за студенти | Црнобело Форум

Државен испит за студенти

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Колку гомнарии се изедоа на вестите на шител, 2-3000 имало жими џони. Во наредните денови ни анал 5 ни шител ни ништо не треба да се гледа. А и што викаше премиерот минатиот пат, дека на следниот протест ќе има дупло помалку, еве ти дупло помалку неписмен еден.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Ана-Каренина

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Мислам дека не треба владеачката партија да ги етикетира граѓаните, во случајов студентите како членови на опозициската партија. Сепак тоа е тајно гласањето, нели?

Зошто не ги пуштале децата во средните школи низ Скопје, ова го зборам од рекла- казала, нели сме демократска држава?


Зошто лажат дека биле 3 илјади, секој човек што е со просечно IQ ќе сфати дека има 3 пати повеќе од тоа. Фала му на господ што ми ги изми загурелаените очи, отворени ми беа ама полни со гурелки ( оти се надевав дека прават нешто добро, настрана крадењето).


С. Кореја може да учи од овие!
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: JaMi and alba

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,399
5,901
1,683
Disco
Колку гомнарии се изедоа на вестите на шител, 2-3000 имало жими џони. Во наредните денови ни анал 5 ни шител ни ништо не треба да се гледа. А и што викаше премиерот минатиот пат, дека на следниот протест ќе има дупло помалку, еве ти дупло помалку неписмен еден.

Види на даљинско за штеловање на канали и избриши ги, греота е телевизорот да се мачи со такви фреквенции :zelen
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: JaMi and Altaïr

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Затоа што мене ми е чудно и несфатливо како може да се излезе на протест со некој што после кога ќе дојде време за работа ќе биде примен одма и на што е можно повисока функција а јас со диплома и се ќе си работам во паркови и зеленило. Знам сега ќе ми кажете не се гледало тоа кој која вера е, сите сме исти, не, не сме сите исти. Точно е дека не се сите албанци исти и дека има кај нив и добри луѓе, дури и подобри од наши, ама тие албанци не се тука кај нас. Кај нас се оние што во секој момент можат да те убијат во автобус или на улица, оние кои ги земаат работните места на тие кои стварно ги заслужуваат, мислиш сите албанци кои излегоа на протестов учат по цели недели и до касно навечер? Учат како да не, нив им е загарантирано работно место уште пред да станат студенти. Протестот во 1997 беше пример како требаше и денес, не за бројката. Ете затоа не ми е јасно зашто има такви што ги поддржуваат и албанците, тие исти албанци кои во дадена прилика би ви го земале работното место и тие исти кои ќе ве убијат на улица.

Ајде, кажете дека не сум во право, го очекувам тоа. Јас да бев студент не излегував на протест ако имаше и само еден албанец, а не па да има и пароли на албански. Кој е тој јазик? Разбира некој што пишува? Тоа ти е исто како да одиш во Албанија и да протестираш со македонски пароли, пази да не те остават.
 

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
30
Western Sky, Land of Oz.
Затоа што мене ми е чудно и несфатливо како може да се излезе на протест со некој што после кога ќе дојде време за работа ќе биде примен одма и на што е можно повисока функција а јас со диплома и се ќе си работам во паркови и зеленило. Знам сега ќе ми кажете не се гледало тоа кој која вера е, сите сме исти, не, не сме сите исти. Точно е дека не се сите албанци исти и дека има кај нив и добри луѓе, дури и подобри од наши, ама тие албанци не се тука кај нас. Кај нас се оние што во секој момент можат да те убијат во автобус или на улица, оние кои ги земаат работните места на тие кои стварно ги заслужуваат, мислиш сите албанци кои излегоа на протестов учат по цели недели и до касно навечер? Учат како да не, нив им е загарантирано работно место уште пред да станат студенти. Протестот во 1997 беше пример како требаше и денес, не за бројката. Ете затоа не ми е јасно зашто има такви што ги поддржуваат и албанците, тие исти албанци кои во дадена прилика би ви го земале работното место и тие исти кои ќе ве убијат на улица.
Ајде, кажете дека не сум во право, го очекувам тоа. Јас да бев студент не излегував на протест ако имаше и само еден албанец, а не па да има и пароли на албански. Кој е тој јазик? Разбира некој што пишува? Тоа ти е исто како да одиш во Албанија и да протестираш со македонски пароли, пази да не те остават.

Додека така размислуваш со право ќе ти биде несфатливо. А додека пробуваш да генерализираш и да осудуваш на нечиј колективен идентитет кој нема допирна точка со свеста и делувањето кај секоја засебна индивидуа - уште повеќе.
Да тргнеме од тоа ,,има и кај нив добри луѓе". Чекај, кој е критериумот за добар и лош? Кој го наметнува, кој го мери и најмногу од се' ме интересира каде е таа квантифицирана разлика на генерално ниво што ,,постои" помеѓу кој е подобар а кој полош? Според твоето мислење испаѓа дека Македонците треба да осудат Албанец, Турчин, Ром и така натаму што излегол на протест повеќе отколку повеќекратен убиец кој е Македонец само поради етничкиот белег ? Контрадикторно, продолжуваш до тој степен што етничката припадност не е единствено битна, и ја наметнуваш и верската поделба.. Понатаму не навлегувам......
При контиуирана глобализација и интеграција не е логично да не се сфати потребата од прифаќањето на неразличноста околу нас како етничка заедница и паралелно како индивидуа. Тогаш да не купуваме ништо што е произведено во странство само поради декларација испишана на странски јазик. Па што, не е битно што не постои домашна замена за тие лекови и мора да се увезуваат. Сите компании пробуваат на најразлични методи да се пробијат на глобален пазар и првенствено тоа го прават токму со елеминирање на јазична, верска и да не ги редам секоја друга бариера од тој тип. Целта не ми е да разглобувам економија туку да укажам дека се' се работи за одредена цел - некој го прави тоа за профит - друг за потврда на личен интегритет и искажување на став. Целта е различна - пристапот потполно е истиот.
Понатаму, работни места не се добиваат на етничка основа туку на политичка. Ако една етничка заедница успева полесно да се пробие на пазарот на труд на сметка на останатите, вината лежи во политичката фела која е креатор на тој сегмент од економската политика и на оние што дозволиле да се случи тоа.
На државата и се случи свест. Свест од големи размери. Ако некој сака да те убие во автобус сигурно нема да излезе на протести против т.н ,,образовни реформи". Мене поголем страв ми е од тие ,,надри-патриоти" што не излегоа, а не од Албанците што рамо до рамо протестираа со останатите етникуми. И да горда сум што излегов со нив на протест каде што заедно, без никакви политички, верски, расни, партиски и што и ти знам не, поделби заедно застанавме за она основното а тоа е правото на избор.
Не сакам да кажам дека не си во право, бидејќи тоа е твој став. Немам право да наметнувам мој, а ниту пак тоа ми е желба.Единствено што сакам е да потенцирам дека сепак постојат луѓе што свесно знаат да гледаат и над-националистичко ниво за да изнајдат рационално решение за нерационален проблем.
 

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Додека така размислуваш со право ќе ти биде несфатливо. А додека пробуваш да генерализираш и да осудуваш на нечиј колективен идентитет кој нема допирна точка со свеста и делувањето кај секоја засебна индивидуа - уште повеќе.
Да тргнеме од тоа ,,има и кај нив добри луѓе". Чекај, кој е критериумот за добар и лош? Кој го наметнува, кој го мери и најмногу од се' ме интересира каде е таа квантифицирана разлика на генерално ниво што ,,постои" помеѓу кој е подобар а кој полош? Според твоето мислење испаѓа дека Македонците треба да осудат Албанец, Турчин, Ром и така натаму што излегол на протест повеќе отколку повеќекратен убиец кој е Македонец само поради етничкиот белег ? Контрадикторно, продолжуваш до тој степен што етничката припадност не е единствено битна, и ја наметнуваш и верската поделба.. Понатаму не навлегувам......
При контиуирана глобализација и интеграција не е логично да не се сфати потребата од прифаќањето на неразличноста околу нас како етничка заедница и паралелно како индивидуа. Тогаш да не купуваме ништо што е произведено во странство само поради декларација испишана на странски јазик. Па што, не е битно што не постои домашна замена за тие лекови и мора да се увезуваат. Сите компании пробуваат на најразлични методи да се пробијат на глобален пазар и првенствено тоа го прават токму со елеминирање на јазична, верска и да не ги редам секоја друга бариера од тој тип. Целта не ми е да разглобувам економија туку да укажам дека се' се работи за одредена цел - некој го прави тоа за профит - друг за потврда на личен интегритет и искажување на став. Целта е различна - пристапот потполно е истиот.
Понатаму, работни места не се добиваат на етничка основа туку на политичка. Ако една етничка заедница успева полесно да се пробие на пазарот на труд на сметка на останатите, вината лежи во политичката фела која е креатор на тој сегмент од економската политика и на оние што дозволиле да се случи тоа.
На државата и се случи свест. Свест од големи размери. Ако некој сака да те убие во автобус сигурно нема да излезе на протести против т.н ,,образовни реформи". Мене поголем страв ми е од тие ,,надри-патриоти" што не излегоа, а не од Албанците што рамо до рамо протестираа со останатите етникуми. И да горда сум што излегов со нив на протест каде што заедно, без никакви политички, верски, расни, партиски и што и ти знам не, поделби заедно застанавме за она основното а тоа е правото на избор.
Не сакам да кажам дека не си во право, бидејќи тоа е твој став. Немам право да наметнувам мој, а ниту пак тоа ми е желба.Единствено што сакам е да потенцирам дека сепак постојат луѓе што свесно знаат да гледаат и над-националистичко ниво за да изнајдат рационално решение за нерационален проблем.
Па по тоа што гледам какви албанци живеат тука а какви во Албанија затоа кажав дека едните не се како другите, дури и Албанците во Албанија не ги сакаат овие што живеат кај нас и зборуваат се најлошо за нив. И како тоа ако некој сакал да те убие сигурно немало да излезе на вакви протести, демек тоа што излегол на протест го прави добар човек и нема да те убие, а тоа уствари ако поминеш низ Чаир во 1-2 по полноќ прашање е дали дома ќе си отидеш.
Ако работата се добивала партиски како што викаш ќе немаше невработени Македонци, добро знаеме како се добива работно место, ако сакаш и примери ќе ти кажам каде не се гледало кој што знае и колку е квалификуван за работата туку се гледало да се исполни процентот за да не се лутат истите тие со кои беше рамо до рамо денес, такви примери има многу. Точно, некаде и партиски вработуваат но повеќе случаи има каде не се партиски, зборуваме за албански вработувања. Не викам ништо за протестот, браво за тоа, ама да протестирам со некој кој утре ќе го вработат пред мене нема шанси. Да не зборувам за тоа дека ако тие се толку добри како што ги прават сите, зашто не ги одбиваат работните места што им ги нудат. Нека речат не сакам да работам ова не сум квалификуван, ќе учам и кога ќе завршам тогаш ќе сакам. Ама ние сме единствена држава каде малцинството ја води државата, и јас да излегувам и да бранам такви, ни на сон.
 
Последна промена:

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
30
Western Sky, Land of Oz.
Па по тоа што гледам какви албанци живеат тука а какви во Албанија затоа кажав дека едните не се како другите, дури и Албанците во Албанија не ги сакаат овие што живеат кај нас и зборуваат се најлошо за нив. И како тоа ако некој сакал да те убие сигурно немало да излезе на вакви протести, демек тоа што излегол на протест го прави добар човек и нема да те убие, а тоа уствари ако поминеш низ Чаир во 1-2 по полноќ прашање е дали дома ќе си отидеш.
Ако работата се добивала партиски како што викаш ќе немаше невработени Македонци, добро знаеме како се добива работно место, ако сакаш и примери ќе ти кажам каде не се гледало кој што знае и колку е квалификуван за работата туку се гледало да се исполни процентот за да не се лутат истите тие со кои беше рамо до рамо денес, такви примери има многу. Точно, некаде и партиски вработуваат но повеќе случаи има каде не се партиски, зборуваме за албански вработувања. Јазикот ми смета да, албанскиот јазик ми смета затоа што оваа не е Албанија и ние не разбираме албански. Ми сметаат сите албанци кои живеат кај нас и секогаш ќе ми сметаат. Не викам ништо за протестот, браво за тоа, ама да протестирам со некој кој утре ќе го вработат пред мене нема шанси. Да не зборувам за тоа дека ако тие се толку добри како што ги прават сите, зашто не ги одбиваат работните места што им ги нудат. Нека речат не сакам да работам ова не сум квалификуван, ќе учам и кога ќе завршам тогаш ќе сакам. Ама ние сме единствена држава каде малцинството ја води државата, и јас да излегувам и да бранам такви, ни на сон.

Јас убаво си пишав дека политиката на вработување не се заснова на партиска основа. Нејзината основа е политичка, а тоа е многу повеќе од ниво на партија. Не сакам да навлегувам во тие води и да скршнам од темата. Одењето на овие студентски протести не ме (на)прави добра - ја (на)прави мојата постапка крајно логична од причини што ги наведов неколку постови погоре.
 

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Јас убаво си пишав дека политиката на вработување не се заснова на партиска основа. Нејзината основа е политичка, а тоа е многу повеќе од ниво на партија. Не сакам да навлегувам во тие води и да скршнам од темата. Одењето на овие студентски протести не ме (на)прави добра - ја (на)прави мојата постапка крајно логична од причини што ги наведов неколку постови погоре.
Во ред, нека биде така.
 

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,525
14,437
1,683
Таму каде што треба
Да се надоврзам за темава,едно големо браво за студентската иницијатива и борбеност.Ова мои очи прв пат гледаат,среќна сум што не е веќе жалење по фејсбук и форум туку превземање мерки и соочување со проблемот! Тоа е тоа!
Премногу ми е жал што повторно политиката вмешува свои валкани прсти и пробува да го извалка образот на младината и да ги наклевети за опозициско стадо овци.Кого глупи ќе прават и до кога?! До кога ќе перат и манипулираат мозоци?! До кога ќе уценуваат?! Луѓе бре оваа младина учи факултет за да заврши по коректен пат,да се стекне со знаење, па зарем сме глупи некој што седнал на фотеља со 3 одд основно школо да не манипулира и да си игра куклена престава..." 
Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: BlackTulip

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Јас можам рамо до рамо со секој кој е ЧОВЕК.
Ко прво без разлика што е по националност ,еве да речеме тој албанец што ти боде око го има истото право ко секој друг студент. Со таквите предрасуди и размислувања тоне државата надолу. Кавгата и агресијата со албаниците и другите ни ја направи политиката што сака таа ''мешалката за ајвар'' да ја пикне секаде... Затоа криви ги тие во кожните фотељи и луксузните куќи.
(Иди во Чаир и Бутел да видиш пример соживот и помагање на албанци и македонци.)
Па тоа е финтата, тие не се луѓе и нема ни да бидат. Аха да, баш во Чаир и Бутел има соживот, заборави и Сарај и Кондово да ги пишеш и таму има соживот. Изгледа заборави од каде беа тие што ги направија последниве инциденти низ градов.
Ќе забегаме од темата, доволно е, очигледно е дека различно мислиме.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Makedonec