Доберман

Ivanis

Нов член
29 декември 2016
1
1
3
Ајде малку да позборуваме за оваа раса :)

Gordon.jpg
- Доберманот припаѓа на FCI 2 групата.
Матична земја на Доберманот е Германија.
Основач на оваа раса е Karl Fridrih Luis Doberman ... по кого оваа раса го носи името Доберман.

- Висината на мажјаците е 68 - 72 цм, а висината на женките е 64 - 68 цм.
Тежината на мажјаците е околу 45 - 50 килограми, а тежината на женките е околу 40 килограми.
Влакното е кратко.
Доберманот е признат во црна и кафеава боја.(а се среќава и во бела(Albino) и црна боја.
albino-animals-3-21__880.jpg
:)


- Доберманот е посебно омилен поради непоткупливоста и вероста кон својот сопственик.
Многу е внимателен и претпазлив, и работата на куче чувар и заштитник на семејството ја сваќа многу сериозно.

- Доберманот е куче со многу голема интелегенција, се наоѓа помеѓу 10_те најинтелегентни раси, многу брзо учи и сваќа.
Многу е темпераментен, и потребно му е многу движење и трчање за да си ја потроши енергијата.

- Доберманот не е куче за секого, и неможе секој да го чува.
Потребна му е цврста рака и доследен водач.
VitoVictorDelRioBianco_06.jpg
water-pic-4.jpg
Oscar z Padoku 19 months.jpg maximdialtobello_zps8f8c0362.jpg
oscar_3years.jpg
 
  • Like
Реакции: ScoobyDoo

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Ајде малку да позборуваме за оваа раса :)

Отвори ја прикачената датотека 30046
- Доберманот припаѓа на FCI 2 групата.
Матична земја на Доберманот е Германија.
Основач на оваа раса е Karl Fridrih Luis Doberman ... по кого оваа раса го носи името Доберман.

- Висината на мажјаците е 68 - 72 цм, а висината на женките е 64 - 68 цм.
Тежината на мажјаците е околу 45 - 50 килограми, а тежината на женките е околу 40 килограми.
Влакното е кратко.
Доберманот е признат во црна и кафеава боја.(а се среќава и во бела(Albino) и црна боја. :)


- Доберманот е посебно омилен поради непоткупливоста и вероста кон својот сопственик.
Многу е внимателен и претпазлив, и работата на куче чувар и заштитник на семејството ја сваќа многу сериозно.

- Доберманот е куче со многу голема интелегенција, се наоѓа помеѓу 10_те најинтелегентни раси, многу брзо учи и сваќа.
Многу е темпераментен, и потребно му е многу движење и трчање за да си ја потроши енергијата.

- Доберманот не е куче за секого, и неможе секој да го чува.
Потребна му е цврста рака и доследен водач.
Како мислиш основач на оваа раса??
Непоткупливоста, внимателноста, интелигенцијата си зависи до самото куче, не до расата .. Зарем не си видел глуп човек и паметен човек (помегу иста раса) ..
Безмислено е да се категоризираат животните по боја на кожата, влакно, интелигенција итн.
За трошење на енергија, ако ти седи врзано во двор секако дека ке биде агресивно, па дури и ние лугето кога сме по 24 саата на кревет (компјутер) ни треба некој вид физичко трошење на енергијата ..
Сум имал и кучиња и мачиња и други "миленици" од исти раси, па некое е било по трапаво, по паметно, по агресивно, што не значи дека секој доберман е интелигентен, добар чувар и тако даље од горе наведените
 
Последна промена:
  • Like
Реакции: malo

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Како мислиш основач на оваа раса??
Непоткупливоста, внимателноста, интелигенцијата си зависи до самото куче, не до расата .. Зарем не си видел глуп човек и паметен човек (помегу иста раса) ..
Безмислено е да се категоризираат животните по боја на кожата, влакно, интелигенција итн.
За трошење на енергија, ако ти седи врзано во двор секако дека ке биде агресивно, па дури и ние лугето кога сме по 24 саата на кревет (компјутер) ни треба некој вид физичко трошење на енергијата ..
Сум имал и кучиња и мачиња и други "миленици" од исти раси, па некое е било по трапаво, по паметно, по агресивно, што не значи дека секој доберман е интелигентен, добар чувар и тако даље од горе наведените
Собирал кучиња и во контролирани услови ги размножувал за да направи раса со посакуваните карактеристики. Расата не е настаната "во природа" туку со контролирано вкрстување.
Не рече никој дека секоја единка е иста ама генерално се интелигентни кучиња.
 
  • Like
Реакции: BioTrpe and Ivanis

incule

Староседелец
5 јануари 2015
734
123
1,053
26
Мили кучиња сите ги сметаат за страшни и лоши ама наптротив
 
  • Like
Реакции: BioTrpe